Zijn vegan eiwitrepen gezond? Onze top 3 vegan eiwitrepen die je zeker moet proberen!

Iedereen kent inmiddels de vegan eiwitrepen. Waarschijnlijk eet je er weleens eentje voor het sporten of als tussendoortje. Het is een heerlijk tussendoortje en geeft ook energie om je eiwitten na een zware dag of krachttraining aan te vullen. De grote vraag die hierbij opkomt is natuurlijk: Zijn vegan eiwitrepen gezond? In dit artikel zullen we de belangrijkste ingrediënten toelichten en waarom je deze wel of niet nodig hebt. Daarnaast nemen we ook de gezondste vegan eiwitrepen met je door.

Welke ingrediënten in vegan eiwitrepen zijn gezond?

Om een vegan eiwitreep, ook wel proteïnereep genoemd, te maken heb je verschillende ingrediënten nodig. Zoals je misschien wel weet, zijn de meeste kant-en-klare vegan eiwitrepen niet zo “puur” als je denkt. Over het algemeen bevatten deze veel suikers en vetten. Dit kan uiteindelijk slecht zijn voor je lichaam en invloed hebben op de trainingen die je uitvoert. De belangrijkste ingrediënten hebben we hieronder op een rijtje gezet. Voor de ingrediënten hebben we gekeken naar het recept van onze redactie voor het maken van gezonde vegan eiwitrepen. Ook bespreken we of deze ingrediënten gezond zijn en of er mogelijk gezondere alternatieven zijn.

Havermeel

Veruit het belangrijkste ingrediënt is havermeel. Havermeel wordt gemaakt van fijngemalen havermoutvlokken. Dit is puur en komt vrijwel onbewerkt van het land. Haver is een volkoren graansoort waarin veel gezonde vezels, vitaminen en mineralen terugkomen. Havermeel bevat langzame koolhydraten waardoor je lang een vol gevoel hebt. Daarnaast is het goed voor de darmflora en huid. In principe is havermeel ook glutenvrij maar dit kan per merk verschillen. Kijk dus goed op de verpakking bij het kopen van dit product. Ben je opzoek naar een gezonde keuze in havermeel? Klik hier voor een verantwoorde en natuurlijke havermeel om onder andere mee te bakken, maar ook voor een heerlijke eiwitshake!

Kokosmeel

Dit is een meel gemaakt van gedroogd kokosvlees. Vaak wordt dit meel gebruikt door mensen met een glutenallergie of graandieet. Het is glutenvrij en erg gezond. Kokosmeel is zoet van smaak zonder toegevoegde suikers. Wat wel verassend is, is dat kokosmeel niet een intense smaak van kokos heeft. Dit zou je wel verwachten. Het is een lekker en subtiel meel door je baksels zoals bijvoorbeeld taarten, koekjes en eiwitrepen. Kokosmeel bestaat voor meer dan 50% uit vezels. Dat is bijzonder veel. Daarnaast is het ook goed voor je stoelgang en darmflora. Ook bevat kokosmeel gezonde vetzuren zoals laurinezuur. Dit heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen. Je kan kokosmeel niet vervangen door een ander ingrediënt, vanwege het hoge vezelgehalte. Ben je benieuwd en opzoek naar het juiste kokosmeel? Klik dan hier voor onze favoriet.

Eiwitpoeder

Eiwitten fungeren als bouwstof. Het is onderdeel van alle cellen in je lichaam, van zowel spieren, als organen, zenuwen en botten. Daarnaast zijn enzymen ook eiwitten. Door enzymen wordt bijvoorbeeld je eten omgezet in bruikbare onderdelen voor je lichaam. In proteïne zitten ook aminozuren. Dit gebruikt je lichaam voor verschillende processen, zoals het herstellen van cellen. Bepaalde aminozuren zorgen er namelijk voor dat je huid elastisch blijft. Eiwitten zorgen er in essentie voor dat je minder rimpels krijgt. Benieuwd naar nog meer voordelen? We schreven dit artikel over alles wat je moet weten over de voor- en nadelen van eiwitten. Wil je meer weten over de beste vegan eiwitpoeders? Klik dan op deze link.

Havermelk

Havermelk is een alternatief voor koeienmelk. Het is gemaakt van haver en is drinkbaar voor iedereen met een van lactose-, soja- of notenallergie. Daarnaast is het goed voor het milieu en zijn er geen dieren lastig gevallen om tot deze melk te komen. Om havermelk te produceren heb je minder water nodig dan andere alternatieve dranken zoals amandelmelk. De voordelen van havermelk voor je lichaam zijn er genoeg. Het ondersteunt een gezond hart en metabolisme, het is goed voor de botten, het is voedzaam en bevat weinig allergenen. Als alternatief voor havermelk kun je denken aan sojamelk, rijstmelk, amandelmelk of kokosmelk. Wij zelf zijn fan van de havermelk van Oatly. Hier vind je onze favoriet.

?c=11113&m=1679545&a=386464&r=&t=html ?c=11113&m=1679545&a=386464&r=&t=html

Onze favoriete gezonde vegan eiwitrepen

Heb je geen tijd om zelf in de keuken te staan voor de lekkerste vegan eiwitrepen? Dan wil je uiteraard wel vegan eiwitrepen kopen die gezond zijn. In onderstaand overzicht vind je onze favoriete vegan eiwitrepen. Daarnaast zie je ook waar deze verkrijgbaar zijn, zodat je dit niet zelf hoeft uit te zoeken.

1. Vegan eiwitreep – Body & Fit

Het beste uit de test komt de vegan protein bar van Body & Fit. Wij zijn fan van de smaak en dan vooral de Cookie Dough. ook is hij laag in suikers en hoog in eiwitten. Er zit maar liefst 19,8 gram plantaardige eiwitten verwerkt in elke eiwitreep. De plantaardige eiwitten zijn koudgeperst, waardoor de eiwitten maximaal werkzaam blijven. Qua smaak vinden wij de reep niet te zoet. Een klein nadeel is dat de eiwitreep wel vrij chewy van textuur is en er zitten hier en daar niet plantaardige stoffen in verwerkt. Dit betreffen kunstmatige stoffen en uiteraard geen dierlijke stoffen.

2. Vegan eiwitreep – Barebells

Een goede tweede in de lijst zijn de eiwitrepen van Barebells. Het merk is nog geen bekend merk bij het grote publiek in Nederland, maar daar gaat zeker snel verandering in komen. Barebells is van origine een Zweeds bedrijf dat zich focust op gezonde sportvoeding. De eiwitrepen van Barebells staan bekend om hun unieke en goede smaak. Deze is bijna niet te onderscheiden van de ‘normale’ eiwitrepen. In één reep zit 15 gram plantaardige eiwitten. Deze eiwitrepen zijn te koop in twee smaken, namelijk Salty Peanut en Hazelnut & Nougat. Onze favoriet is Salty Peanut. Zeker het proberen waard!

3. Pea-Nut Square – MyProtein

MyProtein heeft ook een heerlijke vegan eiwitrepen in een aantal smaken waaronder: Choc berry, choc chip en choc orange. Hopelijk houd je wel van chocolade, wij wel! Per reep bevat deze 12 gram plantaardige eiwitten en staat daarom op de derde plaats in onze favorieten. Het fijne aan deze vegan eiwitreep is dat hij ook glutenvrij is. De smaak is heerlijk en doet een beetje denken aan die van M&M’s. Qua structuur is de vegan eiwitreep niet te droog, maar ook zeker niet te kleverig en heeft een lekkere bite. Voor de prijs hoef je het ook zeker niet te laten. Wat wil je nog meer?!

Zijn vegan eiwitrepen gezond?

Kijkend naar alle informatie die wij hebben verzameld over vegan eiwitrepen, hebben wij gemerkt dat er in de kant-en-klare eiwitrepen meer ongezonde stoffen zitten, dan in zelfgemaakte vegan eiwitrepen. Uiteraard is het wel gemakkelijker om de eiwitrepen te kopen. De voorkeur van de redactie gaat toch uit naar het zelf maken van vegan eiwitrepen. Hierdoor heb je de vrijheid om te experimenteren met de ingrediënten, waardoor je elke week een nieuwe reep kan proberen. Ook weet je precies welke voedingstoffen, vitamines, eiwitten en mineralen je binnenkrijgt. Mocht je de tijd hebben is dit de meest verstandige keuze, maar we snappen dat het niet altijd een optie is.

Wil je zelf heerlijke vegan eiwitrepen maken? Klik dan hier voor het gezonde recept. Heb je helaas toch niet de tijd en het geduld om ze zelf te maken, dan hebben wij voor jou een lijst gemaakt met de beste vegan eiwitrepen. Let bij het bestellen op bovenstaande ingrediënten en tips. Hier vind je de lijst met de lekkerste vegan eiwitrepen. Heb je nog leuke ideeën of tips? Laat dan een reactie achter onder aan dit artikel!

Tip van de redactie

cshow cshow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *