Krachttraining en yoga: de krachtige combinatie

De combinatie van krachttraining en yoga is niet de meest alledaagse van allemaal. Bij krachttraining denk je aan hard trainen, doorbijten en pijn voelen, terwijl je bij yoga denkt aan soepele bewegingen, rust en herstel. Dat is ook precies wat deze combinatie zo perfect maakt. Je spieren hebben namelijk allebei nodig. Wij vertellen je waarom jouw lichaam snakt naar de combinatie van krachttraining en yoga.

Voordelen van krachttraining en yoga

Ben jij een krachttrainer en sta je graag in de sportschool? Dan wil je yoga minimaal één keer geprobeerd hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat krachttraining en yoga elkaar versterken. Yoga heeft de volgende positieve invloeden op je lichaam:

  1. Stimuleren van flexibiliteit
  2. Opbouwen van uithoudingvermogen in de spiervezels
  3. Trainen van lichaam, geest en ziel
  4. Spierherstel

De flexibiliteit die je met yoga kunt creëren, kun je goed gebruiken bij krachttraining. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verbeterde houding bij squats of rugoefeningen, waardoor je effectiever de juiste spieren aanpakt.

Welke soorten yoga zijn er?

Om die vraag te beantwoorden, moet je eerst weten wat je met yoga kunt bereiken. Ongetwijfeld weet je ongeveer wat yoga inhoud. Echter, zijn er veel verschillende soorten yoga, van heel zware varianten tot slaapvarianten (Ja, echt!). Dit zijn de meest uiteenlopende yoga soorten van basis naar gevorderd.

Hatha yoga

Deze yoga is de meest klassieke vorm van yoga. In deze yoga soort leer je het beheersen van je lichaam en je ademhaling. Met deze reden is dit ook een goede yoga om te combineren als krachttraining en yoga. Dit alles gebeurt veelal vanuit een wat meer statische houding, die je langer vasthoudt. Wil je de basis van yoga onder de knie krijgen? Dan is Hatha yoga een aanrader om mee te starten. Dit is een rustige manier om te beginnen met yoga. Je leert door Hatha yoga beter om te gaan met stress en je lichaam wordt soepeler. Ook heeft het een positief effect op je organen en zenuwstelsel. Dit is voor ons de nummer een combinatie van krachttraining en yoga.

Bikram yoga

Dit is een yoga soort die voortkomt uit de Hatha yoga. Tijdens Bikram yoga voer je elke keer 26 posities van de Hatha yoga uit. Dit gebeurt elke yoga sessie in dezelfde volgorde. Daarnaast is de ruimte waar je dit uitvoert ongeveer 40 graden Celsius. Tijdens deze yoga sessie ben je fysiek bezig en zweet je veel. Het voordeel van de Bikram yoga is een sterker en soepel lichaam en een zachtere huid. De warmte is erg goed voor de spieren, zeker na alle krachttraining.

Nidra yoga

Dit is de yoga van de slaap. Het is de bedoeling dat je in een diepere vorm van ontspanning terechtkomt. Hierbij zal je verkeren in de staat tussen slaap en wakker zijn. Nidra yoga is ideaal om één uur voor het slapen gaan uit te oefenen en na een flinke sessie krachttraining. Hierdoor val je beter in slaap en zorg je voor de ideale ontspanning van lichaam en geest. Één uur Nidra yoga staat gelijk aan 4 uur slaap. Het helpt je beter te slapen, ontstressen en versterkt je immuunsysteem. Daarnaast is de rust goed voor het herstel van je lichaam na intensief sporten.

Power yoga

Power yoga is ideaal voor het krijgen van sterkere spieren en een strakker lichaam. Ook is een belangrijk pluspunt dat je hier een betere conditie van krijgt. Je zal achtereenvolgend verschillende yoga oefeningen aanhouden en dit alles in een moordend tempo. Je let tijdens de power yoga niet op de spirituele en de geestelijke kant van de yoga, maar voert vooral de verschillende poses uit. Hierdoor vinden sommige mensen dit geen echte yoga soort. Daarnaast is het in combinatie met krachttraining niet de meest optimale soort, omdat dit juist al de spieren versterkt.

Wat heb je nodig voor yoga?

Nu de grootste vraag van allemaal: heb je iets nodig om te beginnen met yoga als krachttrainer en zo ja, wat dan? In principe heb je natuurlijk niets nodig. Je kunt het zo simpel houden als je zelf wilt. Dat doe je door bijvoorbeeld een grote handdoek te gebruiken als yogamat en een stapel dikke boeken voor ondersteuning. Als je het jezelf toch wat comfortabeler wilt maken, raden we de volgende attributen aan. Meer dan dit heb je eigenlijk niet nodig. Wel is het fijn om een handdoek bij de hand te houden, om bijvoorbeeld pijn aan je knieën te voorkomen door deze eronder te leggen.

Yogamat

Een yogamat maakt je workout een stuk comfortabeler. Het zorgt er ook voor dat je niet wegglijd. Iets wat je absoluut wilt voorkomen in sommige poses ;). Op de redactie zijn we van mening dat de mat niet dik genoeg kan zijn, maar niet iedereen deelt die mening. Als je de grond beter wilt voelen, kies je voor een dunne mat.

Yogablok

een yogablok gebruik je bij yoga als je extra ondersteuning nodig hebt. Zo kun je denken aan oefeningen die je nog niet volledig kan uitvoeren (die flexibiliteit zijn we immers aan het oefenen), waardoor het verhogen van de grond nodig is. Hierdoor raak je niet gedemotiveerd en, belangrijker nog, niet geblesseerd.

Waar je moet beginnen met krachttraining en yoga

Wil je graag beginnen met krachttraining en yoga, maar vind je het een te grote stap om dit gelijk te gaan oppakken in een sport- of yogaschool? Dat snappen we compleet! De makkelijkste manier is om op Youtube te kijken naar wat bij jou past. Hieronder hebben we twee yoga-Youtube’ers opgenomen die wij graag volgen.

Ben jij al bekend met yoga en zou je juist meer willen doen aan krachttraining en cardio? Wij schreven eerder al een artikel over de belangrijkste sportschool attributen en de voordelen van cardio. Lees snel verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *