Hoeveel calorieën verbruik je tijdens het hardlopen?

Wil je afvallen, gezonder leven of sneller hardlopen? Dan is het verstandig om te letten op je calorie inname. Hoeveel calorieën verbruik je tijdens het hardlopen? Dit vragen veel hardlopers zich af die zich bezig houden met hun voedselinname. Iedereen heeft een andere reden om te letten op zijn/haar calorie-inname. We vertellen je meer over hoeveel calorieën je kunt verbruiken met hardlopen.

Wat zijn calorieën?

Om te beginnen met het beantwoorden van de vraag, is het belangrijk om te weten wat calorieën nou eigenlijk zijn. Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie die in jouw eten zit zoals eiwitten, koolhydraten en vetten. Dit wordt berekend in kilocalorieën. De afkorting kcal zie je staan op verpakkingen van levensmiddelen. Dan vraag je je misschien af waarvoor deze calorieën dan goed zijn. Calorieën worden in je lichaam gebruikt voor twee doeleinden, namelijk primaire lichamelijke processen en voor fysieke processen.

Primaire lichamelijke processen zijn de processen die non stop doorgaan in je lichaam. Denk hierbij aan je ademhaling, kloppen van je hart, spijsvertering en denkprocessen. Fysieke processen bestaan uit de dagelijkse beweging zoals fietsen, wandelen en sporten. Een vrouw heeft gemiddeld 2000 kcal per dag nodig, terwijl een man zo’n 2500 kcal nodig heeft. Dit is alleen nodig om op gewicht te blijven. Sport je veel, dan is het belangrijk om meer kilocalorieën binnen te krijgen.

Hoeveel calorieën verbruik je tijdens het hardlopen?

Nu je weet wat calorieën zijn en hoeveel je er nodig hebt, kunnen we door naar de hoofdvraag. Hoeveel calorieën gebruik je nou tijdens het hardlopen? We gaan dieper in op calorieën en hardlopen. Tijdens het hardlopen verbruik je energie om vooruit te komen. Deze energie haal je uit de voorraad die opgeslagen ligt in je lichaam. Deze voorraad bouw je op door gezond en afwisselend te eten. Is je energievoorraad niet in balans? Dan raak je uitgeput en kan je de krachtinspanning niet leveren. Om uit te reken hoeveel calorieën je verbruikt is er een handige rekensom ontwikkeld. Daarvoor is het belangrijk om eerst onderstaande tabel toe te passen. Waar zit jij ongeveer met je tempo en hoeveel kcal hoort hierbij?

image image

Heb je dit uit de tabel gehaald, dan ziet de berekening er als volgt uit:

Waarde tabel x gewicht = Aantal kilocalorieën per uur

Wil je daarnaast ook precies weten hoeveel kilocalorieën je verbruikt hebt tijdens je rondje hardlopen van 30 minuten (0.50 in de berekening)? Dan krijg je de volgende berekening:

Tijd (0.25/0.50/0.75, etc) x Aantal kilocalorieën per uur = Aantal kilocalorieën per hardloopsessie

Het aantal kilocalorieën dat je verbruikt per hardloopsessie kun je optellen bij je gemiddelde energiebehoefte per dag. Zo weet je precies hoeveel je moet eten om je energievoorraad op peil te houden.

Om het nog duidelijker te maken, hebben we nog een simpel voorbeeld. Als jij gemiddeld 10,78 km per uur rent, 70 kilo bent en een halfuur rent, verbrand je dus: 11,5 x 70 x 0,5 = 402,5 calorieën met je sessie.

Vond je dit een leuk en interessant artikel? Wij hebben ook een artikel geschreven over intervaltrainingen. Die vind je hier. Wij zouden het leuk vinden als je ons ook volgt op instagram!

Bron: 1, 2, 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *