Welke 5 soorten hardloopwedstrijden zijn er voor de beginnende en ervaren loper!

Je hebt wekenlang getraind en je bent conditioneel ijzersterk. Je bent van plan om je te gaan meten aan andere hardlopers of in ieder geval aan jezelf bewijzen wat je kunt. Dan komen de vragen op: welke soorten hardloopwedstrijden zijn er en waar moet ik beginnen? Laten wij hier nu net dit artikel over hebben geschreven!

Welke soorten hardloopwedstrijden zijn er?

Er zijn vele soorten hardloopwedstrijden. Wij vertellen je over de meest bekende en bijzondere soorten hardloopwedstrijden. Op deze manier kun je een betere keuze maken. Ben je echt een fanatieke hardloper? Dan sta je vast te popelen om onderstaande wedstrijden te gaan rennen. Ready?

Virtuele hardloopwedstrijden

Een virtuele hardloopwedstrijd is een soort hardloopwedstrijd die digitaal wordt afgelegd. Minder gezellig dan de normale wedstrijden, maar in deze tijd wel een leuke toevoeging aan je trainingen. Nu horen we je denken: hoe werkt dit dan? Als je de wedstrijd hebt gevonden die je wilt rennen, schrijf je je online in. Vervolgens moet je voor een bepaalde einddatum de gekozen kilometers lopen. Dit kun je bewijzen door een screenshot te sturen of je deelt je online activiteit met de organisatie. Vervolgens krijg je na ontvangst en controle door de organisatie de medaille opgestuurd naar je huisadres. Het perfecte alternatief om jezelf uit te dagen in deze gekke tijden en eigenlijk een heel toegankelijke manier om aan een wedstrijd mee te doen.

5 kilometer

De meest toegankelijke soort hardloopwedstrijden is natuurlijk de vijf kilometer. Dit is de perfecte instap voor hardloopwedstrijden, ook om eens te kijken hoe bijvoorbeeld de sfeer is. De vijf kilometer vergt relatief weinig training en is een goed begin als je het hardlopen wil gaan uitbreiden. Daarnaast is het een goede afstand om te lopen in de hete zomermaanden. Veel hardloopevenementen hebben de optie om de vijf kilometer te lopen. De leukste 5 kilometer soorten hardloopwedstrijden zijn volgens ons:

 • Groningen Night Run in november (Een wedstrijd door de gezellige Groningse binnenstad)
 • Zandvoort Circuit Run in maart (Hardlopen over het circuit)
 • Alkmaar City Run by Night in mei (Hardlopen door de gezellige binnenstad)
 • Safarirun Arnhem in januari (Hardlopen door de dierentuin)

10 kilometer

Ben je al wat verder gevorderd in je training en heb je al aan meerdere vijf kilometer wedstrijden meegedaan of wil je er gewoon voor gaan? Dan is de tien kilometer een goed idee. Bij de tien kilometer wedstrijd krijg je te maken met meerdere aspecten van het hardlopen, zoals doorzettingsvermogen, conditie, karakter, snelheid en verzuring. Belangrijk is dus om goed te trainen aan de hand van een trainingsschema. Deze afstand is populair, dus zorg dat je er bij de inschrijving optijd bij bent. Het zou natuurlijk zonde zijn als je jouw training niet in de praktijk kunt brengen door een te late inschrijving. Dit zijn mooie 10 kilometer runs:

 • Singelloop Utrecht in oktober (Langs de grachten van Utrecht)
 • Bruggenloop Nijmegen in september (Over de mooie bruggen van Nijmegen)
 • Culemborg City Run in april (Door de sfeervolle binnenstad)
 • Pierewaai Trail IJmuiden in januari (Door het mooie Kennemerduingebied)
Nieuwe collectie

De halve marathon

Deze discipline is voor meer ervaren hardlopers. In deze soort hardloopwedstrijden daag je jezelf uit en push je jouw lichaam nog veel verder. Hierbij zal je ook rekening moeten gaan houden met het op peil houden van je energievoorraad. Jouw trainingen moeten aangepast worden voor de 21,1 kilometer, waardoor je meer werk zult moeten leveren. Mocht je het moeilijk vinden om een goed trainingsschema te vinden online, zorg dan dat je een personal trainer inschakelt die samen met jou een gezond en prettig schema uitwerkt. Een van de leukere halve marathons is die van Egmond, waarbij je ook deels op het strand loopt. Dat maakt het een extra mooie uitdaging in de koude maand januari. Lees hier hoe je je kleed op verschillende tempraturen. Nog een aantal leuke halve marathon wedstrijden zijn:

 • Stoomtramloop Medemblik in maart (Met de stoomtram rijden voor de run)
 • Halve marathon van Egmond in januari (Over het strand)
 •  Halve van De Haar in juni (Door de kasteeltuinen)
 • Xsens Halve Marathon in april (Langs de binnenstad van Enschede)

Marathon

Dit is de koning van de reguliere soorten hardloopwedstrijden. Het is een wedstrijd van 42,2 kilometer. Deze wedstrijd zie je vaak op tv in de grote steden met internationale publiciteit. Zo heb je vast weleens gehoord van de marathon van Rotterdam of New York. Wil je meedoen als recreatieve loper aan de marathon? Zorg dan voor een vroege inschrijving voor het evenement, want de plaatsen zijn snel vergeven. In deze wedstrijd heb je ook met conditie, training, uithoudingsvermogen en voeding te maken. Onderstaande marathons zijn een aantal van de meest unieke marathons ter wereld:

 • Rotterdam Marathon in april
 • Marathon van Athene in november
 • New York Marathon in november
 • Marathon over de Chinese Muur in mei

Haal je niet genoeg uitdaging uit een ‘normale’ marathon, dan zijn er ook nog ultramarathons. Dit zijn wedstrijden die gaan over 50 tot 1.000 kilometer. Misschien iets voor jou in de toekomst?

Er zijn een hele hoop leuke soorten hardloopwedstrijden te vinden. Ben je er klaar voor? Weet jij hoeveel calorieën je moet eten om de verschillende soorten hardloopwedstrijden vol te houden? Zo niet, we schreven er hier een artikel over. Heb je nog leuke ideeën over soorten hardloopwedstrijden die wij nog niet hebben benoemd? Wij vinden het super leuk als je hieronder een reactie achterlaat of ons een bericht stuurt via Instagram!

cshow cshow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *