Healthy snack: Is popcorn gezond?

De eeuwige struggle: we willen allemaal wel eens snacken, maar het liefst wel zo gezond mogelijk. Er zijn tegenwoordig steeds betere opties, maar toch is het lekker om te kunnen variëren. Eén zo’n lekkere healthy snack is popcorn. Maar is popcorn gezond? En wat kun je er allemaal mee? Wij zochten uit waarom dit je nieuwe favoriet is!

Dit is popcorn

Zoals je ongetwijfeld weet, wordt popcorn gemaakt van mais. Als mais wordt verwarmd tot hoge temperaturen, barst het schilletje en komt de binnenkant als het ware naar buiten. Dit komt doordat het vocht aan de binnenkant verdampt en naar buiten stoomt. De kern van de maiskorrel bestaat uit zetmeel. Terwijl de korrel warmer wordt, verdeelt de stoom zich door de maiskorrel tot deze barst. Tijdens het barsten kan de stoom zich verspreiden door het zetmeel en dat zorgt voor de structuur van popcorn.

Waarom is popcorn gezond?

Popcorn is dus gemaakt van mais, maar is het dan automatisch gezond? In de basis is popcorn gezond. Gepofte mais (popcorn dus) bestaat voor 80% uit zetmeel, wat zorgt voor 70% koolhydraten. Daarnaast bestaat het voor 10% uit eiwitten. Het beste is dat er maar ongeveer 3,7% vet bij komt kijken. Over de vezels die in popcorn voorkomen zijn de verschillende informatiebronnen verdeeld. De ene geeft aan dat er sprake is van tot wel 13 gram vezels, waar de ander maar ongeveer 5 gram aangeeft. Waar alle bronnen het over eens zijn, is dat popcorn een gezonde snack is. Het is zelfs zo gezond, dat er qua antioxidanten meer in zit dan in fruit en groenten. Antioxidanten hebben een ontstekingsremmende werking en pakken vrije radicalen aan. Niet geheel onbelangrijk: popcorn is in de basis hartstikke vegan!

Popcorn past dus goed in een gezond dieet. De bovenstaande voedingsstoffen zijn van toepassing bij onbewerkte popcorn, waar nog geen smaak aan toegevoegd is. Maar we houden toch het meest van popcorn met een smaakje. Hoe zorg je ervoor dat je een gezonde popcorn behoudt?

Welke popcorn is gezond?

Popcorn die je kant en klaar in de supermarkt kunt kopen, is over het algemeen niet gezond. Hieraan zijn veel ingrediënten toegevoegd, die ervoor zorgen dat je net zo goed iets uit het gangpad met snoep kunt kiezen. Simpele smaken als zoet en zout bevatten vaak onnatuurlijke suikers en ongezonde oliën zoals zonnebloemolie. Hoe meer bewerkt de smaak, denk hierbij aan bijvoorbeeld karamel, hoe meer onnatuurlijke ingrediënten zijn toegevoegd aan de popcorn. Het best kun je popcorn kopen met zo weinig mogelijk ingrediënten. Een goed voorbeeld van popcorn waar zo weinig mogelijk aan toegevoegd is, zijn de soorten van Propercorn. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt staat en de achterkant van dit merk vergelijkt met alle andere merken, staat hier een stuk minder ingrediënten op. Bovendien zijn de ingrediënten een stuk gezonder.

Zoals met bijna alles wat gezond is, maak je de gezondste popcorn natuurlijk het liefst zelf. Heb je geen idee hoe je dat doet? Wij wel!

Zo is popcorn gezond zelf te maken

Zelf popcorn maken is super makkelijk. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een bakpan met een deksel en olie om in te bakken. Onze voorkeur gaat uit naar olijfolie, maar er zijn veel gezonde soorten olie. Popcorn maken duurt ook helemaal niet lang. Het duurt ongeveer 10 minuten, voordat je een schaal vol gepopte mais hebt gemaakt!

Gezonde zoete popcorn

Een gezonde zoete popcorn is het makkelijkst om te maken.

  1. Je doet 1 eetlepel olie in een pan en verwarmt deze.
  2. Vervolgens voeg je minimaal 1 eetlepel honing of agavesiroop toe met 2 scheppen mais. Dit moet je goed door elkaar roeren, zodat de honing verdeeld is over de korrels. Doe nu de deksel op de pan. Als je denkt dat de honing gaat verbranden, kun je de temperatuur wat lager zetten.
  3. Als het poffen begint en je na verloop van tijd bijna geen gepof meer hoort, is het klaar en kun je de popcorn in een kom gieten.
  4. Mocht je een echte zoetekauw zijn, dan kun je ook nog kaneel over de warme popcorn strooien et voilà!

Gezonde hartige popcorn

Voor hartige popcorn gebruik je ongeveer dezelfde wijze van bereiden als hierboven. In plaats van honing of agave siroop toe te voegen bij stap 2 voordat de mais is gepopt, wacht je tot het eind. Als alle mais is gepopt, doe je de popcorn in een kom en strooi je er de volgende ingrediënten overheen:

  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • beetje zout

Mocht je trek hebben in hartig en hoeft het niet per se gezond te zijn? Dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om Parmezaanse of oude kaas te smelten over je popcorn. Hoe lekker klinkt dat?! Je kunt er ook voor kiezen om de kruiden niet zelf te maken, maar deze speciale popcorn kruiden toe te voegen:

Laat het ons vooral weten als het gelukt is om een lekkere popcorn te maken! Heb je na het lezen van dit artikel trek gekregen? Hier vind je al onze vegan recepten die je ook eens kunt proberen.

Tip van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *