Dit is het beste tijdstip voor krachttraining

We willen allemaal zeker zijn dat we onze sportsessie optimaal benutten. Soms voel je je compleet uitgeblust, terwijl je de volgende keer alles kunt geven. Het tijdstip waarop je traint kan veel verschil maken. We laten je zien welke factoren van invloed zijn en wat daarom het beste tijdstip voor krachttraining is.

Wat is van invloed op het beste tijdstip?

De een is een ochtendmens, terwijl de ander liever uitslaapt. Weer anderen hebben geen keuze in tijdstip en zijn gebonden door bijvoorbeeld specifieke werktijden. De vraag is natuurlijk: moet je nou echt een ochtendmens worden als je het niet bent, of kun je een ochtendtraining ook overslaan? Bij het beantwoorden van de vraag ‘wat het beste tijdstip is voor krachttraining?’, hadden wij van tevoren niet bedacht dat het antwoord afhankelijk is van zoveel verschillende factoren. Hierbij moet je denken aan energie, meeste kracht, temperatuur, consistentie en nog veel meer. Naar al deze factoren (en meer) is uitgebreid onderzoek gedaan. Wij vertellen je wat je moet weten.

Wat is biologisch gezien het beste tijdstip voor krachttraining?

’s Ochtends zijn je testosteronlevels het hoogst. Je zou dus kunnen zeggen dat je baat hebt bij een ochtendtraining, omdat je groeihormonen dan het meest aanwezig zijn in je lichaam. Zo werkt het helaas niet. Wanneer je in deze staat van groei gaat trainen, kelderen je testosteronlevels harder dan normaal. Dat is helaas niet alles. Je hebt in de ochtend namelijk ook veel cortisol in het lichaam, welke er juist voor zorgt dat je spier afbreekt. Het komt er eigenlijk op neer dat in de ochtend trainen niet voordelig is, of zelfs nadelig. Biologisch gezien is het optimale moment voor krachttraining rond 18.00/19.00 uur, wanneer bovenstaande levels het meest gunstige evenwicht hebben bereikt.

Wanneer heb je de meeste energie voor krachttraining?

Na een intensieve nacht dromen, vooral niet eten en wat je allemaal nog meer uitspookt, is de ochtend vaak niet het piekmoment voor je lichaam qua energie. In principe heb je net zo’n 8 uur gevast en heeft je lichaam al haar voedingstoffen verbruikt. Je bent een soort Pop-eye voor zijn blik spinazie. Oftewel: dit is niet het ideale moment voor krachttraining. Eind van de middag of begin van de avond is je energielevel veel hoger. Toch kun jij je lichaam ’s ochtends een kickstart geven door snelle suikers te eten. Hierbij moet je denken aan bananen (hoe rijper hoe beter) of meloen. Na zo’n maaltijd moet je in ieder geval goed van start kunnen. Toch is je energielevel aan het einde van de dag het meest optimaal voor krachttraining.

Zonsondergang Zonsondergang

Op welk tijdstip heb je de meeste kracht?

Uit veel onderzoek blijkt dat de korte versie van dit antwoord ’s avonds tussen 17.00 en 22.00 te zijn. Hier kunnen we echter een interessante kanttekening bij plaatsen. Kan jij helaas niet ’s avonds sporten, dan is er nog hoop. Hoewel je ’s ochtends minder kracht hebt dan eind van de dag, kun je dit trainen. Door consistent ’s ochtends te trainen, is het een kwestie van tijd voordat je ’s ochtends net zo veel kracht hebt als ’s avonds. Hierbij is consistentie wel het toverwoord.

Wat is de invloed van temperatuur op het beste tijdstip?

Voordat je denkt: ‘moet ik ook nog rekening gaan houden met temperatuur?!’. Nou nee, dat wordt voor je gedaan. Temperatuur heeft wel degelijk invloed op het beste tijdstip, omdat het in directe verbinding staat met het tijdstip waarop je de meeste kracht hebt. Onderzoekers kwamen erachter dat de enige overeenkomst met het verschil in kracht gedurende de dag, de lichaamstemperatuur van de sporter was. Deze daalde en steeg in vergelijkbaar met de kracht die de sporter had op verschillende tijdstippen. Ook hier geldt dus dat je eind van de dag het beste zit, omdat je lichaamstemperatuur dan het hoogst is.

Wat als je het beste tijdstip voor krachttraining hebt gevonden?

De algehele conclusie is dat het optimale tijdstip voor krachttraining van nature het eind van de middag en begin van de avond is. Toch kun je hier zelf de hand in houden, door bovenstaande tips en tricks. Ook willen we je het volgende meegeven. Wanneer jij consistent in een ander ritme zit, bijvoorbeeld door nachtdiensten, moet je de tijdstippen evenredig aanpassen. Bij de onderzoeken is namelijk uitgegaan van het ritme van een gemiddeld persoon, die ’s nachts slaapt en zijn dag rond zonsopgang begint. Onthoud dat consistentie het belangrijkst is, welk tijdstip je ook kiest.

Bron: 1, 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *