Koffie en sporten: Alles wat je moet weten!

In Nederland drinken we per persoon gemiddeld 3 kopjes koffie per dag. Hiermee zijn wij een van de grootste koffieleuten ter wereld. Wie komt de werkdag nou niet door met een lekkere kop vers gemalen koffie? Weleens nagedacht wat voor invloed dit heeft op jouw sportprestaties? In dit artikel vertellen we je alles over koffie en sporten.

Wat zit er in koffie?

Koffie is voor iedereen een bekend drankje. Waarschijnlijk sta je niet stil bij welke stoffen erin zitten en wat dit met je lichaam doet. Veel van ons weten dat koffie een stimulerend effect heeft op je concentratie en het prestatievermogen. Dit is dan ook één van de grootste redenen om het te drinken tijdens een werkdag. Wat je waarschijnlijk niet weet, is dat er in één kop koffie ongeveer 800 natuurlijke bioactieve stoffen zitten. De belangrijkste stoffen (vitaminen en mineralen) zijn; cafeïne, cafestol, kahweol en polyfenolen. Wat doen deze stoffen precies voor je lichaam na een lekker bakkie?

?wi=353065&ws= ?wi=353065&ws=
  • Cafeïne: De bekendste stof van de 800 bioactieve stoffen, zorgt voor stimulering van het zenuwstelsel.
  • Cafestol en kahweol: Dit zijn stoffen die zorgen voor een verhoging van je cholestorol. Daarnaast zitten er in het stofje Kahweol veel antioxidanten, wat beschermt tegen schade aan cellen en weefsel.
  • Polyfenolen: Dit zijn stoffen die onze cellen beschermen. Daarnaast zijn dit plantenstoffen die tot de oxidanten behoren.

Hoe beïnvloedt koffie jouw sportprestaties?

Bovenstaande stoffen in koffie beïnvloeden jouw sportprestaties zowel positief als negatief. We hebben hieronder op een rij gezet wat de effecten zijn op je lichaam.

Positief

Volgens onderzoek heeft koffie een positief effect op de bloedcirculatie en de bloedsomloop. Dit vertaalt zich weer in, onder andere, minder snelle verzuring en een betere zuurstofopname tijdens het sporten. Neem je een uur voor het sporten ongeveer 2 kopjes koffie? Dan heeft dit een positief effect op de verbranding van de vetvoorraad in je lichaam. Normaal verbrand het lichaam je glycogeen voorraad tijdens het sporten, maar door het drinken van koffie gaat je lichaam over op het verbranden van je vetvoorraad. De glycogeen voorraad wordt ook wel de suikervoorraad genoemd. Je spieren hebben glycogeen nodig om vooruit te komen en de krachtprestatie te leveren. Hoe lager de glycogeen voorraad, des te minder energie en kracht. Daarom is het dus gunstig dat je lichaam door koffie eerst aan je vetvoorraad begint.

Positieve effecten van koffie op je sportprestaties: Vermindert vermoeidheid, stimuleert het hart en je ademhaling en zorgt voor bevordering van je mentale prestaties.

Negatief

Uiteraard heeft koffie bij langdurig en veelvuldig gebruik ook een negatief effect. Ten eerste krijg je in veel gevallen een hoge bloeddruk en cholesterol. Dit zou bij grote hoeveelheden kunnen leiden tot onder andere hart- en vaatziekten, slapeloosheid, hoofdpijn, suizende oren, hartkloppingen en angstgevoelens. Daarnaast zorgt een teveel aan koffie ook voor een minder goede opname van vitamines en mineralen. Deze heb je nodig om goede sportprestaties te kunnen leveren en je spieren te herstellen. Na verloop van tijd went je lichaam aan koffie. Hierdoor heb je steeds meer koffie nodig om het gewenste effect te krijgen. Eerder schreven wij ook een artikel over suiker en krachttraining.

Negatieve effecten van koffie op je sportprestaties: Beperkt de opname van vitamines en mineralen en kan in grote hoeveelheden verhoogde bloeddruk en verhoging cholesterol veroorzaken en leiden tot slapeloosheid.

Koffie en sporten: Goed of slecht idee?

Wanneer koffie in de juiste mate gedronken wordt, is dit absoluut niet slecht voor jouw sportprestaties. De juiste hoeveelheid koffie zorgt tijdens het sporten juist voor een stimulans van je hart en ademhaling. Belangrijk hierbij is dat je niet meer dan 3 kopjes koffie per dag drinkt. Let wel dat je daarnaast voldoende hydrateert door genoeg water te drinken. Drink je meer dan 3 kopjes koffie per dag en doe je dit langer dan 4 weken? Dan heeft dit juist een negatief effect op je algehele gezondheid en uiteindelijk ook je sportprestaties. Het effect van de 800 bioactieve stoffen in de koffie neemt dan af. Zorg dus voor een gezonde inname van koffie. Eigenlijk geldt net als met alcohol: drink met mate!

Ook benieuwd hoe eiwitten je sportprestaties en gezondheid verbeteren? Klik dan hier.

Bron: 1, 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *