Wat zijn de voordelen van cardio workouts?

Cardio staat voor alle workouts waarmee je jouw uithoudingsvermogen verbetert. Er zijn eindeloos veel manieren om dat te doen, maar wat zijn nou eigenlijk cardio workouts en wat zijn de voordelen van cardio workouts? Wij hebben het voor je opgezocht.

Wat zijn cardio workouts?

Zoals al in de inleiding aangehaald, is cardio een vorm van trainen waarbij je jouw uithoudingsvermogen optimaliseert. Dit doe je door de conditie van je hart en longen te trainen, oftewel je cardiorespiratoire uithoudingsvermogen. Daar komt dus de naam vandaan. In principe hield dit in dat je op een langdurige, maar laag-intensieve manier traint. Inmiddels is de wetenschap alweer verder en weet men dat je uithoudingsvermogen ook kort en intensief kunt trainen. Cardio workouts zijn dus niet langer meer elke vorm van duursport. Het gaat erom dat je jouw hartslag laat stijgen, zodat deze als het ware getraind wordt. Hier vind je voorbeelden van verschillende vormen van cardio workouts. Op de redactie proberen we een aantal keer per week cardio workouts naast krachttraining te doen.

Wat zijn de voordelen van cardio workouts?

Cardio workouts helpen dus om je conditie op te bouwen, maar er zijn nog tal van andere voordelen. Wat de belangrijkste voordelen van cardio workouts zijn, zetten we hieronder op een rij.

1. Verkleint de kans op hart- en vaatziekten

Cardio verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Door regelmatig cardio toe te voegen aan je sportroutine, verlaag je je bloeddruk, cholesterol en de kans op diabetes. Je bloeddruk wordt verlaagd doordat je lichaam regelmatig je bloedstelsel onder druk zet. Met cardio train je dus eigenlijk je bloedvaten. Cholesterol is een vetachtige stof in het bloed dat je lichaam nodig heeft, maar in hoge getallen gevaarlijk kan zijn. Wanneer het te hoog is, kan dit aan de wanden van de slagaders plakken en vernauwingen veroorzaken. Je cholesterol houdt je met cardio, net als in principe algehele vetpercentage, onder controle en op een aanvaardbaar niveau.

cardio workouts

2. Verminderd stress

Cardio kan zeer goed helpen bij het verminderen van stress. Waarschijnlijk ben je wel bekend met de term runners high. Hierbij maakt het lichaam endorfine aan, het gelukshormoon, waardoor je een euforisch gevoel krijgt. Endorfine is op zijn beurt als het ware de natuurlijke tegenstander van cortisol, oftewel de stresshormoon. Endorfine zorgt ervoor dat er minder cortisol aangemaakt wordt en jij dus minder stress ervaart. Daarnaast wordt cardio vaak gebruikt om het hoofd leeg te maken, door letterlijk even met iets anders bezig te zijn en niet in de dagelijkse sleur te blijven hangen.

3. Verhoogde thermogenese

Verhoogde wattes? Thermogenese is de energie die je lichaam nodig heeft om de verbranding te doen. Je kunt het zien als het vuur van een kachel om hout te verbranden. Door cardio workouts wordt de thermogenese verhoogd en gebruik je voor dezelfde verbranding dus meer energie. Dit houdt dus in dat je niet alleen tijdens de workout meer verbrand, maar op den duur in het algemeen meer nodig hebt.

4. Verbetert slaapkwaliteit

Dat is pas goed nieuws! Als je cardio doet, verbetert dat je kwaliteit van slapen aanzienlijk. Met andere woorden, je sport meer en je slaapt beter. Dat is een win-winsituatie. Er zijn bijzonder veel afzonderlijke voordelen van cardio op de slaapkwaliteit. Regelmatig sporten bijvoorbeeld, zorgt zoals eerder benoemd voor algehele daling van de hartslag in rust toestand. Wanneer je slaapt is je lichaam ook in ruststand en kan dus goed herstellen. Daarnaast leert je lichaam door sporten om je temperatuur beter te reguleren, ook in rusttoestand. Zo zijn er nog tal van voorbeelden. Overigens helpt elke intensieve vorm van sport bij het verbeteren van je slaapkwaliteit, maar we konden hem hier zeker niet laten liggen als voordeel.

Zorg er wel voor dat je niet gaat sporten vlak voordat je wilt slapen. Door je workout komt er ook adrenaline vrij, waardoor je juist minder makkelijk in slaap komt. Als je overdag een cardio workout kunt invoegen, zorg je voor een optimale resultaat voor de slaapkwaliteit.

5. Helpt vetverbranding

Dit is natuurlijk een van de meest bekende voordelen van cardio, hoewel alleen cardio voor vetverbranding niet genoeg is. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat cardio met name effectief is in combinatie met andere sporten. Ook de manier van trainen of welke soort cardio workout je doet is hierin belangrijk.

Cardio is dus super belangrijk. Waar wacht je nog op?! Zoek vandaag nog een cardio workout die bij jou past! Wil je starten met bijvoorbeeld hardlopen dan geven we je hier de esssentials van het hardlopen. Volg ons ook op Instagram voor meer leuke weetjes over sporten en voeding!

cshow cshow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *