Wat zijn BCAA supplementen en hoe gebruik je het optimaal?

We hebben eerder al artikelen geschreven over vegan eiwitten, creatine en pre-workout. In dit lijstje mag uiteraard de vegan BCAA niet ontbreken. Sommige krachttrainers kunnen niet zonder en andere hebben zo hun bedenkingen erbij. In dit artikel beantwoorden we de vragen wat zijn BCAA supplementen en hoe gebruik je het?

Wat zijn BCAA supplementen?

Laten we beginnen met het uitschrijven van de afkorting. BCAA staat voor Branched-Chain Amino Acids. Ik hoor je denken: wat?! Dit zijn drie essentiële aminozuren met een vertakte keten die de mens zelf niet kan aanmaken. Het voedingssupplement is voor het aanvullen van aminozuren en sneller herstel (wederopbouw) van de spiermassa, spierkracht, spiercoördinatie, uithoudingsvermogen en vitaliteit. Daarnaast draagt het ook bij aan een minder snelle verzuring van je spieren. Wist je dat 1/3 van je spiereiwit bestaat uit Branched-Chain Amino Acids?

Naast de sportieve aspecten heeft BCAA een gunstig effect op de werking van de hersenen, lever en het immuun- en antioxidantensysteem. Ook spelen de aminozuren een belangrijke rol bij de werking en regulatie van de eiwitstofwisseling en de eiwitsynthese. Cellen en weefsel hebben hier ook baat bij. De voordelen voor de cellen en weefsel zijn dat de groei, reparatie en functie ervan wordt verbeterd.

Uit enkele onderzoeken blijkt dat BCAA‘s bijdragen aan bovenstaande voordelen, terwijl weer andere onderzoeken laten zien dat voldoende eiwit in je dagelijkse voeding hetzelfde effect heeft. Toekomstig en uitgebreider onderzoek moet hierover meer uitsluitsel gaan geven. De aminozuren zijn in ieder geval niet gevaarlijk bij een normale dosering en hebben geen slechte bijwerkingen voor je lichaam.

?c=11113&m=1681855&a=386464&r=&t=html ?c=11113&m=1681855&a=386464&r=&t=html

Hoe gebruik je vegan BCAA supplementen?

Nu je weet wat BCAA supplementen zijn, wil je natuurlijk weten hoe je deze op de optimale manier gebruikt. Voor of na een training is het juiste moment om de supplementen tot je te nemen. De ene keer heb je meer behoefte aan energie om de training te starten en de andere keer wil je juist meer focussen op spierherstel. Nu je weet hoe BCAA gebruikt wordt, is het verstandig om te weten of je een poeder of pil vorm wilt gebruiken.

Poeder of pil?

BCAA bestaat in de vorm van poeder en een pil. Het begint natuurlijk met wat je zelf fijn vindt om in te nemen. In een pil of capsule wordt vul- of bindmiddel gebruikt. Hierbij kun je denken aan onder andere maiszetmeel, gelatine (een dierlijk product), gist of carbopol. Daarom gaat onze voorkeur uit naar een poedervorm van BCAA. Hierin wordt minder of geen vul- of bindmiddel gebruikt. Ook is het zo dat de poedervorm sneller opgenomen wordt in het lichaam. De poeder is vaak zuiverder qua ingrediënten ten opzichte van een pil. Mede hierdoor zal het gemakkelijker bij de spieren terechtkomen.

Wil je het allemaal nog eens horen? Onderstaande video van Myprotein geeft je meer informatie over BCAA’s.

Nu je meer weet over BCAA’s en hoe je deze gebruikt, vind je het misschien ook leuk om meer te weten te komen over de beste vegan eiwitpoeder, de beste pre-workout en creatine. Als je intensief sport en wanneer optimaal herstel en spieropbouw belangrijk voor je zijn, is het goed om de belangrijkste supplementen voor krachttraining te gebruiken. Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter onderaan dit artikel!

Tip van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *