Optimaal trainen: De voordelen van losse gewichten

Als je voor het eerst start in de sportschool, is het makkelijker om direct op de apparaten te duiken. Niet alleen als je nieuw bent overigens, want apparaten zorgen ervoor dat je net iets beter weet welke spier je moet voelen bij welke beweging. Toch heeft met losse gewichten trainen veel meer voordelen dan het hangen aan apparaten. De voordelen van losse gewichten hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Voordelen van losse gewichten

  1. Gebruikt meer dan één spier
  2. Verbetert je focus
  3. Verbetert je balans
  4. Gebruikt meer spiervezels
  5. Behaalt sneller resultaat
  6. Verbetert je houding
  7. Vergroot de veelzijdigheid
  8. Overal trainen

Om maar direct met de deur in huis te vallen, hebben we een lijstje gemaakt met de voordelen. Overigens betekent dit niet dat trainen met apparaten waardeloos is, maar minimaal fifty-fifty trainen komt je resultaat zeker ten goede. Hieronder vertellen we meer over de verschillende voordelen van losse gewichten.

1. Gebruikt meer dan één spier

Het grootste voordeel van trainen met losse gewichten is dat je meer spieren tegelijkertijd traint. Waar een apparaat gefocust is op één spier, helpt een dumbbell-training om ook de kleinere spieren te betrekken bij de oefening. Deze heb je minstens net zo hard nodig en nemen niet weg van de groei van de grootste spier.

2. Verbetert je focus

Een voordeel dat je misschien niet direct bedenkt, maar door te trainen met losse gewichten, moet je meer gefocust zijn dan bij apparaten. Wanneer je dit niet doet, is namelijk de kans op blessures of erger groter. Een gefocuste workout zorgt ervoor dat je nog meer profijt hebt van de training, omdat je even helemaal aan niets anders denkt.

cshow cshow

3. Verbetert je balans

Door te trainen met dumbbells, zorg je zelf voor de stabiliteit. Trainen met losse gewichten betekent namelijk dat je jezelf en je spieren onder controle moet houden, terwijl je de oefening uitvoert. Zeker de oefeningen waarbij je staat en dus je hele lichaam gebruikt, zorgen ervoor dat je constant met je balans bezig bent.

4. Gebruikt meer spiervezels

Dit voordeel van losse gewichten is eigenlijk een resultaat van voordeel nummer 1. Doordat je meer spieren bij elke oefening gebruikt, gebruik je in totaal ook meer snelle spiervezels. Krachttraining in zijn algemeenheid zorgt ervoor dat de snelle spiervezels in je lichaam toenemen. Die snelle spiervezels heb je nodig voor kracht.

5. Behaalt sneller resultaat

Het gebruik van losse gewichten, zorgt er over het algemeen voor dat je sneller resultaat behaalt en ziet. Ook dit is eigenlijk een voordeel dat voortkomt uit voordeel nummer 1, namelijk dat je meer dan één spier tegelijkertijd traint. In plaats van kijken naar het resultaat van één of enkele spieren, ga je resultaat sneller zien, omdat je groei ziet in meer spieren.

6. Verbetert je houding

Een ander voordeel van trainen met losse gewichten, is het feit dat je houding verbetert. Dit komt doordat je tijdens de oefening gefocust bent om alles goed in verhouding te houden. Zoals al bij voordeel 1 en 2 aangegeven, doordat je gefocust bent op je oefening en meerdere spieren tegelijkertijd gebruikt, verbeter je je algehele houding. Juist door de samenwerking van de verschillende spieren, in plaats van de isolatie van één spier, zal je lichaamshouding zichtbaar verbeteren.

7. Vergroot de veelzijdigheid

Trainen met dumbbells heeft als groot voordeel dat je ontzettend veel verschillende oefeningen kunt doen. Dit is tegelijkertijd ook een nadeel, maar daarover later meer. Losse gewichten geven je de vrijheid om heel precies specifieke spieren aan te pakken. Dit is mogelijk wel meer voor de ervaren of doorgewinterde krachttrainer. Je moet namelijk wel weten hoe je de goede houdingen aanhoudt, maar je kunt er online genoeg over vinden.

8. Overal trainen

Dit voordeel van losse gewichten hangt eigenlijk samen met punt 7. Door te trainen met dumbbells ben je niet aangewezen op enkel trainen in de sportschool. Je kunt ook thuis trainen of er zelfs voor kiezen om je gewichten mee te nemen en ergens op locatie te trainen. Zoals we hierboven al aangaven, zijn er namelijk zoveel variaties mogelijk met losse dumbbells, dat je gemakkelijk een training vult, ook op locatie.

Nadelen van losse gewichten

  1. Meer kans op blessures
  2. Spieren verminderd geïsoleerd trainen
  3. Verminderd zelfstandig trainen
  4. Workouts zonder resultaat
  5. Kost meer tijd

Helaas heeft het trainen met losse gewichten ook nadelen. We vinden het belangrijk om deze ook te benoemen, aangezien zeker beginnend krachttrainers hiermee te maken kunnen hebben. Daarbij geven we ook tips om dit te voorkomen. Ben je al meer ervaren? Dan zijn deze nadelen vrijwel niet van toepassing.

cshow cshow

1. Meer kans op blessures

Trainen met losse gewichten vergroot de kans op blessures. Dat komt doordat je zelf kunt bepalen hoe je beweegt en daarom vrij gemakkelijk een oefening verkeerd kunt uitvoeren. Het is dus de kunst, zeker als je net begint, om ervoor te zorgen dat je weet hoe je houding moet zijn en welke spier je precies moet voelen. Op YouTube vind je meer dan genoeg voorbeelden van mensen die uitleggen en tegelijkertijd laten zien hoe je een oefening doet. Hoe vaker je een oefening doet, hoe makkelijker het wordt om deze goed uit te voeren doordat je gebruik maakt van je spiergeheugen.

2. Spieren verminderd geïsoleerd trainen

Waar het aan de ene kant handig is dat je niet enkel één spier traint, kan het aan de andere kant juist handig zijn om te focussen op één spier. Dit is bijvoorbeeld wanneer deze onderontwikkeld is en je dus gefocust wilt werken aan het groeien hiervan. In dit geval zouden apparaten de voorkeur genieten boven losse gewichten.

3. Verminderd zelfstandig trainen

Een ander nadeel van losse gewichten is dat je soms een spotter nodig hebt. Een spotter is iemand die je helpt op het moment dat jij een laatste rep niet meer gaat halen. Een goed voorbeeld hiervan wat je ongetwijfeld kent, zijn de filmpjes waarin iemand benchpresst en vervolgens het volle gewicht op zijn borst krijgt, omdat hij het toch niet meer haalde. Voor dit soort gevallen wil je een spotter hebben, die je gewicht ondervangt voordat dit gebeurt. Als er geen spotter in de buurt is, ben je toch aangewezen op minder zware gewichten en dat je niet altijd bevorderlijk voor je voortgang.

4. Workouts zonder resultaat

Dit is misschien wel het ergste wat je uit een training kunt halen; GEEN resultaat. Dit komt doordat jouw houding verkeerd is en je de verkeerde spieren aanspant. Waar een oefening ervoor moet zorgen dat je iets traint, vangt de rest van je spieren het op en train je eigenlijk net niets. Eeuwig zonde. In dit geval is het makkelijker om te trainen met apparaten, totdat je zeker weet dat het je ook lukt zonder begeleiding. Een andere manier om te voorkomen dat je geen resultaat boekt, is door je workout te beginnen met spieren activeren.

5. Kost meer tijd

Dit nadeel is eigenlijk simpel en kent iedereen wel. Het kost soms gewoon meer tijd om je dumbbells, gewichten en stangen bij elkaar te zoeken dan gewoon op een apparaat te gaan zitten en het juiste gewicht te kiezen. Vooral als je haast hebt, is het fijn om je workouts eens af te wisselen met een dag gefocust op apparaten.

Er zijn dus veel voordelen van losse gewichten

Nu we je voorzien hebben van alle voor- en nadelen van losse gewichten, hopen we dat je ervoor kiest om, zodra het kan, meer te trainen met losse gewichten en zo nu en dan eens af te wisselen met apparaten. Benieuwd welke oefeningen je allemaal kunt doen? In dit artikel over legday of dit artikel over pull ups geven we een aantal voorbeeldoefeningen.

Tip van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *