Wat zijn antioxidanten en hoe krijg je ze binnen? Onze top 4!

In reclames wordt je ermee overspoelt: antioxidanten. In dit artikel vertellen we je meer over deze stof die vrije radicalen kan neutraliseren. Het voldoende eten van antioxidanten in je voeding kan veel bijdragen aan een gezond lichaam. Lees snel verder om meer te weten te komen over wat zijn antioxidanten en hoe krijg je ze binnen?

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan. Waarom is dit belangrijk? In ons lichaam heeft zuurstof een belangrijke rol. Wanneer je voedingstoffen eet, wordt er zuurstof gebruikt door je lichaam om dit te verbranden. Daarnaast verbruikt je lichaam een heleboel zuurstof tijdens lichamelijke inspanning, zoals bij duursporten en krachttraining. Deze processen noemen we oxidatie. Hierbij komen schadelijke stoffen vrij in het lichaam; ook wel vrije radicalen genoemd. Dit is ons biologisch proces, maar wanneer je teveel vrije radicalen in je lichaam hebt, zal dit schade toebrengen aan je lichaamsprocessen. Externe factoren zorgen ook voor een teveel aan vrije radicalen. Hierbij kun je denken aan roken, alcoholgebruik, UV-straling, stress en overgewicht.

Een antioxidant is een verzamelnaam voor vitamine en mineralen (vitamine B1, B2, B6, C, E, ijzer en selenium). Ze beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen en zorgen voor bescherming van de organen, weefsels en cellen in het lichaam. Een goede balans tussen vrije radicalen en antioxidanten zal ook het verouderingsproces van het lichaam tegengaan.

cshow cshow

Welke voedingstoffen bevatten veel antioxidanten?

In veel voedingstoffen zit wel iets van antioxidanten. Dit komt, zoals we eerder hebben uitgelegd, doordat het een verzamelnaam is van verschillende vitamines en mineralen. Sowieso is het belangrijk om gevarieerd te eten en groente en fruit te eten met zoveel mogelijk verschillende kleuren. Hieronder hebben we een lijst gemaakt van verschillende voedingsproducten die wetenschappelijk bewezen veel antioxidanten bevatten.

Bessen

Verschillende bessen zoals gojibessen, veenbessen, bramen, frambozen en bosbessen bevatten veel antioxidanten en vitamines. Het is gezond om dagelijks bessen te eten. Bessen bevatten ook vitamine K, vezels en vitamine A, C en E. Bijkomend voordeel is dat bessen zorgen voor een stralende huid, goed zijn voor de blaas, de bloeddruk verlagen en zorgen voor een goede darmgezondheid.

Koffie

Waarschijnlijk heb je hier nog niet eerder over nagedacht bij je dagelijkse kopje koffie. Koffie is een uitstekende bron van antioxidanten. Eén kop koffie bevat ongeveer 800 natuurlijke bioactieve stoffen. De belangrijkste stoffen (vitaminen en mineralen) zijn; cafeïne, cafestol, kahweol en polyfenolen. Kahweol beschermt tegen schade aan cellen en weefsel.

Noten en zaden

Noten en zaden bevatten veel antioxidanten. Voorbeelden hiervan zijn walnoten, pecannoten, zonnebloempitten, hazelnoten, pistachenoten en amandelen. Belangrijk is wel de noten met mate te eten en dagelijks maar een handje ongezouten noten in je voeding te verwerken. De noot met de hoogste dosis aan antioxidanten is de walnoot. Een handje noten is goed voor het hart en draagt bij aan de biologische processen in je lichaam. Daarnaast helpen noten ook tegen angst en depressie.

Pure chocolade

Pure chocolade bevat veel antioxidanten en dit komt door de cacao in chocolade. De belangrijkste stof in cacao heet flavonoïden. Uiteraard geldt ook hierbij dat gevarieerd en gematigd eten essentieel is. Eet ongeveer twee keer per week een blokje pure chocolade. De positieve werking van flavonoïden op het lichaam draagt bij aan het tegengaan van veroudering, dalen van de bloeddruk, dalen van het cholesterol gehalte en het werkt ontstekingsremmend. Om deze gezondheidsvoordelen te hebben bij het eten van chocolade is het wel belangrijk om te kijken naar het cacaogehalte. Chocolade met een cacaogehalte van 75% of meer geven je bovenstaande gezondheidsvoordelen.

Je bent nu bekend met wat antioxidanten zijn en hoe je ze het makkelijkst binnenkrijgt. Ben je benieuwd naar meer voedingstips en tricks? Kijk dan ook eens naar onze artikelen over green poeder, de belangrijkste voedingssupplementen voor krachttraining en de beste vegan eiwitten. Mocht je nog iets missen in dit artikel, laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Tip van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *