Wat zijn de beste eiwitrijke vegan producten?

Je doet aan krachttraining, hardlopen of een andere sport en bent bewust bezig met je voeding. Je hebt of wilt een vegan lifestyle en nu komt de volgende vraag bij je naar boven: Wat zijn de beste eiwitrijke vegan producten? Dat hebben we voor je uitgezocht! We hebben gekeken naar plantaardige en natuurlijke producten. Eerder schreven we al over vegan eiwitrepen of eiwitpoeders.

De beste eiwitrijke vegan producten

We nemen je mee in eiwitrijke vegan producten die te koop zijn in de Nederlandse supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Hierbij laten we je zien welke plantaardige producten je hier kunt krijgen. We hebben bij het samenstellen van onderstaande lijst gekeken naar de hoeveelheid eiwitten en de bewerking van het product. Dus hoe meer eiwitten en hoe minder bewerkt, hoe hoger het product op de lijst staat.

1. Edelgist

Sinds kort is dit product, naast natuurwinkels, ook te vinden in de grotere supermarkten. Edelgist heeft een noot- en kaasachtige smaak die ideaal is in gerechten als kaasvervanger. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt in saus, soep of hartige gerechten. In Edelgist zit 50 gram eiwit per 100 gram. Edelgist is een product gemaakt van gedroogde en bewerkte gist. Daarnaast kun je dit product ook eten bij het volgen van een anti-candida dieet. Edelgist wordt vooral gebruikt als garnering, dus je zult het niet in grote hoeveelheden tegelijk eten.

2. Sojabonen

Sojabonen zijn voor veel vegans onmisbaar in de dagelijkse voeding, want er gaat bijna geen dag voorbij dat je wel iets eet waar soja in verwerkt is. In 100 gram soja zit ongeveer 36 gram aan eiwitten. Soja wordt vaak verwerkt in zuivel- en vleesvervangers. Soja komt oorspronkelijk uit het oostelijk deel van de wereld. Vroeger werd soja als één van de vijf heilige gewassen gezien in China. Tegenwoordig wordt de soja die wij kopen in de supermarkt veelal geteeld in Zuid-Amerika.

3. Hennepzaad

Hennepzaad is een plant uit de hennepfamilie en was een van de eerste voedselgewassen die de mensheid heeft verbouwd. Dit komt door het hoge gehalte van belangrijke voedingsstoffen zoals omega 6 en omega 3 vetzuren. Daarnaast is het ook een bron van belangrijke mineralen, zoals ijzer, calcium, zink en magnesium. In hennepzaad zit 33 gram eiwitten per 100 gram en je kunt het gebruiken in een smoothie, salade, yoghurt of verwerken in deeg bij het bakken. Lees hier meer over vegan en sporten en welke voedingstoffen hierbij belangrijk zijn. Ook hennep gebruik je niet in grote hoeveelheden.

?c=30799&m=1729486&a=386464&r=&t=html ?c=30799&m=1729486&a=386464&r=&t=html

4. Linzen

Linzen zijn peulvruchten die ideaal passen in een gezond en vegan voedingspatroon. Deze peulvruchten zijn van nature vetarm en bevatten veel vezels. Daarnaast bevat een portie linzen van 100 gram, 26 gram eiwitten. Deze peulvrucht is heerlijk als toevoeging aan soepen, salades en curry-gerechten. Zin in een lekker gerecht met linzen? Probeer dan eens een overheerlijke linzensoep. Meer van dit soort leuke en gezonde gerechten met alleen linzen staan in dit kookboek.

5. Bonen

Veganisten en vegetariërs eten graag bonen, omdat ze voedzaam en gezond zijn. Bonen komen van oorsprong uit Zuid-Amerika. Een van de populairste bonen in Nederland is de bruine boon. Deze worden geteeld in ons eigen Zeeuws-Vlaanderen. Bruinen bonen bevatten 21 gram eiwitten op een hoeveelheid van 100 gram. De reden dat de bonen populair zijn onder veganisten en vegetariërs, is omdat ze naast eiwitten vol zitten met vezels en koolhydraten. Ook zijn ze goed voor je hart en bloedvaten. Klik hier voor heerlijke vegan chili sin carne met bonen en linzen.

6. Pompoenpitten

Dit is een bekend en geliefd product bij zowel plantaardige eters en niet-plantaardige eters. De pompoen is een groente die familie is van de kalebassen en komkommers. Pompoenpitten haal je, zoals verwacht, uit het middelste van een pompoen. Deze pitten zijn rijk aan eiwitten, want 100 gram pompoenpitten bevat 19 gram eiwitten. Wist je dat pompoenpitten ook rijk zijn aan vele gezonde voedingstoffen zoals antioxidanten en essentiële aminozuren. Pompoenpitten zijn lekker als tussendoortje, of in yoghurt, pasta of salades.

7. Kikkererwten

Dit is de peulvrucht die je kunt eten en lijkt op een gele knikker. De kikkererwt wordt geteeld langs de Middellandse zee en in landen met een subtropische klimaat. De vitamines in deze peulvrucht zijn ijzer, eiwitten en de vitamines B. In 100 gram kikkererwten zit ongeveer 19 gram eiwitten. De bekendste toepassing van kikkererwten is toch wel hummus. Dit eet je als broodbeleg of bijgerecht. Kikkererwten zijn voornamelijk verwerkt in gerechten uit de Noord-Afrikaanse en Indiase keuken.

Ben je enthousiast geraakt over bovenstaande vegan eiwitrijke producten en wil je hier ook vegan gerechten mee maken? We hebben in dit artikel meer geschreven over de leukste vegan kookboeken. De kookboeken zijn gekozen op snelle en makkelijke vegan gerechten.

?c=11113&m=1571237&a=386464&r=&t=html ?c=11113&m=1571237&a=386464&r=&t=html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *