Welke hardloopkleding draag je bij welke temperaturen?

Het weer in Nederland is behoorlijk wisselvallig. Veel hardlopers weten niet hoe ze zich hierop moeten kleden of laten zich hierdoor tegenhouden. In dit artikel vertellen we je: welke hardloopkleding draag je bij welke temperatuur. Volg onze tips en tricks en je hebt bij je volgende run geen last meer van keuzestress.

Beste stof voor je hardloopkleding

Heb jij weleens gekeken waarvan sportkleding gemaakt is? Wij wel! De meest gebruikte sportkleding is gemaakt van katoen of polyester. Katoen neemt relatief veel vocht op, waardoor je kleding heel nat wordt. In de wind wordt dit vervolgens koud. Dit heeft koude spieren tot gevolg en geeft meer kans op blessures. Een andere optie is polyester. Dit is betekent dat het gemaakt is van synthetische vezels. Polyester heeft meerdere interessante eigenschappen voor hardlopen. Het is licht, neemt zeer goed vocht op en verdrijft dit ook makkelijk naar de buitenlagen van je kleding. Daarnaast droogt polyester snel in vergelijking met katoen. De conclusie is daarom dat tijdens het hardlopen kleding van polyester het beste is.

cshow cshow

Welke hardloopkleding draag je bij welke temperatuur?

Er zijn veel verschillende temperaturen in Nederland van bloedheet tot ijskoud. Wat is prettig om in die gevallen aan te doen? Wij hebben voor je uitgezocht wat per temperatuur het lekkerst is om te dragen.

Warmer dan 16 graden

Is het buiten warmer dan 16 graden, zorg dan ten eerste dat je je goed insmeert met zonnebrand en voldoende water drinkt. Qua kleding is het verstandig om te kiezen voor een korte broek en een shirt met korte mouwen, zodat je outfit zo luchtig mogelijk is. Ook is het prettig om een pet of zonnebril te dragen tegen de zon, maar niet iedereen vind dit lekker zitten.

Tussen de 10 en 15 graden

Het is in deze categorie al wat kouder aan het worden, maar je een trui is al gauw te warm na je warming-up. Wij vinden dit een van de meest lastige temperaturen qua kleding. Doe bij een niet-regenachtige dag een lange broek en een shirt met korte mouwen aan. Mocht het toch regen, is het juist prettiger om te lopen in een korte sportbroek en een shirt met lange mouwen.

Nieuwe collectie winterkleding

Tussen de 5 en 9 graden

Ben je in deze temperatuur niet goed gekleed, dan ga je dit zeker merken aan je hardloopsessie. Het is dan ook verstandig om te werken met verschillende kledinglagen om zo je ideale hardloopkleding samen te stellen. Het is hierbij belangrijk om je lichaamstemperatuur op een goed niveau te houden. Verstandig is om de eerste laag te voorzien van goed passende onderkleding. Boven op deze laag voeg je een lange sportbroek toe en een shirt met lange mouwen. Mocht het regenen, draag dan ook een hardloopjack. De meeste hardloopjacks vallen ook goed op in het donker, doordat ze voorzien zijn van reflecterende onderdelen. Veiligheid vinden wij belangrijk.

Kouder dan 4 graden

Nu wordt het echt koud! Knap dat je nog steeds aan het hardlopen bent en je niet uit het veld laat slaan door de Nederlandse omstandigheden. Onmisbaar voor deze temperatuur is goede thermokleding. Daar overheen draag je een lange hardloopbroek en een shirt met lange mouwen. Ook hier mag een hardloopjack (tegen de koude wind) niet ontbreken en raden wij zelfs handschoenen aan. Comfort bij deze temperaturen is belangrijk.

Nu je weet welke hardloopkleding je het beste kunt dragen bij welke temperatuur, kan je het hele jaar en op elk continent blijven hardlopen. Nu je qua hardloopkleding goed voorbereid bent, is het nog wel belangrijk om een goed hardloopschema te hebben. We vertellen je hier hoe die eruit ziet! Ook interesse in meer informatie over intervaltrainingen? Klik dan hier.

Heb jij nog tips qua hardloopkleding of op een ander vlak? Laat het ons vooral weten!

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *