Wat zijn de voordelen van water drinken?

Drink jij voldoende water op een dag? Weet je wat de voordelen van water drinken zijn? Wij hoeven niet uit te leggen wat water is en waarvoor je het gebruikt. Het grootste deel van je lichaam bestaat uit water en daarom is het belangrijk om te weten wat het doet in je lichaam. Ook is water essentieel voor een gezonde levensstijl. In dit artikel kom je alles te weten komen over de belangrijkste vloeistof op aarde.

Wat is water?

We hoeven je niet uit te leggen wat water is, maar we doen het wel. Water is een chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Op aarde komt water in drie vormen voor als vloeistof, vaste stof (ijs) en gas. Dit artikel gaat natuurlijk over water in de vorm van vloeistof die je kunt drinken. Water heeft van nature geen smaak. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water. Daarom is het super belangrijk om voldoende water te drinken.

Hoeveel water moet je per dag drinken?

Water staat in de schijf van 5 van het voedingscentrum. Ieder mens heeft ongeveer 1,5 tot 2 liter water nodig per dag. Op een warme of intensieve dag heb je meer water nodig dan op een koude en rustige, regenachtige dag. Sport je veel? Dan heb je ook iets meer water nodig, omdat je dan veel zweet. Dorst en donkere urine zijn een teken dat je lichaam meer water nodig heeft. Water, thee en koffie zonder suiker zijn goede manier om voldoende water binnen te krijgen. Deze dranken bevatten alle drie vrijwel geen calorieën. Koffie zonder suiker is dus gezond (tot op een zeker hoogte). Hier lees je meer over koffie en sporten.

Wat zijn de voor- en nadelen van water drinken?

De voordelen van water drinken zijn eindeloos en het is dus gezond. Probeer zoveel mogelijk de zoete dranken te laten staan en probeer voor je eigen gezondheid meer water, thee en koffie te drinken. Dit is waarom water drinken gezond is:

 • Goed voor je fysieke prestaties
 • Reinigt je lichaam van gifstoffen
 • Zorgt voor een gezonde huid
 • Helpt gewicht verliezen
 • Reguleert de lichaamstemperatuur
 • Start je organen op in de ochtend
 • Reinigt de wand van je maag (waardoor je beter voedingstoffen kunt opnemen)

Ook zijn er nadelen met betrekking tot kraan- en fleswater. In kraanwater zit meer calcium en magnesium. Mensen met een gevoelige huid of die last hebben van eczeem kunnen negatief reageren op dit kalk in water. Daarnaast is fleswater slecht voor het milieu. In plastic zit olie verwerkt, waardoor het moeilijk afbreekbaar is. Wil je water meenemen op een verantwoorde manier? Gebruik dan bijvoorbeeld een Dopper of een glazen fles.

Fabels over water

Er gaan verschillende geruchten rond over de voordelen van water drinken, maar ook over de nadelen. Hieronder hebben we de leukste fabeltjes op een rijtje gezet.

Bruisend water maakt je dik

Het kan je uiteraard wel een opgeblazen gevoel geven, maar er zit net als in de andere soorten water geen extra calorieën in.

Alle water is precies hetzelfde

Er is wettelijk vastgelegd wat het verschil is tussen bron, kraan en mineraalwater. Zoals bronwater zegt, moet dit zijn oorsprong vinden vanuit een veilige en erkende bron. Mineraalwater moet zich houden aan een bepaalde samenstelling van mineralen. En kraanwater moet uit de kraan komen en aan bepaalde veiligheidseisen voldoen.

Mensen op leeftijd moeten meer water drinken

Dit is niet het geval. Ouderen mensen moeten net als andere volwassenen 1,5 tot 2 liter water drinken per dag. Het is wel zo dat oudere mensen een slechter dorstgevoel hebben. Hierdoor weten ze niet goed of ze voldoende water hebben gedronken op een dag. Te weinig water drinken kan leiden tot vergeetachtigheid.

Leuke weetjes over water

Om het artikel af te sluiten hebben we je nog een aantal leuke weetjes over water uitgezocht. Deze kun je misschien nog inzetten voor verjaardagen, triviant en feesten, maar ze doen het ook goed bij het begin van je Zoom meeting of het koffiezetapparaat op het werk:

 • Je kiezen en tanden bestaan voor 10% uit water
 • Mensen in Europa gebruiken ongeveer 190 liter water per dag
 • Je kunt maximaal 1 week overleven zonder water
 • Kraanwater in Nederland komt uit rivieren en meren
 • 22 maart is de dag van het water
 • Om 1 miljoen liter water ondrinkbaar te maken is 1 liter olie nodig

Wil jij je water op een duurzame en fancy manier meenemen als je van huis gaat? Check dan eens deze Dopper Insulated Drinkfles. Deze is verkrijgbaar in verschillende kleuren en houdt je water in de zomer koel. Mocht je ook heet water willen meenemen onderweg voor thee, dan fungeert deze ook als thermosfles. Het allermooiste aan de Dopper is dat het bijdraagt aan bewustwording van plastic soep in de oceanen door middel van educatie en het opzetten van van schoon drinkwater-projecten in Nepal. Draag jij ook je steentje bij?

Product van de week

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *