Het beste hardloopschema voor elke niveau!

Opzoek naar een hardloopschema en de belangrijkste onderdelen? In dit artikel laten we zien waar het beste hardloopschema uit bestaat, zodat je lichamelijke conditie vooruit gaat en je met plezier een rondje hardloopt.

Beste hardloopschema

Een hardloopschema is een trainingsschema met hardloopactiviteiten, die jij elke week afwerkt. Op elk niveau zijn er schema’s te vinden. Je begrijpt dat een beginneling een ander schema heeft dan een doorgewinterde atleet. Daarnaast kan elk hardloopschema een ander doel hebben. Dit is per persoon verschillend. Wil jij bijvoorbeeld een betere conditie krijgen, sneller worden of juist trainen voor een wedstrijd? Dit heeft allemaal invloed op je hardloopschema.

Niveaus

Het mooie van hardlopen is dat iedereen het kan. Elke hardloper heeft een ander niveau, waarop het schema aangepast wordt. Ben jij nieuw in de sport zorg dan dat je lopen combineert met rennen. Heb je al meer ervaring? Dan kun je een doel stellen, bijvoorbeeld dat je een bepaalde route in een bepaalde tijd loopt. Er zijn drie niveaus waarin je als hardloper zou kunnen worden gecategoriseerd. Deze niveaus zijn terug te vinden op de hardloopschema’s. Kijk goed bij het uitzoeken van je schema in welke categorie je zit.

Beginner – Je start met hardlopen en doet weinig aan sport.
Starter – Je hebt een basisconditie (van een andere sport) en wilt beginnen met hardlopen.
Gevorderd – Je hebt ruime ervaring met hardlopen.
Professional – Verdient je geld met hardlopen.

Heren hardloopschoenen

Opbouw hardloopschema

De beste opbouw voor een schema bestaat minimaal uit een goede warming-up en cooling-down. Hiermee maak je de spieren warm en flexibel, voorkom je blessures en zorg je dat je optimaal van start kan gaan. Daarom wissel je tijdens de warming-up rekoefeningen af met actieve oefeningen om je spieren voor te bereiden op de inspanning die ze gaan leveren.

Bij een cooling-down is het belangrijk om je lichaam te laten afkoelen, zodat het weet dat de inspanning erop zit. Door een cooling-down te doen, zorg je ervoor dat je lichaam de afvalstoffen en melkzuur, die tijdens het hardlopen zijn ontstaan, kan afvoeren. In een cooling-down wissel je dynamische (rekken van de spieren tijdens een activiteit) rekoefeningen en statische (geleidelijk de spier uitreken tot maximale spierspanning) rekoefeningen met elkaar af, om zo zonder pijn en blessures je spieren af te laten koelen.

Een hardloopschema is niks zonder een doel voor ogen. wat wil je bereiken met je schema? Dit kan onder andere zijn het verder hardlopen of sneller kunnen lopen. In dit artikel nemen we je mee in de verschillende keuzes die er zijn voor intervaltraining. Neem dit ook mee in je hardloopschema. Hierdoor blijf je gemotiveerd en vol enthousiasme hardlopen.

Benieuwd wat je naast een hardloopschema nog meer nodig hebt voor een succesvolle hardloopcarrière (op amateur niveau)? Lees dit artikel!

Shop nu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *