Wat zijn de voordelen van hardlopen voor je gezondheid?

Hardlopen is gezond voor lichaam en geest! Veel wetenschappers hebben zich gewaagd aan de vraag: Wat zijn de voordelen van hardlopen voor je gezondheid? In dit artikel gaan we je hier meer over vertellen. Je hardloopronde zal niet meer hetzelfde zijn na het lezen van dit artikel!

De voordelen van hardlopen voor je gezondheid

Er zijn een hoop wetenschappelijke studies te vinden over de voordelen van hardlopen voor je gezondheid. Wij begrijpen dat je deze niet allemaal wilt of kan lezen. De belangrijkste voordelen zetten wij daarom voor je op een rij. Hierbij is wel uitgegaan van een minimale sportieve belasting van 150 minuten per week. Dit is dus 30 minuten onafgebroken bewegen per dag.

Hardlopen verbetert de hart- en bloedvaten

Uit een grootschalige studie blijkt dat mensen die geregeld een aerobe activiteit ondernemen, zoals hardlopen, een gezondere hartleeftijd hebben. Als gevolg van een gezonder hart, is het dan ook logisch dat je gezondere bloedvaten hebt. Met gezonde bloedvaten is er minder kans op verstoppingen. Uiteraard is hierbij een gezonde voeding van groot belang. Het komt er dus op neer dat je met deze combinatie van gezond eten en hardlopen jaren kunt toevoegen aan je leven.

Hardlopen draagt bij aan gezonde hersenen

Onderzoek wijst uit dat bij hardlopen op elke leeftijd je werkgeheugen en concentratie verbeterd. Dit houdt in dat je sneller en preciezer kan schakelen tussen verschillende taken. Daarnaast zorgt het ervoor dat je minder snel uitgeput raakt en beter tegen stress kunt. Door de beweging van het hardlopen maken de hersenen sneller nieuwe neuronen aan.

Je botten, beenspieren en gewrichten worden versterkt

Een misvatting is dat hardlopen je botten en gewrichten sneller laat slijten. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat juist het tegenovergestelde plaatsvindt in je lichaam. Door regelmatig hard te lopen verhoog je de botmassa en de kracht in je beenspieren. Dit zorgt dus voor sterkere botten in je benen. Daarnaast is hardlopen ook niet per se slecht voor je knieën. Als je last hebt van je knieën, dan komt deze blessure vaker door overtraining of is het een signaal van je lichaam dat je knie niet soepel beweegt. Doe hier je voordeel mee voordat je daadwerkelijk een blessure oploopt.

Hardlopen helpt bij afvallen

Het meest bekende gezondheidsvoordeel van hardlopen is afvallen. Door te trainen verbrand je calorieën. Een bijkomend voordeel is dat je na het trainen nog steeds calorieën verbrand, ook al zit je op de bank tv te kijken. Dit effect kan, afhankelijk van de intensiteit, 16 tot 30 uur aanhouden. Om af te vallen, is ook hier een combinatie van sporten en gezonde voeding erg belangrijk voor vooruitgang.

Van hardlopen word je gelukkiger

Vele studies wijzen uit dat hardlopen zorgt voor het aanmaken van een “Runners high”. Dit is een gevoel van euforie of geluk die je krijgt bij het hardlopen na een bepaalde intensiteit. Het hormoon wat je hierbij aanmaakt, zorgt voor het verminderen van stress gevoelens. Ook zal je beter slapen na het hardlopen. Dit draagt weer bij aan een sterker gevoel van geluk. Dat is pas een vicieuze cirkel die de moeite waard is!

Wat houd je nu nog tegen?! In dit artikel vertellen we je over het ideale hardloopschema, zodat je een vliegende start kan maken of het meeste uit je huidige schema halen. Bovenstaande gezondheidsvoordelen kunnen trouwens niet los gezien worden van gezonde voeding. Ben je toe aan iets nieuws, zoals vegan gerechten? Wij schreven ook al eerder een artikel over de leukste vegan kookboeken.

cshow cshow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *