Mobility training: de beste hack voor krachttraining

Hoewel het voor de meeste weinig tot geen onderdeel uitmaakt van de training, is het opeens ontzettend populair: mobility training, oftewel mobiliteitstraining! Die populariteit is terecht overigens, want met veel training heeft je lichaam juist deze oefeningen nodig om flexibel te blijven. Wil je weten hoe dat precies zit? We hebben het hieronder voor je op een rijtje gezet.

Wat is mobiliteit?

Mobiliteit is anders dan rekken en strekken. Het is eigenlijk dat en veel meer dan dat. Mobility training omvat alle lichamelijke bewegingen waarbij je gecontroleerd, door gebruik van spierkracht, de flexibiliteit in je lichaam en met name je gewrichten verbetert. In de praktijk komt het erop neer dat de meesten denken dat het te maken heeft met dans of yoga. Dat is niet direct de richting die je op gaat, maar de oefeningen zouden in beide sporten niet misstaan.

Waarom je mobility training nodig hebt

Over het algemeen spenderen we gedurende de dag veel tijd in statische posities. Dat wil zeggen dat we veel zitten, zowel achter de computer, op de bank, als voor de tv. Hierdoor worden de spieren stijf. Daarnaast trainen we met krachttraining veel op een specifieke spier om die te groeien. Daarbij vergeten we dat één spier het werk niet alleen doet. Als de andere spieren en pezen niet of nauwelijks getraind worden, is het makkelijk om blessures op te lopen. Dat is ook precies het punt dat men erachter komt dat ze meer dan een enkele spier moeten trainen. Dat is eigenlijk te laat.

Als je dus al goed getraind bent, wil je dat zorgvuldig gevormde lichaam ook goed kunnen bewegen. Het doel is om je Range of Motion (ROM) te verbeteren. Als je oefeningen worden beperkt door de stijfheid of onderontwikkeldheid van je spieren, kun je deze niet uitvoeren met optimaal resultaat. De oefeningen die je doet voor je mobiliteit, versterken onder andere de spieren die zich rondom je gewrichten bevinden. Het is dus een combinatie van kracht en flexibiliteit. Door dit te verbeteren, verbeter je het uitvoeren van krachttrainingsoefeningen en behaal je uiteindelijk betere resultaten.

Uit welke oefeningen bestaat een mobility training?

Helaas kom je dus niet weg met anderhalve minuut foamrollen voordat je aan je krachttraining begint. Dat weten de crossfitters onder ons eigenlijk allang. Wat moet je dan wel doen?

Gelukkig hebben we tegenwoordig het internet en met name YouTube, waardoor alles waar je (nog) geen kaas van gegeten hebt, binnen handbereik is. Onderstaande voorbeelden geven een indruk van weet je kunt doen om je mobiliteit te trainen, maar er is nog zoveel meer te vinden. Zoek vooral iets of iemand waarvan jij denkt dat het bij je past. Dat maakt de mobility training leuker om te doen en makkelijker om vol te houden. Voor je het weet vliegen je resultaten zonder moeite omhoog!

Er zijn twee verschillende soorten mobiliteitstrainingen, namelijk statisch en dynamisch. Hieronder geven we uitleg over beide soorten en hebben we een aantal voorbeelden opgenomen die te vinden zijn op YouTube.

Statische oefeningen

Statisch betekent dat je een bepaalde houding gedurende een periode (vaak 30 seconden tot één minuut) aanhoudt. Eigenlijk bestaat je mobility training dus uit poses, die gefocust zijn op het rekken en versterken van één of een aantal spieren en gewrichten. We hebben twee voorbeelden opgenomen. De eerste is een follow along workout. Dit betekent dat je de oefeningen tegelijk met degene van het filmpje uitvoert. In de tweede video vertelt de persoon ook uitgebreid wat je moet doen.

Dynamisch oefeningen

Bij dynamische oefeningen ben je constant in beweging. De ene oefening loopt vrijwel direct over in de andere en de werking van de meeste oefeningen komt juist voort uit die beweging. Eigenlijk zit je iets meer in een flow. Onderstaand hebben we één follow along opgenomen en één waarbij de persoon in de video gedurende de oefeningen uitlegt wat je moet doen.

Hebben we je overtuigd van de noodzaak om mobility training op te pakken? We hopen het wel! Je kunt er ook nog voor kiezen om yoga te doen. Hier schreven we al een artikel over hoe goed yoga en krachttraining samengaan. Daarnaast helpt het ook ontzettend om je spieren te activeren voordat je met jouw workout begint. Laat ons hieronder weten of mobility training helpt bij je vooruitgang in de sportschool.

Tip van de redactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *