De beste schoenen voor krachttraining voldoen hieraan

Wat zijn de beste schoenen voor krachttraining? Vaak wordt gedacht dat het niet uitmaakt welke schoenen voor krachttraining je draagt. Toch kan dit zeker verschil maken. Wij leggen je uit waarom en waar deze schoenen aan moeten voldoen.

Waarom schoenen voor krachttraining?

Bij krachttraining is het belangrijk dat je stabiel staat. Dit is niet alleen om blessures te voorkomen, maar ook om je oefeningen beter uit te kunnen voeren. Kracht komt namelijk vanuit je hele lichaam, ook als je bijvoorbeeld een armoefening doet. Als je kijkt naar de functie van schoenen voor verschillende sporten, wordt ook duidelijk waarom dit niet goed is voor krachttraining is. Hardloopschoenen hebben als functie om de klap van je lichaamsgewicht op je gewrichten zoveel mogelijk te dempen. Daarom worden deze uitgerust met een dikke zool. Die dikke zool zorgt in stilstaande positie, zoals bij krachttraining, niet voor stevigheid of stabiliteit. Schoenen voor krachttraining, ook wel fitnessschoenen genoemd, geven juist steun aan de zijkant van je voeten. Daarnaast zijn ze over het algemeen vrij plat vergeleken met hardloopschoenen, zodat het grondcontact wordt geoptimaliseerd.

Waar moet een fitnessschoen aan voldoen?

De beste schoenen voor krachttraining moeten aan een aantal aspecten voldoen. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Stabiliteit en ondersteuning

Zoals eerder genoemd, is de zool over het algemeen plat. Echter, zit hier wel verschil in. Er zijn namelijk schoenen die aan de achterkant een iets hogere zool hebben dan aan de voorkant. Dit is vooral handig als je moeite hebt met bijvoorbeeld spierconnectie in je onderbeen en minder flexibel bent in je knieën. Moeite met de spierconnectie wil zeggen dat je een specifieke spier minder makkelijk kunt aanspannen. Doordat je het onderbeen minder goed kunt aanspannen, kan er verkeerde druk op je knie ontstaan. Dit kan blessures veroorzaken. Deze verhoogde hiel maakt het overigens ook makkelijker om deadlifts en squats te doen. Mocht dit voor jou geen probleem zijn, heeft een verhoogde hiel niet direct toegevoegde waarde.

Er zijn ook fitnessschoenen met een gelijke zool. De hiel is hierbij dus net zo dik als de zool bij de voorvoet. Dit is voor de meeste sporters voldoende. Belangrijk is dat de schoen stabiliteit geeft tijdens je training, zodat je spieren zoveel mogelijk kunnen focussen op de kracht. Zo gaat er geen kracht verloren aan de zolen.

Over het algemeen is het dus belangrijk dat je zoveel mogelijk contact met de vloer houdt. De schoen moet je stabiliteit geven en stevig om je voet heen zitten.

cshow cshow

Flexibiliteit

De ideale schoen voor krachttraining is stevig, maar moet wel verschillende bewegingen kunnen ondersteunen. Dit omdat je veel verschillende oefeningen doet en je hierbij niet beperkt wilt worden door je schoenen. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een medium harde zool. Ook de schoen in het algemeen moet redelijk flexibel zijn, maar niet té zacht. Je wilt natuurlijk niet door een intensieve beweging ineens letterlijk naast je schoen staan.

Alternatieven

We willen je ook graag vertellen dat hoewel een goede schoen belangrijk is, er ook alternatieven zijn. Dit is niet geschikt voor alle oefeningen, maar er zijn ook veel sporters die trainen op blote voeten of sokken. In eerste instantie trekt dit je misschien niet heel erg. Toch zitten hier zeker voordelen aan. Zo is de grondconnectie optimaal. Dit is gunstig voor onder andere squats, deadlifts en soortgelijke oefeningen. Tegelijkertijd train je hiermee de stabiliteit in je voeten en enkels, doordat deze spieren meer zelf moeten doen.

Daarnaast is een groot deel ook fan van trainen op simpele All Stars of Vans. Ook dit heeft alles te maken met de grondconnectie. Wel willen we je er hierbij op wijzen dat dit zeker niet voor alle oefeningen of vormen van krachttraining de ideale schoenen zijn. Zo is de stevigheid van deze schoenen niet optimaal bij afwisselende en intensieve oefeningen.

Wij hebben een aantal optimale schoenen voor krachttraining op een rijtje gezet. Veel sporters zweren bij deze modellen. Kijk ook eens op de website van Nike voor de beste trainingsschoenen. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en maten. Je kunt altijd even kijken of jouw nieuwe favoriet er ook tussen staat!

Wil je onze top 5 van beste krachtschoenen weten? Hier vertellen we je er meer over!

Eén reactie

  1. Ik ben nu toe aan nieuwe schoenen. Die ik nu heb zijn niet echt goed voor liften, dus ik heb nu de Reeboks besteld. Ben heel benieuwd naar het verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *