Wat is vitamine K en waar heb je het voor nodig?

Vitamine K is een essentiële vitamine voor de gezondheid van je lichaam. Waar is deze vitamine belangrijk voor in het lichaamsproces en hoe zorg je ervoor dat je voldoende vitamine K tot je neemt? In dit artikel leggen we precies uit waar je deze voedingsstof vandaan haalt, waar het goed voor is en nog veel meer.

Vitamine K

Deze vitamine helpt je lichaam de bloedstolling op orde te brengen. Heb jij een wond? Dan wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk stopt met bloeden. Vitamine K helpt daarbij. Daarnaast is het ook een belangrijke vitamine voor het sterk houden en maken van je botten. Het draagt bij aan het opnemen van mineralen in je lichaam. Het is geen lichaamseigen stof en moet je dus halen uit je voeding. Je kunt de vitamine onderverdelen in K1 (fylloquinon) en K2 (menaquinon).

Vitamine K1 en K2

De meest overheersende vorm van de twee is vitamine K1. K1 komt voornamelijk voor in groene bladgroenten. Deze vorm is in verhouding tot vitamine K2 slecht opneembaar door je lichaam. Ook is vitamine K1 niet zelf aan te maken door je lichaam. Het blijft maar enkele uren in je lichaam na het eten van voeding waarin het zit.

In je dikke darm wordt er gedeeltelijk vitamine K2 aangemaakt. Dit gebeurt door bacteriën die daar leven. De rest van de vitamine K2 wordt gehaald uit de voeding die je eet, zoals zuivel, granen, groene groente en fruit. Vitamine K2 wordt beter opgenomen door je lichaam en levert daarom ook de grootste bijdrage aan de opname door je lichaam. In verhouding blijft het ook enkele dagen actief in je bloed na het eten.

?c=20159&m=1626937&a=386464&r=&t=html ?c=20159&m=1626937&a=386464&r=&t=html

In welke voeding vind je vitamine K?

Vitamine K is geen lichaamseigen stof en moet dus uit voeding gehaald worden. In (groene) groente, fruit, vlees, zuivel en granen zit hiervan veel en daarom is het belangrijk om deze productgroepen dagelijks op het menu te zetten. Dit kan zowel als ontbijt, tussendoortje of avondeten. In onderstaande tabel zie je in welke vegan etenswaren de meest vitamine K zit.

ProductcategorieVitamine K per 100 gram (in microgram)
Snijbiet830
Boerenkool623
Peterselie548
Spinazie394
Broccoli185
Olijfolie53,7
Tarwebrood1,1
Appel3

Hoeveel vitamine K per dag?

Voor een volwassen persoon boven de 18 jaar oud wordt een inname van 70 microgram per dag geadviseerd. Het maakt dus niet of je een man of een vrouw bent. Zoals je kan zien kom je hier bij een gezonde vegan maaltijd al snel aan en krijg je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Baby’s krijgen bij hun geboorte extra vitamine K toegediend. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K druppels nodig. Wanneer je baby flesvoeding krijgt heeft het geen extra vitamine nodig. Hier zit al voldoende in verwerkt. Heb je nog vragen of twijfels over het gebruik? Bespreek dit dan met je huisarts.

Ben je ook benieuwd naar wat de vegan lifestyle doet met je sportprestaties? Klik hier om er meer over te lezen. We horen het graag als je nog dingen mist of vragen hebt!

cshow cshow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *