Spieren activeren voor krachttraining en hoe werkt dit? De 5 beste oefeningen!

Je hebt van die dagen dat het allemaal niet erg wil lukken in de sportschool. De spieren lijken niet te doen wat ze moeten doen en je voelt de oefening op alle verkeerde plekken. Dat is compleet normaal bij krachttraining en gelukkig kun je er ook iets aan doen. Je kunt namelijk je spieren activeren, voordat je begint met je echte training. We onderzochten hoe dit werkt en wat de voordelen zijn.

Spierenactivatie hoor je steeds vaker. Het activeren van je spieren heeft verschillende voordelen. Deze voordelen hebben we voor je op een rijtje gezet, maar eerst vertellen we je wat het precies is.

Wat is spieren activeren?

Door je spieren te activeren, zorg je voor betere en meer focus op de spieren waarvan je wilt dat ze getraind worden. Je doet dit in de vorm van lichte oefeningen, voordat je jouw daadwerkelijke oefeningen doet. Eigenlijk kun je het zien als een warming-up voor elke oefening. Bij het spieren activeren oefening span je een bepaalde spier aan. Door de focus te leggen op die spier, zul je deze vervolgens beter kunnen gebruiken tijdens de echte oefening. Het is dus de bedoeling dat je de spier zo geïsoleerd mogelijk traint om hem te activeren. Dit doe je door een oefening te kiezen die relatief makkelijk is.

Deze voer je vervolgens een hele set (of meer) uit met relatief licht gewicht of lichaamsgewicht, terwijl je zoveel mogelijk de focus legt op die ene spier. Als je voelt dat deze licht verzuurt, ga je de goede kant op en kun je de bedoelde oefening doen.

cshow cshow

Wat zijn de voordelen van spieren activeren?

De voordelen van spieren activeren zijn overduidelijk. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Beter aanspannen tijdens een oefening

Je zult na verloop van tijd merken dat het je spieren veel minder moeite kost om op de juiste manier aan te spannen bij oefeningen. Hierdoor haal je meer uit je krachttrainingen. Dezelfde oefeningen hebben dan veel meer effect, terwijl je deze misschien even zwaar uitvoert.

Opwarmen van de spieren

Zoals je weet is een warming-up essentieel voor een goede workout en voor de lange termijn voor je lichaam. Het activeren van je spieren is als het ware een XXL warming-up, waar je tijdens de training meer aan hebt. Je slaat als het ware twee vliegen in één klap.

Mobiliseren van spieren

Hoewel het doel is om een specifieke spier te activeren, helpt het ook bij de activatie van de kleinere spieren. Deze kleinere spieren houden op hun beurt gewrichten beter op zijn plaats. De kleine spieren helpen eigenlijk om de grote spier te laten focussen op de oefening, waarbij zij de randzaken oppakken.

Verkleinen van de kans op blessures

Doordat je de goede spier leert aanspannen, wordt de kans op het verkeerd uitvoeren van een oefening kleiner. Ook fungeert het activeren van spieren, zoals eerder als voordeel aangegeven, dus als een warming-up. Beide maken de kans op blessures significant kleiner.

Verbeteren van flexibiliteit

De activatieoefeningen zorgen ervoor dat je flexibeler wordt. Dit houdt (helaas) niet in dat je de volgende Epke Zonderland bent. Flexibiliteit zorgt ervoor dat je de oefeningen op andere vlakken beter kunt uitvoeren. Zo wordt je range of motion beter en is je lichaam stabieler.

Voorbeelden van spieractivatie oefeningen

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van spieractivatie oefeningen voor je opgenomen. De eerste video laat activatieoefeningen zien voor je hele lichaam. Haal hieruit wat je nodig hebt en doe deze bewegingen voordat je jouw daadwerkelijk oefeningen doet die bij je krachttraining horen. De tweede video is specifiek gericht op het activeren van de glutes. Deze heb je nodig wanneer je legday hebt. Je kunt deze activatieoefeningen natuurlijk ook gewoon doen voor je jouw thuis workout begint. Zoals je ziet zijn het korte oefeningen, dus je kunt ze makkelijk toevoegen aan je krachttraining.

Wil je ook meer tips en tricks voor je workouts en spieren activeren? Dan vind je dit artikel over buikspierkwartier misschien ook leuk! Dat is een goede toevoeging aan je routine. We zijn benieuwd wat je vindt van het activeren van je spieren. Onzin of nuttig? Wij horen het graag in de reacties.

?c=11113&m=1683958&a=386464&r=&t=html ?c=11113&m=1683958&a=386464&r=&t=html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *