Je leert touwtjespringen als kind al op het schoolplein en hebt er toen waarschijnlijk eindeloos veel tijd aan besteed. Je deed het met het grootste gemak. Inmiddels ben je iets ouder en heeft touwtjespringen een heel andere lading gekregen. Het is namelijk dé toevoeging aan je workout routine om optimaal fit te worden. Als jij je ook afvraagt: Waar is touwtjespringen goed voor? Dan ben je aan het juiste adres!
De voordelen: waar is touwtjespringen goed voor?
Van sommige voordelen had je misschien geen idee, maar het kan jouw basis voor veel andere sporten verbeteren. Je kunt al beginnen met een minuut touwtjespringen per keer. Ga niet te veeleisend van start, want dat kan de pret bederven. Touwtjespringen moet juist een leuke en afwisselende toevoeging zijn op je huidige routine. We zullen je hieronder eerst iets vertellen over de voordelen en daarna de ultieme tips geven voor touwtjespringen.
1. Conditie
Een van de meest bekende voordelen van touwtjespringen is toch wel de conditie. Touwtjespringen is een vorm van cardio. Door de intensiviteit van het springen en het gebruik van het hele lichaam, wordt al snel de combinatie van hart en longen getraind. Oftewel, met touwtjespringen verbeter je jouw uithoudingsvermogen.
2. Bloedcirculatie
Touwtjespringen is goed voor de bloedcirculatie, omdat je hart harder moet werken om het bloed rond te pompen. Het rondpompen van dat bloed zorgt er ook voor dat het meer aderen bereikt en schijnt daarom zelfs bloedvatengerelateerde problemen te voorkomen, zoals spataderen.

3. Coördinatie
Waar is touwtjespringen goed voor? Als we je nog niet overtuigd hebben, doet dit voordeel het misschien wel. Touwtjespringen is namelijk een van de weinige cardio workouts waarmee je makkelijk je coördinatie verbetert. Je moet tegelijkertijd je armen en benen bewegen en kunt een workout zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt jezelf uitdagen en meer combinaties van snelheid, bewegingen en soorten sprongen maken. Op die manier blijft het leuk en uitdagend!
4. Spieren trainen
Benen
Dat je met touwtjespringen je benen traint, is geen verrassing natuurlijk. Bij iedere sprong span je al je beenspieren aan om de lucht in te komen, maar ook om je hele lichaam op te vangen. Dit doe je in korte, snelle bewegingen, waardoor ze eigenlijk constant aangespannen zijn. Je beenspieren worden daardoor snel sterker, maar nemen niet per se in volume toe.
Voeten
Bij voetspieren had je misschien niet direct stilgestaan. Net als de beenspieren, spannen deze spieren constant aan om je te lanceren en op te vangen. Daarnaast train je voetspieren eigenlijk vrijwel nooit, terwijl je voeten en enkels de dragende kracht van je lichaam zijn. Hiermee verbeter je jouw balans en verstevig je dus het fundament.
Buikspieren
Door touwtjespringen moet in essentie je hele lichaam samenwerken om jou de lucht in te krijgen en op te vangen. Je buikspieren zijn de verbindende brug tussen die sterke benen en je bovenlichaam. Met andere woorden: de buikspieren houden je lichaam rechtop. Zonder veel extra moeite, pak je dus ook deze spieren mee.
Bovenlichaam
Je hele bovenlichaam traint ook mee bij touwtjespringen. De arm-, schouder-, rug- en borstspieren werken samen om het touw te bewegen. Je zult het met name voelen in je schouders en armen, omdat die het meeste werk verzetten. Het draagt dus bij aan een mooie ronde vorming van deze spieren (als je die nog niet hebt).
Polsen
De polsen benoemen we toch even apart van het bovenlichaam, omdat deze speciale aandacht verdienen. Door het draaien van het touw, worden ze tegelijkertijd getraind en soepel gehouden. Dit is gunstig als je ook andere sporten doet, zoals krachttraining. Hierbij krijgen je polsen vaak niet de kans om voldoende te groeien in kracht.
5. Balans
Door touwtjespringen verbetert je balans. Bij iedere sprong moet namelijk je hele lichaam rechtop blijven. Je kunt je balans verder verbeteren door af te wisselen tussen het springen met twee voeten tegelijk of met één van beide voeten. Ook dit komt weer goed van pas bij andere sporten, zoals yoga.
6. Verbranding
Dit was misschien wel de reden waar je naar op zoek was. Touwtjespringen is namelijk dé manier om snel (vet) te verbranden. Dit komt doordat het je hartslag snel omhoog kan brengen en je lichaam dus meer energie nodig heeft op dat moment. Meer over verbranding door cardio, vind je hier.
De ultime tips voor touwtjespringen
Nu je weet waarom dit de ideale toevoeging aan je workout routine is, wil je natuurlijk weten wat de ideale omstandigheden zijn voor touwtjespringen. Blijf altijd opletten dat je de juiste houding hebt, namelijk rechtop, met je blik vooruit, gefixeerd op één punt. Dat laatste helpt bij je houding, maar ook bij je concentratie. Daarnaast is touwtjespringen (of eigenlijk elke sport) leuker met muziek op. Draadloze oortjes of een koptelefoon zijn bij deze workout je beste vriend. Daarnaast nog wat cruciale tips.
De lengte van jouw springtouw
De lengte van je springtouw is cruciaal. Over het algemeen kun je dit redelijk op gevoel doen, maar we kunnen ons voorstellen dat je liever zeker bent. Wanneer je met één voet in het midden van het springtouw gaat staan, moeten de handvaten tot je schouders komen. Dit is de ideale lengte om mee te springen.
De grootte van jouw sprong
Je bent misschien geneigd om te denken dat je met grotere sprongen meer voor elkaar krijgt. Bij touwtjespringen geldt dat helaas niet. Door kleine beheerste sprongen te maken, zorg je ervoor dat het tempo erin blijft en je optimaal gebruik maakt van alle bovenstaande voordelen.
De zwaarte van jouw workout
Je kunt touwtjespringen zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt variëren in tempo of met je voetenwerk. Als je meer nadruk op spieren wilt leggen, kun je ervoor kiezen om verzwarende enkelbanden of polsbanden te dragen. Hiermee wordt dezelfde workout direct veel intensiever.


Heel interessant! Ik was al begonnen met touwtjespringen als warming-up, maar dit motiveert me om er meer mee te doen