Waarom zijn eiwitten gezond? De 4 belangrijkste feiten op een rij!

Eiwitten zijn in de sportwereld een heilige voedingsstof. Veel sporters nemen extra eiwitten in de vorm van poeder of passen hun dieet zo aan dat ze dagelijks optimaal eiwitrijke voeding binnenkrijgen. Waarom nemen sporters eigenlijk eiwitten? Waarom zijn eiwitten gezond? Wij zochten het uit!

Eiwitten gezondheid?

We beginnen met een korte uitleg over eiwitten. Eiwitten fungeren als bouwstof. Het is onderdeel van alle cellen in je lichaam, voor zowel spieren, als organen, zenuwen, botten. Daarnaast zijn enzymen ook eiwitten. Door enzymen wordt bijvoorbeeld je eten omgezet in bruikbare onderdelen voor je lichaam. In eiwit zitten aminozuren. Dit gebruikt je lichaam voor verschillende processen, zoals het herstellen van cellen. Hierdoor zijn eiwitten gezond.

Eiwitten en sport

Eiwitten in het lichaam hebben dus verschillende functies. Maar waarom zijn eiwitten gezond voor sporters? De reden dat veel sporters zorgen dat zij genoeg eiwitten binnen krijgen, is vanwege de herstellende functie op celniveau. Immers, met de meeste sporten maak je je spieren kapot (dit is waarom je spierpijn hebt) en zorgen eiwitten dus voor herstel. Per dag heb je circa 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Een vrouw van 65 kilo heeft dus gemiddeld 52 gram eiwitten nodig (208 calorieën uit eiwitten). Voor een man van 80 kilo betekent dit 64 gram eiwitten per dag (256 calorieën uit eiwitten). Duursporters krijgen idealiter 1,2 tot 1,4 gram per kilo lichaamsgewicht en krachtsporters zelfs 1,7 tot 1,8 gram! Voor intensieve sporten is het dus aan te raden om meer (eiwitten) te eten.

Eiwitten en uiterlijk

De aminozuren uit eiwitten zijn niet alleen benodigd voor je gezondheid, maar helpen je ook nog eens bij je uiterlijk. Bepaalde aminozuren zorgen er namelijk voor dat je huid elastisch blijft. Eiwitten zorgen er dus in essentie voor dat je minder rimpels krijgt.

Interessante feitjes over eiwitten

  • Dagelijks wordt 200 tot 300 gram eiwitten vervangen in het lichaam
  • Je krijgt waarschijnlijk de meeste eiwitten op je dag binnen met een stuk vlees of vis
  • Men dacht vroeger dat je lichaam maximaal 25 gram eiwitten per keer kon opnemen. Tegenwoordig blijkt dat 40 tot 55 gram te zijn
  • Er bestaat een verschil tussen langzame (caseïne) en snelle (whey) eiwitten

Aanraders

Nu je weet waarom eiwitten gezond zijn. Ben je daarnaast ook op zoek naar het juiste lifestyle programma dat je helpt makkelijk, gevarieerd en vooral gezond te eten? Of wil je juist je trainingen en lichaam naar het volgende level tillen en beginnen met droogtrainen? Misschien is dit dan iets voor jou:

dtp vrouwen ebook 4 min dtp vrouwen ebook 4 min
BoekenBoeken

Bronnen: 1, 2, 3, 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *