Suiker en krachttraining: de belangrijkste informatie voor jou

Suikers zijn natuurlijke koolhydraten en daar heb je er veel van nodig op een dag (de koolhydraten dan hè). Steeds meer onderzoek wijst uit dat suiker erg ongezond is en veel negatieve invloed heeft op je dagelijks leven. Wat moet je nou echt weten over suiker en krachttraining? We zochten het voor je uit!

Waar moet je op letten bij suikers?

We beginnen met een kleine technische uitleg over suikers. Niet alle suikers zijn namelijk slecht voor je. Er is een verschil tussen enkelvoudige (snelle) koolhydraten en complexe (langzame) koolhydraten. Snelle koolhydraten bestaan uit één suikermolecuul, terwijl langzame koolhydraten bestaan uit meerdere suikermoleculen.

Snelle suikers worden, zoals de naam al zegt, snel opgenomen in het lichaam. Dit lijkt misschien handig als je energie nodig hebt, maar vaak is de energieboost maar van korte duur. Je suikerspiegel stijgt en daalt namelijk vrij snel achter elkaar. Het gevolg is dat je nog vermoeider bent dan je voor de energieboost was. Je kunt je voorstellen als dit een paar keer per dag gebeurt, jij aan het eind van de dag kapot bent.

Langzame koolhydraten zorgen door de complexiteit voor een geleidelijke afgifte van suikers aan het bloed. Hierdoor stijgt je energie langzaam en blijft vervolgens langere tijd stabiel. Het is een beetje te vergelijken met een diesel: het duurt even voordat je op gang bent, maar dan dender je lekker door. Je kunt dus het beste complexe koolhydraten eten, als je gedurende de dag dips in je energie wilt vermijden.

We eindigen dit technische verhaal met misschien wel het belangrijkste onderdeel. Er bestaat namelijk zoiets als vrije suikers. Dit zijn suikers die zijn toegevoegd aan producten en dus niet natuurlijk zijn en voorkomen in siroop, honing, vruchtensap en vruchtenconcentraat. Concrete voorbeelden zijn frisdranken, appelsap, zoet broodbeleg, sauzen en nog veel meer. In het dagelijkse leven krijgt de gemiddelde Nederlander zonder het te weten te veel vrije suikers binnen. Waar een gezonde inname van vrije suikers tussen de 12,5 en 15 suikerklontjes ligt (circa 50 tot 60 gram), ligt het gemiddelde op 17 suikerklontjes (68 gram). Het is dus belangrijk dat je ontdekt wanneer jij onbewust vrije suikers eet.

suiker en krachttraining

Waarom is minder suiker eten gezond?

Minder suiker eten kent een hoop voordelen, die we straks voor je op een rij zetten. We willen je eerst vertellen waar suiker allemaal invloed op heeft.

Spieren

Je spieren hebben suikers nodig om te kunnen functioneren. Je spieren zijn dan ook verreweg de grootste gebruikers van suiker. Daarnaast worden suikers ook opgeslagen in je spieren, maar dit betreft maar een heel minimaal deel van de totale voorraad die je lichaam vasthoud van alle voedingsstoffen. Wat de spieren niet gebruiken en je lichaam vervolgens ook niet kan gebruiken, wordt omgezet in vet.

Tanden

Het begint natuurlijk al in je mond, want als je suiker eet of drinkt, heeft het als eerste invloed op je tanden (met name de vrije suikers). Je krijgt sneller gaatjes, omdat de bacteriën in je mond suiker omzetten in zuur en dit je glazuur aantast. Frisdranken zijn nog een tandje erger hierin, omdat deze buiten suiker ook nog zuren bevatten. Minder suiker zorgt dus voor dat je gebit gezonder blijft.

Hersenen

Suiker heeft op verschillende manieren invloed op de hersenen. Als je op een dag te veel schommelingen hebt in je bloedsuikerspiegel, zul je merken dat je sneller hoofdpijn hebt. Suiker heeft ook andere invloeden. Wanneer je gedurende een lange periode, veel suiker eet, is het mogelijk dat er een ontsteking ontstaat in een bepaald deel van je hersenen. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de cellen die jouw eetlust remmen en dus jouw hongergevoel bepalen, niet langer functioneren. Het gevolg daarvan is dat je nog meer gaat eten, enzovoorts.

Suiker is ook het goedje waardoor je hersenen dopamine aanmaken. Dit gelukshormoon geeft dus een seintje aan de rest van je lichaam als je iets doet waar je hersenen blij van worden, namelijk suiker eten. Dit heeft een soort Pavlov-effect, waarbij je hersenen jou belonen met dopamine, een geluksgevoel, elke keer als je suiker eet. Ook in dit geval wordt je dus gestimuleerd om weer meer te gaan eten. Als het ware houdt suiker je onbewust in zijn greep. Je hersenen zouden er dus een stuk beter van afkomen als je jouw suikergebruik mindert. Voor lekkere vegan recepten, klik hier.

Huid

Wist je dat suiker ook van invloed is op je huid? Suiker beschadigd het collageen, doordat het verkleefd aan de eiwitten in je huid. Collageen zorgt juist voor een soepele en strakke huid. Hiernaast heeft het invloed op acne, omdat de beschadiging van de huid door suiker zorgt voor overmatig cortisol. Dit stresshormoon verstoort de natuurlijke werking van je huid en brengt deze uit balans. Daarnaast kan je huid bij het eten van te veel suikers ook droog aanvoelen.

Voordeel van minder suiker en krachttraining

Nu je de achtergrond kent van suiker en waarom het slecht is, vertellen we je graag nog waar je op moet letten bij suiker en krachttraining.

Hier vertelden we je dat het einde van de dag het beste tijdstip is om te sporten. Als je gedurende de dag veel suikers eet, zul je merken dat je aan het einde van de dag vermoeider bent. Dat is niet gek, want in principe is je lichaam de hele dag bezig om te versnellen en weer rustig te worden. Dat komt doordat het voor de verbranding van suikers meer energie nodig heeft. Jij voelt je op die momenten vermoeider. Als dat gedurende de dag een aantal keer voorkomt, heb je aan het eind van de dag veel minder energie over dan wanneer dit niet gebeurt. Die energie kun je weer goed gebruiken bij je krachttraining.

?c=11113&m=1571237&a=386464&r=&t=html ?c=11113&m=1571237&a=386464&r=&t=html

Bron: 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *