Wat is veganisme? De belangrijkste voordelen op een rijtje!

Je kent vast wel iemand in je buurt die vegan is. De supermarkten krijgen ook steeds meer vegan assortiment. Daarnaast eten steeds meer mensen gerechten waarbij vlees achterwege gelaten wordt of zijn volledig plantaardig. Mogelijk ben je zelf ook aan het twijfelen om veganist of vegetariër te worden. Wat is veganisme en wat zijn de voor- en nadelen? Het artikel dat hier allang gepubliceerd had moeten worden: je leest hier alles over de voor en nadelen van een vegan lifestyle.

Wat is veganisme en waar komt het vandaan?

Vegan lifestyle of veganisme is een levenswijze waarbij gestreefd wordt naar het vermijden van dierlijke producten en het gebruik van dieren. Oftewel: het vermijden van wreedheden op wat voor manier dan ook tegen dieren. Dit geldt voor voeding, kleding, drinken en eigenlijk alles wat je kunt bedenken. Waar vegetatiers enkel geen vlees of vis eten, gebruiken veganisten ook geen producten of materialen die getest zijn op dieren. We willen je ook graag een stukje van de geschiedenis van veganisme meegeven. 500 voor Christus dook het veganisme voor het eerst op, toen de Griekse wiskundige Pythagoras besloot om veganist te worden. Daardoor werd het steeds bekender en gingen de oude Grieken, Romeinen en Indiërs ook veganistisch eten. De term werd pas duizenden jaren later, in 1944, bedacht door de Engelse dierenrechtenadvocaat Donald Watson. Donald Watson is ook een van de stichters van de Britse Vegan Society.

Wat zijn de voordelen van een vegan lifestyle?

Om een goede keuze te kunnen maken of een vegan lifestyle iets voor jou is, is het belangrijk om te weten wat de invloed van het veganisme is op je lichaam en de wereld. Hieronder hebben we een lijst toegevoegd met de belangrijkste voordelen:

 • Goed voor je gezondheid
 • Goed voor het milieu
 • Bespaart dierenleed en dierenlevens
 • Je wordt bewuster van wat je eet
 • Verlaagt je bloedsuikerspiegel
 • Verbetert de nierfunctie
 • Verlaagt het risico op hartziekten en diabetes type twee

Zoals je je kunt voorstellen, word je bewuster van wat je in je lichaam stopt. Hierdoor leef je gezonder en heb je minder kans op ziektes gerelateerd aan voeding. Ook zijn er onderzoeken gedaan naar het effect van plantaardig eten en drinken op het menselijk lichaam. Hieruit komt naar voren dat je risico op hartziekten en kanker flink dalen. Daarnaast belast een plantaardig dieet de aarde vele malen minder dan een dieet vol met dierlijke producten.

cshow cshow

Wat zijn de nadelen van een vegan lifestyle?

Uiteraard zitten er ook nadelen aan deze lifestyle. In onderstaande lijst hebben we de nadelen voor je opgesomd:

 • Risico op tekorten aan vitamines en mineralen. Denk hierbij aan ijzer, eiwit, omega 3 en vitamine B12
 • Je moet meer eten om tot dezelfde calorie-inname van voeding te komen
 • Veganisme is niet bij iedereen zonder nadelen. Denk bijvoorbeeld aan jonge kinderen en zwangere vrouwen

Een groot nadeel is dat je vaak supplementen moet slikken om de voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Gelukkig komen er steeds meer artikelen op de markt die rekening houden met tekorten. In deze producten wordt extra ijzer, eiwit, omega 3 en vitamine B12 toegevoegd. Op deze manier wordt een vegan lifestyle makkelijker gemaakt. Een ander nadeel is dat je in verhouding meer groente moet eten om aan je calorie-inname te komen. Dit komt doordat de energiedichtheid van plantaardig eten vele malen lager ligt dan dierlijke producten.

Uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen en zwangere vrouwen goed moeten uitkijken met het implementeren van een veganistische lifestyle. Zwangere vrouwen en jonge kinderen hebben een groter risico om te weinig ijzer, jodium, calcium, vitamine B12 en omega-3 (vis)vetzuren binnen te krijgen. Wil je als zwangere vrouw of kind in de groei toch overstappen? Bespreek dit dan met een deskundige.

Leuke weetjes over veganisme

Om dit artikel af te sluiten nemen we je mee in een aantal leuke weetjes over veganisme.

 • Het is een van de snelst groeiende sociale bewegingen.
 • In Nederland zijn er ongeveer +/- 200.000 veganisten (cijfers 2019).
 • Israël heeft wereldwijd het hoogste percentage veganisten (5%).
 • Twee keer meer vrouwen dan mannen zijn veganist.
 • Oreo’s, Speculoos en Punselie koekjes zijn helemaal plantaardig.

We hebben ook een interessant artikel geschreven over de belangrijkste voedingssupplementen. Ben je naast voeding ook bezig met sport? Dan ben je op Raakfit.nl op het juiste adres. Heb je het artikel over krachttraining & Yoga al gelezen? Heb je nog een leuke reactie naar aanleiding van dit artike. Dan lezen wij dit graag in de reacties.

Tip van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *