Wat zijn de gevaren van hardlopen?

Op Raakfit.nl lees je vaak over de vele voordelen van hardlopen. Het is gezond, makkelijk en erg leuk om te doen. Op de redactie kwam de vraag op: maar zit er nu eigenlijk ook een keerzijde aan hardlopen? Want het kan toch niet alleen maar rozengeur en maneschijn zijn? In dit artikel vertellen we meer over de andere kant, namelijk de risico’s en gevaren van hardlopen.

De gevaren van hardlopen

Hardlopen is een gezonde sport, maar er liggen ook verschillende gevaren en problemen op de loer. Veel van deze gevaren kun je gelukkig tackelen, zodat je zonder zorgen lekker kan blijven hardlopen. Herken je een van onderstaande gevaren? Vraag je huisarts dan om raad, zodat je zo snel mogelijk weer verder aan de slag kan.

Belasting voor je hart

Tijdens het hardlopen pompt je hart meer bloed door je aderen. Dit bloed wordt doorgestuurd naar de spieren en organen. Hierdoor kun je blijven hardlopen op een bepaald tempo. Het hart wordt door jou actieve houding gedwongen om harder te werken. Dit is over het algemeen natuurlijk gezond, omdat hierdoor je conditie en gezondheid verbetert. Wanneer je teveel van je lichaam verlangt in een korte periode, kan dit ook nadelige gevolgen hebben en in het ergste geval leiden tot een hartstilstand.

Wanneer je pijn op de borst hebt tijdens het hardlopen is dit een teken van gevaar. Mocht je dit voelen, stop gelijk met hardlopen en laat je onderzoeken bij de huisarts. Ook lange afstanden lopen zonder goede training is niet goed voor je hart. Hierdoor forceer je het orgaan en kan het niet goed aflopen. Zorg dat je goed traint en het hardlopen rustig opbouwt. Om beter inzicht te krijgen in de gezondheid van je hart tijdens het hardlopen, kun je een smartwatch of hartslagmeter kopen. Hierdoor zul je eerder doorhebben wanneer je forceert.

?c=17537&m=1697353&a=386464&r=&t=html ?c=17537&m=1697353&a=386464&r=&t=html

Maag- en darmklachten

Heb je weleens gehad dat je naar het toilet moest tijdens het hardlopen? Of dat er veel lucht ontsnapt tijdens het rennen? Dit komt voornamelijk omdat je spieren veel bloed gebruiken om de inspanning te kunnen leveren. Het bloed wat normaal gesproken naar je darmen gaat, heeft nu een andere bestemming. Tijdens het hardlopen heeft je lichaam een ander houding en beweegt het middenrif op en neer bij elke stap. Hierdoor wordt aandrang gecreëerd. Een onervaren hardloper kan met training ervoor zorgen dat de klachten minder worden. Wanneer het lichaam went aan de belasting kunnen de klachten minder worden en soms verdwijnen. Ben je een ervaren hardloper en blijf je klachten houden? Wellicht weet de huisarts raad! Ook kan het helpen om bijvoorbeeld je voeding voor het sporten aan te passen.

Gewrichten (knie, enkel en heup)

Er zijn studies die uitwijzen dat hardlopen op de lange termijn goed is voor je gewrichten. Ze blijven soepeler en beter houdbaar op langere termijn. De andere kant van dit verhaal is de belasting op je gewrichten en de kans op verzwikking. Je gewrichten moeten veel schokken opvangen tijdens het hardlopen. Een goede ondergrond en de juiste schoenen kunnen een groot verschil maken. Lees hier meer over goede hardloopschoenen en onze top 5 hardloopschoenen. Heb je veel last van je gewrichten tijdens het hardlopen? Dan is het verstandig om je trainingsarbeid eens onder de loep te nemen. Mogelijk train je te hard en dan heb je meer kans op een blessure. Train minder hard en kijk eens of dit helpt. Ook zou je versterkende oefeningen kunnen doen in de sportschool.

Spierproblemen

Een belangrijk onderdeel van iedere hardlooptraining of wedstrijd is de warming-up. Als je geen warming-up doet, is de kans groot op het scheuren of verrekken van spieren, met name de kuit- en de bovenbeenspieren. Hier lees je meer over de meest gebruikte spieren tijdens het hardlopen. Zorg dus voor een goede warming-up en cooling down. Zorg dat je jouw spieren niet teveel overbelast door teveel trainingen binnen een korte periode te voldoen. Als je nog extra vragen hebben over een goede voorbereiding, kun je bijvoorbeeld eens contact opnemen met je fysiotherapeut.

Je weet nu wat de grootste gevaren zijn van hardlopen. Met goede hardloopschoenen kun je een groot deel van deze gevaren wegnemen. Lees hier onze top 5 hardloopschoenen. Heb je vragen of tips? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

cshow cshow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *