Thuis workout: de beste oefeningen voor iedereen

Als de sportscholen dicht zijn en het buiten niet het lekkerste weer is om een workout te doen, voelt sporten als een hele opgave. Terwijl je eerst zonder nadenken in je kleding schoot en de sportschool binnenstapte, weet je voor je thuis workout niet eens waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er manieren om de beste oefeningen voor een thuis workout te volgen. Je moet alleen weten waar je moet zoeken. Dat is precies wat wij al voor je gedaan hebben.

We kennen hier op de redactie de struggle maar al te goed. In de sportschool vliegt een uur voorbij, terwijl je thuis na een kwartier geen idee meer hebt wat je nog moet doen. Zeker als je niet of bijna niet beschikt over hulpmiddelen, heb je het na de zoveelste set van dezelfde oefeningen het wel gezien. Wat kun je dan wel doen?

Een goede thuis workout moet voldoen aan een aantal criteria. Daarom hebben we bij het uitzoeken van fijne workouts de volgende punten meegenomen:

  • Het moet makkelijk zijn om mee te doen
  • Je moet vrijwel geen uitrusting nodig hebben
  • Het moet lang (of kort) genoeg zijn
  • Je moet een voldaan gevoel hebben na je workout
  • Het moet vooral leuk zijn

Follow along thuis workout

Bij follow along workouts heeft iemand een workout opgenomen die je tegelijkertijd kunt volgen. Dit lijkt dus een beetje alsof je een klasje volgt, want je hoeft nergens over na te denken. Je kunt deze follow along workout voor thuis in alle soorten en maten vinden. We hebben drie voorbeelden opgenomen van YouTubers of kanalen die deze video’s aanbieden voor krachttrainingsoefeningen, dans en yoga. Je kunt altijd even doorklikken via het kanaal, als je een workout zoekt die beter bij je past of muziek waar je liever op danst.

Krachttraining

Dans

Yoga

Thuis workout programma’s

Ben je toch iets minder van het meedoen met een video? Dan zijn er online genoeg schema’s te vinden om zelf je workout uit te voeren. Het handige hieraan is dat je kunt zoeken op verschillende soorten workouts. Als je bijvoorbeeld thuis je billen wilt trainen of juist een full body workout wilt doen, is er altijd een programma dat bij je past. Waar we vooral naar kijken, is dat het plan uitdagend blijft. Dit kan bijvoorbeeld door zo snel mogelijk de oefeningen te moeten doorlopen of steeds zwaarder te trainen.

Oefeningen

Hier vind je bijvoorbeeld standaard oefeningen voor verschillende niveaus, waardoor je jezelf kunt uitdagen om van beginner naar intermediate te komen. Dit soort programma’s zijn ideaal als je graag vooruitgang ziet in wat je kunt.

HIIT

Een andere vorm van workout voor thuis die je kunt proberen, zijn HIIT workouts. Daar schreven we al eerder dit artikel over. HIIT is ideaal voor verbranding en het verhogen van je hartslag. Hier vind je een workout van 45 minuten (3 x 15 minuten) voor cardio, benen en billen en buikspieren. Mocht je 45 minuten te lang vinden, kun je er altijd voor kiezen om 15 minuten per keer te doen.

Circuits

Misschien weet je niet beter of misschien heb je er nog nooit van gehoord. Circuits zijn een leuke manier om je thuis workout interessant te houden. In plaats van de oefeningen in drie sets van 12 of 15 oefeningen te doen, kies je ervoor om je van alle oefeningen één set achter elkaar te doen. Als je vervolgens alle oefeningen hebt gehad, doe je ze allemaal nog een keer. De afwisseling zorgt ervoor dat je door gaat en minder snel verveelt raakt. Je kunt deze manier van trainen eigenlijk doen met elk schema van oefeningen dat je kunt vinden, maar dit is ook een leuke full body workout.

Nog een paar tips voor de ultieme thuis workout

Jezelf motiveren om een thuis workout te doen, is soms al lastig genoeg. Maak het jezelf vooral makkelijk! Heb je geen zin? Zet je favoriete serie op en pak je oefeningen erbij. Je doet er misschien langer over (of juist helemaal niet!), maar de tijd vliegt voorbij. Zie je er tegenop om veel te zweten of buiten adem te raken? Neem dan pauzes tussendoor. Je kunt beter een workout doen met meer pauzes, dan helemaal geen workout. Wees niet te streng voor jezelf, maar wel streng genoeg dat je het gevoel hebt dat je iets gedaan hebt. Om je workouts wat moeilijker te maken, kun je voor een klein bedrag al sport attributen aanschaffen. Hier vind je onze tips voor de beste attributen voor elke workout.

Wil je liever hardlopen oppakken als je niet naar de sportschool kunt? We schreven dit artikel over het beste hardloopschema voor elk niveau en hier welke kleding je voor welke temperatuur nodig hebt. Mis jij in bovenstaande lijst nog opties of vond je het een interessant artikel? Laat het ons hieronder vooral weten!

cshow cshow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *