Waarom is slaap belangrijk voor optimale spiergroei?

Herstel is belangrijk om je spieren te laten groeien. We gebruiken onder andere eiwitten, supplementen en eiwitrepen om je spieren te laten herstellen en te groeien. Helaas vergeten we vaak een van de allerbelangrijkste middelen voor een goede spieropbouw, namelijk goede en voldoende slaap. In dit artikel nemen we je mee in de wondere wereld van slaap en optimale spiergroei.

Wat gebeurt er tijdens je slaap?

Wanneer je slaapt rust je lichaam en geest uit en herstelt je lichaam. Daarnaast komt je geest tot rust, zodat je de volgende dag met veel energie en een uitgerust gevoel aan je dag kunt beginnen. Wanneer je slaapt ga je door cycli die opgebouwd zijn uit vier fases. Een cyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten. De verschillende fases zijn:

 1. Inslaapfase
 2. Lichte slaap
 3. Overgangsfase
 4. Diepe slaap
 5. REM-slaap

Het begint met de inslaapfase. In deze fase dommelen we in en zweven we tussen wakker en slaap. Hierdoor neemt de hersenactiviteit af, maar zijn we nog wel alert op bijvoorbeeld onze naam of geluiden in de omgeving.

De tweede fase is de lichte slaap. Deze fase duurt ongeveer 30 minuten en zorgt ervoor dat we richting dromenland verhuizen. Als je nu wakker wordt dan voel je je nog niet fit en eerder moe.

De derde fase duurt ongeveer 5 minuten. Dit is de overgang naar een diepe slaap. Hierbij wordt je ademhaling rustig en regelmatig. Daarnaast ontspant je lichaam en daarmee je spieren. Het lichaam gaat op een soort stand-bymodus.

Dan komen we aan bij de fase van de diepe slaap. Deze fase zorgt voor rust. Als je nu wakker wordt, weet je niet meer waar je bent. Dit gebeurt regelmatig bij een heerlijke powernap. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten.

De belangrijkste fase van slaap is de vijfde fase. Dit is de REM-slaap. REM staat voor de Rapid Eye Movement. Tijdens het slapen bewegen je ogen voortdurend zonder dat je het merkt. Hierdoor verwerk je de prikkels en belevenissen van de dag. Deze worden dan opgeslagen in ons lange termijngeheugen. Ook in deze fase is het hartritme en de ademhaling onregelmatig. Daarnaast stijgt je bloeddruk. Emotioneel herstel vindt ook plaats in de REM-slaap. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten. Dan word je onbewust wakker en beginnen de fases weer opnieuw.

?c=11113&m=1145083&a=386464&r=&t=html ?c=11113&m=1145083&a=386464&r=&t=html

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

Om voldoende vetvermindering en optimale spiergroei te hebben, wordt door onderzoekers vastgehouden aan acht uur slaap. Daarnaast zijn er ook onderzoekers die aangeven dat je vier volledige slaapcycli moet doormaken. Dit komt neer op ongeveer 6,5 uur slaap. Het is belangrijk om te weten dat de hormonen die te maken hebben met spieropbouw pas vrij komen in je diepe slaap. Een nachtje kort slapen na een heftig weekend heeft niet gelijk invloed op je hormoonhuishouding. Mocht dit te lang duren, dan is het zeker wel schadelijk en niet productief.

Waarom is voldoende slaap belangrijk voor de spiergroei?

Nu je iets meer weet over hoe slapen werkt en wat het met je doet, kijken we naar de invloed die slaap heeft op de spiergroei. Wat we uiteindelijk willen is de ideale slaap en daarmee optimale spiergroei bereiken. Zoals eerder gezegd, herstelt je lichaam tijdens het slapen op zowel fysiek als emotioneel vlak.

Waarom is slaap belangrijk:

 • Zorgt voor spieropbouw en vetvermindering
 • Zorgt voor een goede hormoonhuishouding
 • Beschermt tegen ziektes

Tips voor slaap en optimale spiergroei

Nu je weet wat slapen inhoud en waarom het je kan helpen om meer resultaat te boeken in de sportschool, hebben we hier nog een aantal tips voor je voor de perfecte nachtrust:

 • Eet ongeveer twee tot drie uur voordat je gaat slapen een eiwitrijke snack
 • Zorg voor een regelmatig slaapritme
 • Zorg dat je overdag voldoende beweegt
 • Doe zo min mogelijk dutjes / powernaps overdag
 • Maak de slaapkamer lekker fris
 • Verduister je slaapkamer
 • Leg je mobiel twee uur voordat je gaat slapen weg

Slapen draagt ook bij aan mentaal fit worden. Ben je opz oek naar meer manieren om mentaal fit te worden? Lees dan ook eens de artikelen over krachttraining en yoga en de leukste apps voor het trainen van je hersenen. Heb jij nog goede tips? Laat dan een reactie achter onder aan dit bericht!

Tip van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *