Dit is hoe intermittent fasting werkt voor jou

Intermittent fasting is een populaire manier om af te vallen, maar bijvoorbeeld ook om te cleansen of te detoxen. Dit komt doordat het relatief makkelijk is om te volgen en het tal van voordelen heeft. Toch heeft intermittent fasting ook keerzijdes. We hebben alles voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt beslissen of jij het waard vindt om te proberen.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een gestructureerde manier van vasten. Vasten houdt in dat je een deel van de dag of een hele dag niet eet. Wel mag je in deze tijd drinken, maar natuurlijk geen drankjes die voedingsstoffen bevatten, zoals sapjes of frisdranken. Intermittent fasting wordt gebruikt voor afvallen, maar kent eigenlijk nog veel meer voor- en nadelen. Er zijn verschillende schema’s die je kunt volgen. Doordat je een kleiner deel van de dag eet, krijg je over het algemeen minder eten binnen en dat creëert een calorietekort. In dat geval verbrand je dus meer dan je binnenkrijgt, waardoor je lichaam haar reserves zal aanwenden. Dit is echter niet de bedoeling. Je wilt in een kortere periode eten wat je op een normale dag nodig hebt. Doordat je maar een paar uur hebt om alles binnen te krijgen, zul je minder snel geneigd zijn om extra te snoepen of snacken.

Voordelen

We hebben de voordelen van intermittent fasting voor je op een rijtje gezet:

  1. Gewichtsverlies
  2. Cellen verjongen
  3. Insuline niveau daalt, hierdoor wordt de vetverbranding geactiveerd
  4. Draagt bij aan het aanmaken van groeihormonen (belangrijk voor de aanmaak van eiwitten en spierweefsel)
  5. Werkt ontstekingsremmend
  6. Goed voor de hersenen
  7. Minder snacken in de loop van de dag
  8. Tijdbesparing (minder tijd kwijt aan eten)

Mis je belangrijke voordelen in bovenstaande lijst of heb jij er nog meer uit ervaring? Laat dan hieronder een reactie achter.

Nadelen

Uiteraard heeft het ook nadelen voor je lichaam. De grootste nadelen van intermittent fasting zijn:

  1. Minder energie (dit is voor iedereen anders)
  2. Niet voor iedereen geschikt
  3. Je kunt last krijgen van hoofdpijn (drink voldoende water)
  4. Gevaarlijk in combinatie met medicijngebruik
  5. Groot deel van de dag een gevoel van trek
  6. Slechte adem

Waar moet je opletten als je begint met intermittent fasting?

Heb je besloten om te starten met intermittent fasting? Hiervoor heb je uiteraard een goede voorbereiding nodig. Bij klachten of twijfels kun je eens in gesprek gaan met een professional, voordat je daadwerkelijk start met intermittent fasting.

Bepaal op welke manier je intermittent fasting wil gaan doen

Er zijn verschillende soorten van vasten, dus bepaal welke manier het beste bij je past. Begin altijd met het rustig opbouwen van de fasting periode en zorg dat jij je er comfortabel bij voelt. Verderop in dit artikel beschrijven we de verschillende soorten intermittent fasting.

Stel een duidelijk plan en doel op

Als je iets wilt bereiken moet je een duidelijk plan en doel hebben. Wat zou je graag willen bereiken? Een voorbeeld kan zijn dat je meer energie zou willen hebben op een dag. Of je zou graag willen afvallen. Wees duidelijk en schrijf dit doel voor jezelf op. Deel het doel het liefst ook met iemand die je vertrouwd. Zo kan deze persoon jou ook ondersteunen en helpen je doel te bereiken.

Zorg voor een goede voorbereiding

De eerste stap is te kiezen welke soort van intermittent fasting je gaat doen. Daarna ga je bepalen welk vastentijdstip je aanhoudt. Als jij je doel scherp hebt, bepaal dan wat jouw instapniveau is en bouw je intermittent fasting langzaam op tot jouw gewenste niveau.

Soorten intermittent fasting

Je kunt deze vorm van vasten in principe doen in elke maat die jij prettig vindt. Er zijn echter een aantal veel voorkomende schema’s die we graag met je delen.

8-16

Dit schema komt eigenlijk het meest voor. Dit houdt in dat je 8 uur per dag eet en 16 uur per dag vast. Het voordeel is dat je over het algemeen de normale eetmomenten kunt meenemen. Deze zijn wel iets dichter op elkaar gepland. De 8 uur kun je bijvoorbeeld plannen van 11.00 tot 19.00 uur. Dan ontbijt je om 11.00 uur, lunch je rond 14.00 en eet je avondeten tussen 18.00 en 19.00 uur.

2-5

Het 2-5 dieet houdt in dat je 5 dagen gewoon eet en 2 dagen in de week vast. Hierbij streef je naar een cyclus van 5 dagen de normale calorie-inname. Twee dagen in de week zal je dus gaan vasten. Dit is niet volledig vasten maar je zult minder calorieën eten. Mannen eten deze twee dagen zo’n 600 kcal per dag, terwijl vrouwen rond de 500 kcal per dag eten.

24 uur

Ook bestaat de 24-uursvastenmethode. Deze 24 uur kun je op jouw eigen manier invullen. Zo kun je één keer per week 24 uur vasten of kun je dit meerdere keren per week doen. Hierbij eet je niet, maar moet je wel blijven drinken. Denk hierbij aan dranken als thee en water. Dit is neutraal voor je maag en geeft geen klachten bij een hongergevoel.

Wil je na het lezen van dit artikel simpel starten met intermittent fasting? Dan raden wij aan om het boek van de Foodsisters eens te lezen. Dit boek heet Intermittent Fasting en hierin vertellen ze stap voor stap hoe intermittent fasting werkt en hoe je je gestelde doelen behaalt. Het is makkelijk geschreven en leuk om te volgen!

Tip van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *