De nadelen van te veel eiwitten op je lichaam

Bij krachttraining kun je bijna niet om eiwitten heen. Iedereen gebruikt ze en je kunt er bijna niet genoeg van krijgen. Het heeft dan ook behoorlijk wat voordelen. Toch vroegen wij ons op de redactie af of een te veel aan eiwitten ook kan zorgen voor negatieve effecten. Is een teveel überhaupt schadelijk of ongezond voor je lichaam? In dit artikel vertellen we je uitgebreid over de nadelen van te veel eiwitten.

Is het ongezond om te veel eiwitten te nemen?

Er wordt vaak gezegd dat alles waar ’te’ voor staat, niet goed voor je is. Er gaan verhalen rond dat te veel eiwit slecht is voor je nieren en botten op lange termijn. Na vele studies door onderzoekers is vooralsnog gebleken dat dit niet het geval is. Wel is het zo dat wanneer je al last hebt van je nieren, het niet verstandig is om meer dan de aanbevolen hoeveelheid eiwitten te gebruiken.

Een andere mythe uit het verleden is dat je botten sneller achteruit gaan door een te hoge eiwitinname. Dit is inmiddels ook naar het rijk der fabelen verwezen door onderzoekers. Verhoogde eiwitinname kan oudere mensen juist helpen om de botten te verstevigen. Op dit moment is er geen reden om je zorgen te maken als je te veel eiwitten neemt. Houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, dan kan er niks misgaan.        

?c=11113&m=1122062&a=386464&r=&t=html ?c=11113&m=1122062&a=386464&r=&t=html

De nadelen van te veel eiwitten

Gebruik je structureel (te) veel eiwitten? Dan is het goed om te weten welke nadelen er zijn. Daarnaast herken je door onderstaande nadelen of je te veel eiwitten gebruikt. Hieronder hebben we de nadelen voor je op een rijtje gezet.

Gewichtstoename

Neem je een langere tijd meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten, dan is het verstandig om hiermee te stoppen. Het heeft geen extra toevoeging voor de spieropbouw en daarnaast kom je hierdoor alleen maar aan in gewicht. Dit komt doordat je een overschot hebt aan eiwit en hierdoor heb je een overschot op je energiebalans. Dit zorgt ervoor dat niet alle koolhydraten en vetten verbrand worden, waardoor dit dus opgeslagen wordt als vetmassa in je lichaam.

Nadelen voor je nieren

Bij een te hoge inname van eiwitten krijgen je nieren veel werk te doen. Een bijproduct van eiwitten in je lichaam is stikstof. Je nieren breken deze stof af en bij een overschot wordt dit via het plassen opgelost. Wanneer je nieren voor lange tijd te veel eiwitten moeten verwerken dan moeten ze harder werken om van de schadelijke stoffen af te komen. Gelukkig zullen deze klachten bij gezonde mensen bijna niet voorkomen.

Stinkende adem

Wanneer je meer eiwitten eet, zal je waarschijnlijk minder koolhydraten eten. Op dat moment zal je lichaam in Ketose komen. Ketose betekent dat je lichaam je vet gaat verbranden in plaats van de koolhydraten die je normaal eet. Daarnaast komen er bij de verbranding van vet en ketonen stoffen vrij die jouw adem laten stinken. Helaas is hier niks aan te doen, omdat deze geur uit je lichaam komt. Het enige wat je kan aanpassen is je dieet met minder eiwitten, zodat de verbranding in je lichaam weer normaal loopt.

Een slecht humeur

Bij een teveel aan eiwitten eet je automatisch minder koolhydraten. Deze koolhydraten zijn juist belangrijk voor je hersenen en de aanmaak van hormonen die je humeur reguleren. Wanneer deze hormonen in mindere mate aangemaakt worden, ben je dus eerder geïrriteerd en chagrijnig. Dit is natuurlijk voor niemand leuk, zowel jezelf als de mensen op je heen.

Wil je meer weten over eiwitten? Klik dan hier voor meer informatie over de aanbevolen inname per dag of lees het artikel over welke vegan eiwitrepen het beste resultaat geven. Meer over eiwitten vind je onder het kopje voeding in de menubalk.

cshow cshow

       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *