Olijfolie wordt zoals je ongetwijfeld weet gemaakt van olijven en is lekker bij zowel warme als koude gerechten. Waarschijnlijk gebruik je het elke dag, omdat het beter en gezonder voor je is dan bakboter. Olijfolie is gezond en in dit artikel kom je te weten wat de kracht van olijfolie is.
Hoe wordt gezonde olijfolie gemaakt?
Olijfolie wordt gemaakt van olijven uit het Middellandse Zeegebied. Maar hoe gaat het arbeidsintensieve productieproces eraan toe? Na dit artikel begrijp je waarom een goede olijfolie duurder kan zijn. Olijven worden over het algemeen met de hand geplukt en vervolgens voorzichtig in een bak gelegd. Dit is voor de betere olijfolies. De goedkopere olijven worden met een schudmachine van de boom geschud. Hierdoor zijn er minder arbeidsuren nodig om de olijven te oogsten.
Wist je dat groene en zwarte olijven eigenlijk dezelfde olijf zijn? Groene olijven worden in september/oktober geoogst, terwijl de zwarte olijven een aantal maanden later worden geplukt. Zwarte olijven zijn dus rijpere groene olijven. Voordat ze in het productieproces gaan, worden de olijven ontdaan van takjes en bladeren. Daarna worden ze voorzichtig schoongemaakt.
De olijven worden binnen 24 uur geperst en verwerkt tot een pasta. Dit persen gebeurt met de pit in de olijf. De pasta die overblijft, wordt gekneed en geperst door een hydraulische pers. Hierna blijft een mengsel van olie en water achter. Dit wordt opgevangen in een centrifuge. Deze centrifuge scheidt vervolgens de olie en het water van elkaar. De olijfolie wordt opgevangen in een silo en daarna gebotteld in flessen.
Verschillende soorten olijfolie
Er zijn verschillende soorten olijfolie. Hierbij denk je waarschijnlijk gelijk aan olijfolie voor warm of koud gebruik. Ook zijn er verschillende soorten qua productieproces, zoals vierge, extra vierge, geraffineerde en gewone olijfolie. Waarin verschillen die van elkaar en welke olijfolie is gezond?
Vierge olijfolie
Olijfolie wordt vierge olijfolie genoemd als tijdens het productieproces mechanisch geperst wordt. De extra vierge olijfolie heeft door het productieproces de meest intense smaak van olijven. In dit productieproces zijn de olijven niet verhit. Vierge olijfolie is het meest geschikt voor koud gebruik, vanwege de rijke smaak.
Extra vierge olijfolie
Extra vierge olijfolie is de eerste lichting olijfolie. Hiervoor worden de beste olijven geperst. Deze olijfolie is niet geschikt voor bakken en braden maar puur voor de smaak over gerechten. De extra vierge olijfolie voldoet aan een aantal kwaliteitseisen. Dit zorgt ervoor dat het deze titel, ‘extra vierge’ mag dragen. Dit is de beste kwaliteit olijfolie die je kunt kopen. Alle extra vierge olijfolie is mechanisch geperst en niet extra bewerkt in het productieproces.
Geraffineerde olijfolie
Deze soort olijfolie wordt geraffineerd. Raffinering is het zuiveren van de olijfolie door onzuiverheden uit de olijfolie te halen. Hierdoor ziet de goedkopere olijfolie in de supermarkt er zo doorzichtig uit. Het zuiveren van de olijfolie komt door verhitting en afkoeling in het productieproces. Door dit proces wordt de smaak van de olijfolie ook minder. Deze olijfolie is ideaal voor bakken en braden.
Gewone olijfolie
Gewone olijfolie heeft een neutrale smaak en is geschikt voor zowel warm als koud gebruik. Deze soort is een combinatie van de eerder benoemde geraffineerde en vierge olijfolie.
De kracht van olijfolie; dit maakt olijfolie gezond
Waarschijnlijk weet je dat olijfolie gezond is, maar welke gezondheidsvoordelen heeft het allemaal? We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij.
Olijfolie bevat gezonde vetten
Olijfolie bestaat uit voornamelijk enkelvoudige onverzadigde vetten, de gezonde versie. Daarnaast bestaat het ook uit omega 3 en 6 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn goed voor je en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het is daarom verstandig om geregeld een scheutje olijfolie te gebruiken in gerechten.
Het werkt ontstekingsremmend
Je hebt dit misschien al eens eerder gehoord, maar olijfolie werkt ontstekingsremmend. De reden hiervoor is dat er de olie gezonde antioxidanten bevat. Eén van de meest bekende en belangrijkste antioxidanten is oleocanthal. Dit stofje heeft dezelfde werking als een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen. Dit stofje zit voornamelijk in de extra vierge olijfolie.
Olijfolie bevat veel gezonde vitamine
Naast bovenstaande vetten zitten er in olijfolie ook vitamine E en K. Vitamine E beschermt de cellen en is goed voor de stofwisseling. Vitamine K heb je nodig voor bloedstolling, zodat je bloed bijvoorbeeld bij een wond sneller stolt. Ook bevat olijfolie antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen je weefsels en DNA cellen tegen schadelijke stoffen.
Leuke weetjes over olijven
- Groene olijven zijn, in tegenstelling tot zwarte olijven, nog niet rijp.
- Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar.
- Het drinken van de gedroogde bladeren van de olijfboom met koud water werkt bloeddrukverlagend.
- 4 lepels extra vierge olijfolie hebben een ontstekingsremmende dosis. Deze staat gelijk aan 10 procent van de krachtige werking van ibuprofen.
- Een olijfboom kan in het juiste klimaat en met goede verzorging duizenden jaren oud worden.
- De oudste olijfboom ter wereld is 4000 jaar oud.
Nu je weet wat de kracht van olijfolie is en waarom olijfolie gezond is, is het tijd om zowel koude als warme gerechten te verrijken met dit goedje. Ben je geïnteresseerd in meer gezonde producten? Wij schreven eerder ook een artikel over vitamine K en over een vitamine B12 tekort. Heb je vragen of leuke ideeën, laat dan een reactie achter onder aan dit artikel!
Tip van de redactie