Zo kies je overal de beste hardlooproute

Als hardloper loop je geregeld dezelfde hardlooproute. Deze is makkelijk, herkenbaar, ideaal voor je trainingsschema en je weet waar de pijnpunten zoals stoplichten, zebrapaden en rotondes zitten. Toch ben je het rondje inmiddels wel een beetje zat, want echt spannend en motiverend is het niet meer. Hoe kies nu eigenlijk de beste hardlooproute? In dit artikel vertellen we je hoe je een ultieme nieuwe route vindt.

De beste hardlooproute

Je gaat achter je laptop of op je telefoon zitten om een nieuwe hardlooproute te zoeken. We hebben een aantal punten waar je op moet letten om het perfecte rondje te creëren. Hardlopers op het platteland hebben het makkelijker dan in stedelijk gebied, maar de punten zijn voor alle hardlopers van toepassing. Bij het creëren van de beste hardlooproute is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • Veiligheid
  • Toegankelijkheid van de paden
  • Lengte van de route
  • Je loopdoelen

Omgeving

Wat is er vervelender dan in de drukke stad te lopen met veel verkeer, stoplichten, wandelaars en fietsers? Zorg dat je hier ver vandaan blijft en probeer een route te creëren met zo min mogelijk obstakels. Plan je route via Google Maps of runnermaps.nl en probeer zoveel mogelijk de groene en rustige stukken op te zoeken. Daarnaast kun je ook de route eerst met Google Street View verkennen. Hierdoor weet je gelijk waar je aan toe bent in een nieuw gebied. Sommige hardlopers wandelen de eerste keer een nieuwe route, zodat het hardlopen gemakkelijker gaat.

Ondergrond

Je vergeet al snel tijdens je hardloopronde door een natuurgebied te letten of er asfalt ligt of dat er bospaden (lees: modder) zijn. Niets is vervelender voor je tijd, gewrichten en schoenen dan over de verkeerde ondergrond lopen. Zorg dat je weet op welke ondergrond je loopt en welke schoenen daarbij past. Als je benieuwd bent waar je hardloopschoenen aan moeten voldoen, schreven we er hier al een artikel over.

Heren hardloopschoenen

Afwisseling

Om je hardloopronde interessant en uitdagend te houden, is het goed om af te wisselen. De ene keer loop je door een verstedelijkt gebied en de andere keer door een natuurgebied. Verschillende gebieden zijn ook leuk om te combineren voor een afwisselende hardlooproute. Op de redactie lopen we in een meer stedelijk gebied met veel lantaarnpalen en herkenningspunten liever een interval training. Je kunt makkelijk je intervalpunten herkennen. Ook doen we graag Fartlek intervaltraining, waarover je hier meer vindt. In een mooi natuurgebied lopen wij graag de “normale” training. Lekker frisse lucht opsnuiven in een rustige en ontspannen omgeving.

Uitdaging

De uitdaging is ook belangrijk bij het vinden van de beste hardlooproute. Een beetje competitie kan geen kwaad, zodat jij jezelf tot het uiterste kunt pushen. Via Strava kun je de competitie aangaan met andere hardlopers. Meer leuke apps vind je trouwens hier. Loop je over een stuk weg waar meer hardlopers hebben gelopen? Dan zie je dit op je mobiel of smartwatch en kun je proberen de concurrentie te verslaan. Win je deze korte wedstrijd (segment)? Dan mag je een medaille toevoegen aan je profiel. Als je de snelste bent, word je King Of the Mountain (KOM) of heb je een Course Record (CR), totdat je verslagen wordt uiteraard. Er zijn duizenden van deze segmenten te vinden over de hele wereld, dus ook op vakantie kun je een medailles pakken.

Hardlopen op het strand is overigens ook een goede uitdaging. Als afwisseling doe je er goed aan om geregeld je intervaltraining op de weg te vervangen door een intervaltraining over het strand. Het mulle zand is goed voor het versterken van je spieren op een natuurlijke manier. De afwisseling versterkt ook de pezen in je benen. Je zult merken dat je veel meer spierpijn hebt, terwijl je misschien wel minder kilometers maakt.

Heb je de beste hardlooproute gevonden?

De gekozen routes kun je ook op je smartwatch uploaden. Ben je benieuwd welke smartwatch wij aanbevelen? Lees dan eens dit artikel voor meer informatie over de beste smartwatch voor sporters.

cshow cshow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *