Is avocado echt gezond?

De avocado is al jaren enorm populair en staat bekend als ingrediënt, maar doet ook wonderen als schoonheidsproduct. Een tijd lang leek de avocado wel magisch, zoveel was erom te doen. De avocado is niet meer weg te denken uit de keuken. Wat zijn de voordelen en de nadelen van avocado? Hoe gezond is het eigenlijk? Wanneer is een avocado eetrijp? Op al deze vragen en meer vonden we het antwoord.

Wat is een avocado?

We beginnen met een kleine introductie over het groene balletje. De avocado is afkomstig uit Mexico. Waar je misschien nog nooit over nagedacht had, is dat de avocado groeit aan een avocadoboom. Deze boom is zeer gevoelig voor kou en heeft oppervlakkige wortels, waardoor deze moeilijk water opneemt. De avocado is de vrucht van de boom, net zoals een banaan of een sinaasappel en dus geen groente, maar fruit.

Eetrijpe avocado

Als je al vaker een avocado gegeten hebt, weet je dat het vinden van de perfecte avocado aan kan voelen als één grote gok. Als je eenmaal de perfecte avocado gevonden hebt, moet je hem ook nog eens op het perfecte moment eten. En je begrijpt, dat is precies om 2:37 uur ’s nachts. Misschien een klein beetje overdreven, maar er zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je de volgende keer de perfecte avocado kiest.

Kleur van de avocado

De perfecte avocado is donkerbruin, maar neigt nog net niet naar zwart. Een onrijp exemplaar heeft een groene schil, terwijl een overrijpe avocado een zwarte schil met mogelijk zelfs witte vlekken heeft. Dit laatste wil je dus echt vermijden.

Naast de kleur van de schil kun je ook de kleur van de avocado zelf controleren. Dit doe je door de steel, het bruine puntje bovenop de avocado, zachtjes weg te duwen. Als dit makkelijk gaat, is de avocado rijp. De kleur eronder moet groen of geel zijn, dan weet je dat hij rijp is. Een bruine kleur die naar grijs neigt, is slecht nieuws. De avocado is dan waarschijnlijk niet meer goed, of zelfs rot.

Structuur van de avocado

Dit is natuurlijk de meest bekende truc, maar niet iedereen voert deze controle goed uit. Als je een avocado voelt, is het de bedoeling dat je hem zonder te veel knijpen, licht in kunt drukken. De avocado is te rijp en mogelijk rot als je met gemak meerdere kanten kunt verplaatsen. In dat geval lijkt het bijna een stressbal en die wil je vermijden. Zonder moeite de avocado indrukken is dus wat je wilt, ook voor je mede avocadoliefhebbers.

?wi=353065&ws= ?wi=353065&ws=

Voordelen van avocado’s

De grootste vraag van allemaal is natuurlijk wat de voordelen van avocado’s zijn. Er zijn er een aantal, dus we hebben ze op een rijtje gezet.

Vitamines en mineralen

De avocado is een echt vitamine- en mineralenbommetje. Het bevat er een hoop die je dagelijks nodig hebt, zoals:

 • Vitamine A
 • Vitamine B
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Vitamine K
 • Foliumzuur (oftewel vitamine B11)
 • Magnesium
 • Kalium
 • Zink
 • IJzer
 • Koper

Dat is een heleboel dus! Naast alle vitamine en mineralen die je binnenkrijgt, heeft het ook nog concrete voordelen voor je lichaam.

Gezonde vetten

Avocado’s staan bekend om hun vetten, maar dan wel de gezonde vetten. Gelukkig is al langer bekend dat vet niet slecht voor je is, maar dat het afhankelijk is van welke vetten je binnen krijgt. De avocado bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten, oftewel de gezonde variant. Deze vetten zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel krijgt en houdt, zodat je minder snel weer trek krijgt. Dit komt doordat deze vetten langzamer worden opgenomen, wat dus positief is. Daarnaast versnellen de gezonde vetten in avocado’s je stofwisseling. Dit helpt ook weer bij afvallen.

Tegen ziektes en pijn

De groene vitamine bommetjes zijn niet alleen lekker, maar helpen ook nog eens tegen verschillende (welvaart)ziektes. De vezels zorgen er bijvoorbeeld voor dat je darmen gezond blijven. Daarnaast vermindert het regelmatig eten van avocado’s ook de kans op hart- en vaatziektes. Dit komt doordat de onverzadigde vetten de LDL-cholesterol verlagen en HDL-cholesterol in balans houden. Ook verbetert het de insulinegevoeligheid van je lichaam. De antioxidanten in avocado’s werken ontstekingsremmend. Dit betekent dat bijvoorbeeld pijn veroorzaakt door artritis door regelmatige consumptie kan worden verminderd. Alsof dat nog niet genoeg is, werken de antioxidanten luteïne en zeaxanthine in avocado’s ook tegen oogziektes. Deze verlagen de kans afname van de gezichtsscherpte op lange termijn.

Tegen veroudering

Net als je dacht dat het niet beter kan worden, blijkt dat avocado ook veroudering tegengaat. Dit is dan met name gericht op veroudering van de huid. Dit komt door de vitamines C en E, die ervoor zorgen dat de huid voldoende stoffen heeft om stevig te blijven. De antioxidanten luteïne en carotenoïden remmen het proces af en beschermen tegen uv-straling (maar vervangt natuurlijk niet je vertrouwde zonnebrand!). De antioxidanten helpen ook tegen het huidverouderingsproces, omdat deze een ontgiftende werking hebben en dus de stoffen die je huid verouderen je lichaam uitwerken. De vitamine A ondersteunt het zuiveren van de huid, waardoor de huid makkelijker afscheid neemt van dode huidcellen.

Nadelen van avocado’s

De groene vrucht die we net nog helemaal hebben opgehemeld, kent helaas ook nadelen.

Milieu & omstandigheden

Avocado’s zijn niet goed voor het milieu. Dat komt doordat het heel veel water kost om ze te groeien, namelijk 70 liter per stuk. In droge regio’s, zoals delen van Chili, loopt dit zelfs op tot 320 liter. Daarnaast worden er veel bossen gekapt om te kunnen voldoen aan de wereldwijde vraag naar avocado’s. Sinds de populariteit van de avocado is gestegen, worden ze ook op steeds meer plekken geteeld, zoals Zuid-Afrika, Spanje, Marokko en Israël. Dit gaat ten koste van de natuur daar.

Daarnaast zijn de omstandigheden waaronder de arbeiders werken vaak erbarmelijk en krijgen ze slecht betaald. In Mexico is sprake van avocadokartels, die net zo gewelddadig zijn als de drugskartels waarover je vast wel eens gehoord hebt. Hierover kun je meer zien in de Netflix documentaireserie Rotten.

Avocado’s kennen dus vooral voordelen voor je lichaam en geest, maar zijn bijzonder slecht voor mens en milieu. Er is wel steeds meer sprake van duurzame teelt, wat een deel van het probleem zou kunnen oplossen.

Als je nieuwsgierig bent naar andere gezonde voeding, we hebben een kopje voeding bovenaan staan waar je veel meer kunt vinden. Dit artikel over ijzerrijke voeding vind je misschien interessant, maar we schrijven ook over vitamines en vegan recepten.

Heb je nog vragen? Laat het ons vooral weten onder aan de pagina!

?c=30799&m=1729487&a=386464&r=&t=html ?c=30799&m=1729487&a=386464&r=&t=html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *