Welke nieuwe sport past bij jou?

Ben je al tijden op zoek naar een nieuwe sport om te beoefenen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of doe je al te lang hetzelfde en ben je toe aan een nieuwe sport? Dat kennen we allemaal. Iedereen is ergens begonnen en naar verloop van tijd is jou workout eerder een moetje dan dat je er nog plezier uithaalt. Daarom hebben wij een aantal vragen op een rij gezet, zodat jij weet waarmee je rekening moet houden als je een nieuwe sport kiest.

Waarom wil je een nieuwe sport?

Het is allereerst goed om voor jezelf duidelijk te hebben welk doel je wilt bereiken met sporten of een nieuwe sport. Ben je op zoek naar een uitdaging, je lichaam in beweging brengen of wil je vooral zo min mogelijk doen, met zoveel mogelijk resultaat? Door een duidelijk doel te hebben, is de kans groter dan je een nieuwe sport vindt die bij je past. Als je een uitdaging zoekt, kun je denken aan complexere en behendigheidssporten, zoals vechtsporten of tennis. Wanneer je maximaal resultaat wilt behalen, is boksen of een vorm van HIIT (High Intensity Interval Training) een goed idee. Ben je geen zweter, maar ben je al blij als je beweegt? Denk dan aan een rustige groepsles of langzame variant van yoga.

Ben jij een binnen- of buitenmens?

Sommige houden van buiten sporten, anderen moeten er niet aan denken. Als slecht weer jou niet tegenhoudt om buiten te sporten, lucky you! Veel mensen denken hier anders over en blijven toch liever binnen. Gelukkig zijn voor de meeste sporten zowel binnen- als buiten alternatieven. Besef ook dat als jij graag wilt hardlopen, maar je niet eindeloos op een treadmill wilt staan, je toch naar buiten zult moeten. Houd je er niet van om in je eentje te sporten, ook dan zijn overal hardloopgroepen te vinden. Zo heb je dus voor één nieuwe sport al drie opties. We hebben hier 3 tips op jouw hardloopavontuur een kickstart te geven.

Ben je een solo- of groepssporter?

We stipten het bij het vorige punt al even aan; bedenk of je een solo-sporter of een groepssporter bent. Als jij sporten gebruikt als een momentje voor jezelf, kun je hier rekening mee houden. Dit wil absoluut niet zeggen dat je alle groepssporten moet uitsluiten. Sommige sporten zijn redelijk individualistisch, ook al ben je met een groep, zoals het hardloop voorbeeld van hiervoor. Zo heb je toch groepsmotivatie, maar ben je vooral op jezelf gefocust.

Wil je veel of weinig sporten?

Je zult hoe dan ook tijd vrij moeten maken voor sporten, maar hoeveel tijd nodig is, bepaal je helemaal zelf. Als je opziet tegen een lange sessie, kun je al programma’s of sporten vinden die maar een halfuur duren. Denk hierbij aan groepslessen bij de sportschool of programma’s die je online kunt vinden. Ook kun je denken aan YouTube of apps of programma’s om mee te nemen naar de sportschool. Doe je liever één of twee keer per week een lange sessie? Ook goed, zo lang jij maar gemotiveerd blijft om te gaan.

Wat mag het kosten?

Bedenk voor jezelf wat je van de bovenstaande punten belangrijk vindt. Uiteindelijk is het belangrijk dat je een sport doet die je leuk vindt en die je motiveert. Als dat betekent dat je hier iets meer geld aan uit moet geven, omdat je toch liever yoga in een groep doet in plaats van via YouTube in je eigen woonkamer, doe dat dan! Mocht je wel de discipline hebben om het zelf te doen, good for you! Zo niet, wees daarover eerlijk met jezelf en geef er een beetje geld aan uit.

Je kunt ook een test doen via deze website. Bedenk altijd dat je het voor jezelf zo makkelijk mogelijk moet maken om het vol te houden. Zijn er nog andere dingen die jij belangrijk vindt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *