Laxerende voeding die je moet vermijden voor het sporten

Heb jij tijdens het sporten ook geregeld last van je buik en kun je hierdoor je sport niet optimaal beoefenen? Door je voeding aan te passen, valt hier veel winst te behalen. In dit artikel vertellen we je welke laxerende voeding je beter niet kunt eten voor het sporten.

Sporten en darmflora

Sporten is belangrijk om je lichaam gezond en actief te houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat sporten gezond is voor je microbiota (ook wel darmflora genoemd) en dan specifiek voor de darmbacteriën. Het onderzoek werd uitgevoerd onder verschillende leeftijdscategorieën. De mensen die meededen hadden allemaal een andere fitheid van laag naar hoog. Deze mensen werden voor een bepaalde periode gevolgd. Uit analyses bleek dat diegene met een hoger uithoudingsvermogen meer diversiteit hebben aan darmbacteriën. Door deze diversiteit aan darmbacteriën wordt je darmstelsel aan het werk gezet om de goede voedingstoffen op te nemen en afvalstoffen uit te scheiden. Sporten zet dus je darmstelsel op een gezonde manier in beweging.

?c=20159&m=1626937&a=386464&r=&t=html ?c=20159&m=1626937&a=386464&r=&t=html

Laxerende voeding

Laxerende voeding heeft dus impact op je darmen. Tijdens het sporten wil je niet de hele tijd naar het toilet moeten. Dit is niet bevorderlijk voor je sportprestaties, maar ook niet voor je humeur. Daarom hebben we de volgende lijst opgesteld. Deze voedingstoffen kun je beter in mindere mate tot je nemen voordat je gaat sporten.

Pruimen

Pruimen zijn lekker en kun je makkelijk uit het vuistje eten, maar zijn ook heerlijk om in gerechten te verwerken. Het is bewezen dat pruimen gezond zijn voor je darmen en een natuurlijk stofje hebben dat laxerend werkt. Daarnaast bevatten pruimen veel antioxidanten en voedingsvezels. Deze voedingstoffen zijn erg gezond. Pruimen zijn een heerlijk en gezond tussendoortje, maar staan ook bekend om hun laxerende werking. Eet dit dus met mate voor het sporten.

Bananen

Het verhaal gaat dat bananen je darmen verstoppen, maar het tegendeel is waar! Bananen bevatten veel fermenteerbare vezels. Dit zijn vezels die dienen als goede bacteriën in onze darmen. Deze vezels zorgen er dus voor dat de darmen beter werken en de doorstroming soepeler verloopt en hebben dus eerder een laxerend effect dan een verstoppend effect. Bananen zijn goed voor de vochthuishouding in je darmen.

Groenten

Bepaalde groente kun je beter niet eten voor het sporten. De meeste bladgroenten, kolen en tomaten werken als een natuurlijk laxeermiddel. Dit komt door hun hoge gehalte aan voedingsvezels, calcium, foliumzuur en vitamines. Daarnaast bevatten deze groentes ook magnesium. Dit maakt je ontlasting zachter en soepeler. Voor groente geldt: hoe groener de bladeren, hoe groter het laxerend effect is. De volgende groenten bevatten veel vitamines en kunnen ook laxerend werken.

  • Spinazie
  • Koolsoorten (denk hierbij aan spruitjes, boerenkool, etc)
  • Tomaten
  • Avocado’s

Pittige kruiden

Zowel gember als cayennepeper hebben van nature een laxerende werking. Het is niet zo dat je na een beetje van deze kruiden direct naar het toilet moet rennen (bij de meesten dan), maar het zorgt wel voor soepelere ontlasting. Daarnaast zorgen pittige kruiden ook voor een brandend gevoel na de ontlasting. Rustig aan met pittig eten dus.

Gefermenteerde producten

Gefermenteerde producten zijn voedingsmiddelen die je gecontroleerd laat rotten. Hiervoor heb je een aantal dingen nodig, zoals zout, water, potten en een heleboel tijd. Hieruit komt een product waar veel prebiotica in zit. Dit zijn bacteriën die helpen bij het gezond houden van je darmen. Daarnaast zorgt het ook voor een snellere stoelgang en heeft dus een laxerende werking. Voorbeelden van gefermenteerde producten zijn:

  • Zuurkool
  • Tempeh
  • Plantaardige alternatieven voor yoghurt
  • Kaas
  • Brood
  • Wijn

Ook vegan gerechten kunnen helpen bij een betere stoelgang. We schreven al eerder een artikel over de leukste vegan kookboeken. Hier vind je genoeg informatie voor een lekkere, gezonde en simpele vegan maaltijd.

cshow cshow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *