Deze week schrijven we over een heerlijk gezonde en vegan maaltijd. Wij noemen het Simpel & Vegan: Koude linzensalade. Dit recept is uitgebreider dan de eerdere gerechten, maar deze maaltijdsalade kun je elke dag in een handomdraai op tafel zetten. Oorspronkelijk is dit gerecht afkomstig uit het Midden-Oosten, wat uiteraard ook blijkt uit de heerlijke ingrediënten die in het gerecht gaan.
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor deze linzensalade? Kijkend naar het aantal onderstaande ingrediënten denk je waarschijnlijk aan een flink vullende maaltijd. Niets is minder waar, want de ingrediënten in dit gerecht zijn voedzaam en hierdoor zit je niet te vol na het eten. De ingrediënten zijn bij de meeste supermarkten verkrijgbaar, hoewel je misschien tahin niet bij elke supermarkt kunt vinden. We hebben de ingrediënten opgenomen voor een maaltijd voor twee personen.
Groente & Fruit
- 400 gram bloemkoolrijst
- 1 rode ui
- 300 gram linzen uit blik
- 12 dadels (zacht en zonder pit)
- 75 gram amandelen
- 100 gram spinazie of veldsla
Kruiden / Oliën
- 4 el olijfolie
- 1/2 tl gemalen komijn
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl gemberpoeder
- Snufje cayenne poeder
- Gemalen zeezout en zwarte peper naar smaak
Tahindressing
- 2 el Tahin
- 2 el citroensap
- 2 el water
- 2 tl vloeibare honing
Bereidingswijze van de linzensalade
Zet de oven aan en verwarm hem voor op 225 graden. Leg vervolgens de bloemkoolrijst op een bakplaat met bakpapier. Doe hier de kruiden overheen en besprenkel het geheel met olijfolie. Hierna hussel je de bloemkoolrijst, de kruiden en olijfolie door elkaar met twee lepels. Zorg ervoor dat alles goed verdeeld is over de bakplaat. Dan bak je de bloemkoolrijst 20-25 minuten tot het gaar en goudkleurig is. Na de verstreken tijd laat je het afkoelen op het aanrecht.
Snijd de ui in snippers of ringen. Maak daarna de tahindressing. Dit doe je in een schaal of kom en hussel je door elkaar. Voeg daarna de linzen toe aan de dressing totdat elk van de linzen bedekt is met de tahindressing. Vervolgens snijd je de dadels in dunne plakjes en hak je de amandelen grof. Voeg vervolgens de helft van de dadels en amandelen toe aan de linzen samen met de bloemkoolrijst, ui en spinazie. Schep het geheel door, schep het op een bord et voilà: je hebt een heerlijk simpel & vegan gerecht.
Ben je op zoek naar nog meer van deze heerlijke vegan gerechten? In het boek The green kitchen at home vind je meer inspiratie. Wij zijn voor dit gerecht ook geïnspireerd door het boek. We zijn op de redactie behoorlijk fan en koken hieruit als we zin hebben in uitgebreidere gerechten. Wij hebben het recept iets simpeler gemaakt door het aanpassen van een aantal ingrediënten.
Ben je nieuwsgierig naar meer leuke vegan kookboeken? In dit artikel vertellen we je er alles over!
Tip van de redactie