Wat is spiergeheugen en hoe werkt het?

Als gevolg van Corona zijn de sportscholen helaas dicht, maar thuissporten is niet ideaal. In de goede oude tijd werkte je jezelf het hele jaar in het zweet om vervolgens op vakantie te gaan of je liep een blessure op waardoor je lange tijd niet kon sporten. Als je dan eenmaal weer mag en kan beginnen, hoop je toch vooral dat je niet te veel spiermassa en kracht kwijt bent. Wij vroegen ons op de redactie af wat spiergeheugen is en hoe dat nu eigenlijk werkt. Na het lezen van dit artikel weet je dat je met een gerust hart een tijdje niet kan sporten, zonder al teveel spiermassa kwijt te raken.

Wat is spiergeheugen?

Dit fenomeen doet zich voor na langere tijd inactief zijn waarna je opnieuw het sporten weer oppakt. Door spiergeheugen zit je relatief snel weer op je oude niveau, zonder dat je daarvoor harder of extra hoeft te sporten. Ben jij meer dan één jaar uit de roulatie geweest met sporten? Dan kun je na slechts één tot twee maanden fanatiek sporten weer snel op je oude niveau zijn. Ben je ook benieuwd hoe dit werkt?

Wanneer je minstens een jaar lang veel sport, bouw je spiergeheugen op. Dit komt door een toename van het aantal celkernen in je lichaam. Door meer celkernen kan je lichaam meer eiwitten aanmaken, waardoor de spieren sneller groeien. Wanneer dit gebeurt, krijg je dus meer spiermassa. Als je stopt met sporten, breekt je lichaam eiwitten af die overbodig zijn. Je lichaam gebruikt dan namelijk minder eiwitten. Hierdoor stoot het lichaam overbodige spiermassa af.

Spiergeheugen is op drie plekken te vinden in je lichaam, namelijk in de hersenen, de spiercellen en de genen. Het spiergeheugen werkt op alle drie deze plekken anders.

Spiergeheugen in de hersenen

Onderzoek heeft uitgewezen dat spieren een geheugenfunctie hebben. Bij herhaling worden de verbindingen in de hersenen sterker. Wanneer je langere tijd bepaalde oefeningen doet, bouw je ook een motorisch geheugen op. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld fietsen of schaatsen. Dit verleer je nooit meer en deze handelingen kan je makkelijk oproepen vanuit je geheugen.

Spiergeheugen in de spiercel

Eerder in dit artikel spraken we al van celkernen. In deze kernen zit een vloeistof genaamd cytoplasma. Dit stofje maakt het mogelijk dat spieren groeien en celkernen worden aangemaakt. Hierdoor nemen je spieren beter eiwitten op waardoor ze sterker worden en uiteindelijk groeien. Uit onderzoek blijkt dat de extra aangemaakt celkernen lange tijd in het lichaam behouden blijven. Dit is spiergeheugen in de spiercel.

Spiergeheugen in de genen

Een belangrijk deel van je spiergeheugen wordt gevonden in je DNA. Dit fungeert als erfelijke drager van informatie. Deze informatie is afkomstig van je familie en dan uiteraard voornamelijk je ouders. Hoe goed jouw spiergeheugen is hangt dus deels af van je genen.

Ben je een lange tijd niet actief geweest, dan is het goed om langzaam je spieren weer op te bouwen. Spiergeheugen houdt niet in dat je gelijk weer volle bak kan gaan trainen, maar het zorgt er wel voor dat je sneller op je oude niveau terug bent. Zorg ervoor dat je in 8 tot 12 weken weer geleidelijk opbouwt naar je oude niveau.

Wil jij je spieren snel weer op niveau hebben na een vakantie, blessure of tijdens Corona? Extra eiwitten kunnen daarbij helpen. Klik op deze link voor een van onze favoriete vegan eiwitten. Toevallig zijn ze nu ook in de aanbieding!

Tip van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *