Waar moeten goede hardloopschoenen aan voldoen?

Ben jij binnenkort van plan goede hardloopschoenen te kopen? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van hardloopschoenen. Wij van RaakFit.nl vertellen je waar deze aan moeten voldoen en wat voor jou belangrijk is. Zoals je weet: zonder goede hardloopschoenen, geen goede hardloopsessie.

Wat is belangrijk bij het kopen van goede hardloopschoenen?

Demping en Stabiliteit

Het eerste onderwerp dat we behandelen is de demping. Demping is van cruciaal belang voor je gezondheid en prestaties. Demping zorgt voor het absorberen van schokken en voor ondersteuning. Je spieren, pezen en botten krijgen namelijk bij elke stap die je zet een klap te verwerken. De juiste demping door een hardloopschoen is belangrijk, omdat je lichaam hierdoor de klap beter kan verdragen. Leuk weetje! Wist je dat de tussenzool van een hardloopschoen gemaakt is van een kunststof schuimmateriaal genaamd EVA (ethylene vinyl acetate)? Dit is het materiaal dat zorgt voor demping.

Pronatie, overpronatie of onderpronatie?

Naast demping is het belangrijk om te weten wat je voetafwikkeling is tijdens het rennen, oftewel pronatie. Om te bepalen welke ondersteuning je nodig hebt voor een hardloopschoen, wordt gekeken naar het neerkomen van je voet tijdens het hardlopen. Er bestaan verschillende vormen van voetafwikkeling, namelijk:

Pronatie: De voet blijft recht boven de hiel bij de voetafwikkeling.
Overpronatie: De voet landt op de buitenkant van je hiel en kantelt hierdoor naar binnen tijdens de voetafwikkeling.
Onderpronatie: De voet landt op de buitenkant van je hiel en kantelt hierdoor naar buiten tijdens de voetafwikkeling.

Elke hardloper heeft dus een andere voetafwikkeling. Het is verstandig om een test te doen om te bepalen welke pronatie jij hebt, zodat je exact weet welke hardloopschoenen je nodig hebt. Zoiets kan bij een gespecialiseerde sportwinkel, running center, podoloog of bij de fysiotherapeut. Natuurlijk beschikt niet iedere winkel over deze meetapparatuur, dus vraag dit van tevoren even na. Belangrijk is dus om te zorgen voor de juist stabiliteit en demping van de hardloopschoen.

cshow cshow

Schoenmaat en breedte

Nu we weten op welke technische onderdelen van een hardloopschoen je moet letten, is het belangrijk dat deze goed zitten. Zorg ervoor dat de schoenen niet te strak zitten. Je wilt dat je nog een beetje bewegingsruimte in de hardloopschoen hebt. Tijdens het hardlopen zullen je voeten namelijk uitzetten van de warmte. Als je zorgt dat je bij je hiel met een beetje moeite nog een wijsvinger in je schoen kunt steken, kan het niet mis gaan. Daarnaast is ook de breedte een belangrijk aspect. Zorg dat je voet niet over de binnenzool van je schoen kan schuiven van links naar rechts. Dit gaat op een gegeven moment irriteren.

Klaar om goede hardloopschoenen te kopen?

Zoals we gezien hebben, is een mooie trendy hardloopschoen leuk, maar zegt niets over de stabiliteit en demping die jij nodig hebt. Met deze informatie hoef je er alleen nog voor te zorgen dat je op de juiste manier begeleid wordt in het kopen van je nieuwe hardloopschoenen. Hiermee voorkom je blessures op de lange termijn en kun jij optimaal genieten van je hardloopsessie.

Veel ren-plezier met je nieuwe hardloopschoenen!

Nieuwe collectie hardloopschoenen dames

Heb je inmiddels je nieuwe hardloopschoenen gekocht en wil je gaan beginnen met hardlopen? Klik dan hier voor het beste hardloopschema. Doe je daarnaast ook aan krachttraining? Wij hebben hier ook een artikel over geschreven.