Vitamine B12 tekort: Wat je mist en hoe je het oplost

Voel jij je vaak licht in je hoofd of ben je misselijk? Zie je er bleek uit, terwijl je je verder prima voelt? Dan kan dit komen door een vitamine B12 tekort. Op de redactie zijn we fan van gezonde en met name plantaardige voeding, maar hierdoor kan een tekort ontstaan. Gelukkig kun je het op verschillende manieren oplossen. Om te weten hoe het ontstaat, wat je ertegen kunt doen en wat de symptomen zijn, hebben we ons verdiept in de wereld van vitamine B12!

Wat gebeurt er bij een vitamine B12 tekort?

Het duurt wel even voordat een vitamine B12 tekort ontstaat. Je lichaam heeft namelijk, net als bij de meeste andere vitamine en mineralen, een kleine voorraad voor gevallen waarbij je het te weinig neemt. Als dit uiteindelijk te lang duurt, kan je voorraad leegraken.

Bij een vitamine B12 tekort, voel je je vaak futloos, slap en vermoeid. Nu komt dat in de winterperiode sowieso iets vaker voor, maar het zijn niet de enige symptomen. Je kunt ook vaker licht in het hoofd zijn en weinig eetlust hebben. Als het erger wordt, ervaren mensen ook een misselijkheid, (onbedoelde) gewichtsafname, problemen met spijsvertering, gewrichtsproblemen en spierpijn.

Op lange termijn kan het zelfs ernstigere problemen veroorzaken op neurologisch gebied. Je kunt tintelingen of een dof gevoel krijgen in je handen en voeten. Daarnaast zijn concentratie- en coördinatieproblemen ook niet ongebruikelijk. Als je moeilijk uit je woorden komt of je veel verspreekt, kunnen dit ook symptomen zijn. Dit heeft allemaal te maken met het zenuwstelsel, die de vitamine b12 nodig heeft om goed te functioneren. Dit geldt ook voor het bloed, dat de vitamine nodig heeft voor rode bloedcellen. De rode bloedcellen brengen namelijk zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam. Niet alle symptomen gelden voor iedereen, dus laat bij twijfel vooral je bloedtesten bij de huisarts.

?wi=353065&ws= ?wi=353065&ws=

Waarom kom je vitamine B12 tekort?

Het tekort kan simpelweg ontstaan, omdat je het niet genoeg binnenkrijgt. Veel vegans of vegetariërs missen vitamine B12, omdat het over het algemeen voorkomt in producten die niet in hun levensstijl past. Er zijn ook andere oorzaken van het tekort. Het komt voor bij mensen die dagelijks te veel alcohol drinken en weinig eten. Hierdoor wordt de vitamine B12 niet goed opgenomen door de maag en darmen. Ook kan het ontstaan door een auto-immuunziekte waardoor het moeilijk wordt opgenomen. Verrassend genoeg ontstaat het ook als gevolg van een tekort aan andere vitamines en mineralen, zoals ijzer en foliumzuur. Hierdoor kan namelijk vitamine B12 weer slechter opgenomen worden door het lichaam.

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 zit in veel dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren, melkdranken en kaas. Zoals je misschien weet, volgt een deel van de redactie een plantaardig dieet, dus geen van deze producten is een optie om vitamine B12 binnen te krijgen. De enige plantaardige alternatieven zijn zeewier en alg, maar dit wordt helaas minder goed opgenomen door het lichaam en lijkt te veel op. Wel wordt vitamine B12 tegenwoordig toegevoegd aan een aantal vleesvervangers en bijvoorbeeld sojamelk. Andere plantaardige alternatieven lijken er tot nu toe nog niet te zijn.

Hoe kun je het tekort aanvullen?

Als je een plantaardig dieet volgt, zijn er dus weinig opties om het vitamine B12 tekort aan te vullen. Als je vegetariër bent, kun je wel kiezen kaas of ei om het tekort aan te vullen. Een ander alternatief is het nemen van supplementen met vitamine B12. Er zijn verschillende vormen, zoals pillen, kauwtabletten, sprays of zelfs smeltblaadjes. Als je last hebt van de symptomen op lange termijn, is het raadzaam om bij de huisarts langs te gaan. Deze kan beslissen dat supplementen niet voldoende zijn en vitamine B12 inspuiten. Pillen met vitamine B12 zijn er in verschillende hoeveelheden. Bij een flink tekort is 1000 µg het beste om te slikken.

Wist je dat?

  • Je lichaam maakt zelf vitamine B12 aan, maar kan het niet opnemen omdat dit proces zich afspeelt aan het eind van de dikke darm
  • Ouderen meer last hebben van vitamine B12 tekort? Maagzuur is nodig voor de opname van B12 door het lichaam en dit wordt veel minder aangemaakt bij ouderen door ontsteking van de maagvlies.

Met gevarieerd eten zorg je ervoor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Eerder schreven we een artikel over de leukste vegan kookboeken. Met deze boeken zet je snel en makkelijk een gevarieerde vegan maaltijd op tafel.

?c=11113&m=1571237&a=386464&r=&t=html ?c=11113&m=1571237&a=386464&r=&t=html

Bronnen: 1, 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *