Thuis fitness: Zo richt je jouw home gym in

Tijdbesparing, gemak en kosten van een dure sportschool maken het interessant om een kamer thuis om te dopen tot thuis fitness. Afhankelijk van jouw sportdoelen deel je de kamer in met de apparaten naar keuze. In dit artikel hebben we ervoor gekozen om een thuis fitness in te richten voor krachttraining. Dit is voornamelijk gericht op de het trainen van de spieren borst, schouders, buik, biceps en triceps, maar je kunt natuurlijk alles trainen in deze thuis fitness.

Wat heb je nodig?

Heb jij een kamer, garage, schuur of zelfs een hoek over die je kan veranderen in een thuis fitness? Mooi, want dat is de eerste stap. Het is belangrijk dat de volgende materialen, of in ieder geval een aantal hiervan, in de kamer passen. Let hierbij goed op de afmetingen en of er genoeg ruimte is om nog oefeningen uit te voeren.

1. Vloermatten

Vloermatten leg je neer op je vloer, zodat deze niet beschadigd raakt als er een gewicht of dumbell op valt. Er zijn hele handige vloermatten beschikbaar, waarbij je geen lijm of bevestigingsmateriaal nodig hebt. Deze matten schuif je gewoon in elkaar als een legpuzzel. Bijkomend voordeel is dat je hersenen ook gelijk getraind worden.

2. Halterstang

Afhankelijk van je budget is een halterstang zeker een artikel dat je als een van de eerste wilt aanschaffen. Met deze stang kun je zowel benchpress- als squat-oefeningen uitvoeren. Let er hierbij op dat je een olympische halterstang koopt. Hierbij is het bewerkingsproces het verschil, waardoor deze halterstangen langer meegaan. De diameter van de stang moet 50 mm zijn. De lengte is vaak 220 cm, dus houdt er rekening mee dat je genoeg ruimte hebt in je thuis fitness.

3. Gewichten en dumbells

Voor een halterstang heb je uiteraard halterschijven nodig. Zo kun je, zoals je waarschijnlijk weet, de stang zwaarder maken en groeien in spiermassa. Het is hierbij belangrijk dat je ook de clips erbij koopt, anders vallen de schijven van je halterstang af en daar zijn aardig pijnlijke filmpjes over te vinden op YouTube. Als je halterschijven hebt, is het ook handig om een verstelbare dumbellset erbij te nemen. Zo kun je voldoende variëren in je trainingen.

4. Bankdruk rek

De vorige items zijn nog erg mobiel, maar het eerste wat je permanent gaat neerzetten op de vloermatten is een bankdruk rek. Hierop rust de eerder benoemde olympische halterstang. Met het bankdruk rek kun je bankdrukken en ook je squat-oefeningen uitvoeren. Het is handig als dit rek verstelbaar is in hoogte, voor de verschillende soorten oefeningen die je ermee wilt doen.

5. Verstelbare trainingsbank

Een verstelbare trainingsbank is een handig hulpmiddel voor verschillende oefeningen. Je kan deze onder het bankdruk rek zetten voor het bankdrukken. Door de verschillende standen, kun je hem ook perfect los gebruiken om dumbell oefeningen mee te doen.

6. Losse materialen

Naast de bovenstaande “grote” materialen, heb je in je thuis fitness ook een aantal aanvullende “kleinere” materialen nodig om optimaal en allround te kunnen trainen. Denk hierbij aan een optrekstang, weerstandsbanden, springtouw, slam ball en een fitnessmat. Die laatste is met name fijn voor comfort, maar je kunt eerst aankijken of je genoeg hebt aan de vloermatten. Lees hier meer over belangrijkste sportschool attributen. Belangrijk voor de stabiliteit en jouw veiligheid is om een optrekstang te kopen die je bevestigd in de muur.

7. Power rack

Mocht je geld over hebben of echt willen investeren in jouw thuis fitness, dan is een power rack een absolute toevoeging. Bij het kopen van een power rack is het belangrijk dat je ook de hoogte in de gaten houdt. Een power rack is een grote rechthoekige kooi gemaakt van staal. Er zijn power racks waar al kabeltraining inzit en bijvoorbeeld een optrekstang aan bevestigd is. Als je een rek aanschaft, hoef je dus verschillende van bovenstaande items niet meer los te kopen. Deze power racks worden verkocht van € 600 euro tot € 5.000 euro.

Onderstaand een voorbeeld van een betaalbare power rack.

We hebben je handvatten gegeven voor de basisuitrusting van een thuis fitness. Heb je dit al helemaal staan en wil je aan de slag met legday? Hier vind je de perfecte legday workout! Heb je nog aanvullingen voor onze thuis fitness? Laat het ons weten onder dit bericht!

cshow cshow


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *