Wat zijn de belangrijkste voedingssupplementen voor krachttraining?

Als je met krachttraining begint, zijn voedingssupplementen niet direct nodig. Het beste kun je beginnen met gevarieerd en gezond eten. Na verloop van tijd kun je als sporter toch baat hebben bij voedingssupplementen om het gewenste resultaat te behalen. Ben jij zo een sporter die nieuwsgierig is wat extra voedingssupplementen voor jou en je sportprestaties kunnen doen? Dan hebben we voor jou een beginners guide gemaakt met de belangrijkste voedingssupplementen voor krachttraining.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten die bedoelt zijn als aanvulling op de dagelijks voeding. Dit kunnen pillen, poeders, capsules, druppels of drankjes zijn. Deze voedingssupplementen bevatten mineralen, vitamines of bioactieve stoffen. Dit kan ook gecombineerd worden in een combinatie voedingssupplement. Een voorbeeld hiervan is een multivitaminencapsule.

Voedingssupplementen zijn synthetisch of geïsoleerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Synthetisch houdt in dat de producten gemaakt zijn in een laboratorium, terwijl geïsoleerde vitamines uit natuurlijke bronnen gehaald wordt.

De meeste mensen hebben geen vitamines nodig omdat zij al genoeg vitamines binnenkrijgen door gevarieerd te eten. Iedereen heeft baat bij aanvullende voedingssupplementen, maar bepaalde groepen, zoals oudere mensen, jonge kinderen of zwangere vrouwen, hebben hier nog meer behoefte aan.

?c=11113&m=1122062&a=386464&r=&t=html ?c=11113&m=1122062&a=386464&r=&t=html

De belangrijkste voedingssupplementen voor krachttraining

Er zijn veel voedingssupplementen op de markt, maar niet alles is even interessant om jouw krachttraining naar een hoger plan te tillen. Hieronder beschrijven we in een lijst de belangrijkste aanvullende voedingssupplementen voor krachttraining.

Eiwitten

Eiwitrepen, eiwitpoeder en eiwitshakes zijn niet weg te denken als fitness voedingssupplementen. Eerder schreven wij al artikelen over de beste vegan eiwitrepen en de beste vegan eiwitten van 2022, omdat we graag willen weten welk product we het beste kunnen gebruiken voor spieropbouw. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde volwassen sporter ongeveer 20-30 gram eiwit nodig heeft per maaltijd. Dit kan via natuurlijke voeding of via eiwitrepen, eiwitpoeder en eiwitshakes. In dit artikel lees je meer over de hoeveelheid eiwitten die je per dag nodig hebt. Tegenwoordig zijn er veel gezonde vegan opties ter aanvulling aan je dagelijkse voeding.

Creatine

Creatine is een belangrijk voedingssupplement en mogelijk nog wel belangrijker dan tot nu toe werd gedacht. Naast spiergroei is het ook belangrijk voor onder andere je hersenfuncties. Kort uitgelegd is creatine een tussenproduct bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Creatine zorgt voor meer energie in je spieren tijdens krachttraining, waardoor je zwaarder kunt trainen. Wil je meer weten? Hier lees je over de beste creatine supplementen of hier als je benieuwd bent hoe je het gebruikt

?c=11113&m=1122062&a=386464&r=&t=html ?c=11113&m=1122062&a=386464&r=&t=html
Pre-workout

Een vegan pre-workout is een voedingssamenstelling in, over het algemeen, een shake vorm, die geheel vegan is. De doelen van een pre-workout is meer kracht, uithoudingsvermogen, alertheid, hogere vetverbranding en minder spierafbraak. Het grootste voordeel van een pre-workout is dat je tijdelijk veel meer energie hebt, waardoor je meer uit je trainingssessie kan halen. Elke pre-workout heeft andere ingrediënten, maar in de meeste zitten vitaminescreatine en cafeïne.

BCAA

BCAA staat voor branched chain amino acids. Dit zijn drie essentiële aminozuren met een vertakte keten die de mens zelf niet kan aanmaken. Het voedingssupplement BCAA is voor het aanvullen van aminozuren en sneller herstel (wederopbouw) van de spiermassa, spierkracht, spiercoördinatie, uithoudingsvermogen en vitaliteit. Een hele hoop dus! Sommige onderzoeken laten zien dat BCAA bijdraagt aan de spieropbouw en weer andere onderzoeken laten zien dat voldoende eiwit in je dagelijkse voeding hetzelfde effect heeft. Toekomstig onderzoek moet hierover nog uitsluitsel geven.

Wil je naast bovenstaande voedingssupplementen meer informatie over krachttraining? Lees dan ook eens de artikelen legday pak je zo aan of spieren activeren voor krachttraining.

Tip van de redactie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *