Welke vormen van cardio workouts zijn er?

Na dit artikel over de voordelen van cardio workouts en wat het precies inhoudt, ben je natuurlijk nieuwsgierig naar de verschillende vormen van cardio workouts. We hebben deze workouts verdeeld in twee categorieën. Daarnaast vind je hier een lijst met individuele sporten of activiteiten, zodat we je zoveel mogelijk kunnen inspireren.

Vormen van cardio workouts

HIIT (High Intensity Interval Training)

In dit artikel kon je al lezen dat cardio toevoegen aan je andere sportactivteiten, dé manier om vetverbranding te stimuleren. HIIT houdt in dat je relatief korte, zwaar intensieve workouts doet. Deze manier van trainen is zeer effectief en hoeft dus niet lang te duren. Doordat je meerdere keren je hartslag zo snel mogelijk, zo hoog mogelijk brengt, zal jouw lichaam sneller op vetverbranding overgaan. In principe kun je HIIT op heel veel sporten toepassen. Het gaat erom dat je een korte periode (van 30 seconden tot zeven minuten) alles geeft en vervolgens een korte pauze neemt (tussen de 30 seconden en één minuut) of op laag tempo de training voortzet. Vervolgens herhaal je dit een gewenst aantal keer, het liefst tot je alles uit je training gehaald hebt.

Een vorm van HIIT is bijvoorbeeld een intervaltraining voor hardlopen. Daarnaast zijn er specifieke HIIT workouts, zoals de populaire trainingen van Sweat, waarbij je in vier workouts van zeven minuten, met een pauze van 30 seconden tussendoor, alles probeert te geven. In principe kun je van alle bij duursport genoemde voorbeelden ook HIIT workouts maken. Andere leuke voorbeelden van HIIT zijn onder andere:

 • Touwtje springen
 • Stairmaster
 • Circuits met lichaamsgewicht
cshow cshow

Duursport

Duursport is de meest voor de hand liggende en bekendste vorm van cardio workouts. Je hebt niet altijd zin om het maximale uit je training te halen en bent al blij als je iets doet en daarom zijn duursporten ideaal. Het gaat bij duursport namelijk om sporten waarbij je langdurig relatief lage inspanning levert. Dit is dus makkelijker dan HIIT. Over het algemeen kun je dit zo intensief maken als je zelf wilt. Leuke alledaagse manieren van duursport cardio zijn:

 • Fietsen
 • Wielrennen
 • Hardlopen
 • Wandelen
 • Zwemmen
 • Skeeleren
 • Roeien
 • Schaatsen

We hopen dat we je hebben geïnspireerd om de cardio workouts te doen die het beste bij jou en jouw doel past. Wil je beginnen met cardio? Dan hebben wij hier al heel wat artikelen geschreven om je op weg te helpen met hardlopen. Zijn er nog meer dingen die je zou willen weten? Dat horen we graag! Laat hieronder een berichtje achter of stuur ons een reactie via Instagram.

Nieuwe collectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *