Deze vegan hardloopschoenen moet je absoluut hebben! Onze top 5

Heb je weleens nagedacht of je hardloopschoenen vegan zijn? De meeste mensen zullen deze vraag beantwoorden met nee. Tegenwoordig willen we steeds duurzamer leven, kleding en hardloopschoenen zonder dierlijke producten horen daar ook bij. In dit artikel bespreken we de beste vegan hardloopschoenen van dit moment, zodat je ook daar weer een stukje wint op het vegan vlak.

Vegan hardloopschoenen

Vegan hardloopschoenen zijn dus hardloopschoenen waarin geen dierlijke producten verwerkt zijn. Het meest voor de hand liggende materiaal dat gebruikt wordt in schoenen, is leer. Dit geldt natuurlijk over het algemeen al niet voor hardloopschoenen, dus wat dat betreft is er onbewust al een hele stap gemaakt. Wat een schoen vaak niet vegan maakt, is het gebruik van lijm en inkt. Lijm wordt namelijk gemaakt van dierlijke producten, zoals botten. Botten worden ook gebruikt voor het maken van inkt, maar ook wordt er gebruik gemaakt van glycerine, een soort gelatine, afkomstig uit dierenhoeven.

Waarom zijn vegan hardloopschoenen duurzamer?

Vegan hardloopschoenen zijn duurzamer om een aantal redenen. De grootste reden is dat er geen leer gebruikt wordt. Leer is in principe een materiaal dat lang mee gaat, dus in die zin zou je denken dat het duurzaam is. Echter, het proces van het opgroeien van de dieren tot het leer maken (looien) is van begin tot eind erg waterintensief. Ook wordt er in het proces gebruik gemaakt van chemische middelen. Een paar schoenen kost 3.000 liter water en dan hebben we het nog niet eens over de uitstoot van de dieren zelf en het proces er omheen.

Vegan hardloopschoenen zijn echter niet per definitie duurzamer. Dit komt doordat gebruik gemaakt kan worden van niet gerecycled plastic. Hierdoor wordt de plastic soep in de wereld alleen maar groter. Heb je al het gevoel dat je het eigenlijk nooit goed kan doen? No worries! Tegenwoordig zijn steeds meer (grote) merken bezig met de productie van duurzame, vegan (hardloop)schoenen.

Dit zijn duurzame vegan hardloopschoenen

Uiteraard hebben wij uitgezocht welke hardloopschoenen vegan zijn en ook nog eens het label duurzaam mogen dragen. We hebben een top 5 gemaakt. Hierbij hebben we gekeken naar vegan opties, de prijs/kwaliteitverhouding en de duurzaamheid van de schoen. Ben je er klaar voor?

1. Adidas Ultraboost 21

Vegan Adidas hardloopschoenen
Ultraboost 21 – Adidas

Adidas maakt samen met Parley, een initiatief voor onder andere plasticvrije oceanen, schoenen en kleding van gerecycled plastic. Dit wordt verwerkt in zowel de zool van vegan hardloopschoenen als het bovenmateriaal. De bovenkant van dit model is gemaakt met maar liefst 90% gerecyclede materialen. Daarnaast is er geen gebruik gemaakt van dierlijke bijproducten. De Ultraboost 21 vormt zich door het Primeblue bovenwerk sterk om je voet heen. De demping die deze schoen geeft, helpt bij het zetten van krachtige stappen en stabiliseert de voet. Daarnaast heeft de zool bijzonder veel grip op verschillende ondergronden, zowel nat als droog, warm en koud. Naast klassiek zwart met wit, zijn deze schoenen in de leukste kleurencombinaties verkrijgbaar. Vanwege het gebruik van gerecycled plastic en de goede prijs-/kwaliteitverhouding hebben wij deze schoen op nummer één gezet. Overigens zijn ontzettend veel vegan hardloopschoenen uit het assortiment van Adidas gemaakt met gerecyclede materialen. Gelukkig veel keus dus!

2. New Balance Foam 1080 V10

vegan hardloopschoenen new balance
1080 V10 – New Balance

Deze vegan hardloopschoen is ook opgenomen in onze top 5 beste hardloopschoenen. Hoewel niet alle schoenen van New Balance vegan zijn, geldt dat wel voor de meeste hardloop- en sportschoenen. New Balance maakt geen gebruik van dierlijke bijproducten, waarmee gedoeld wordt op lijm en inkt. Voor wat betreft kleding wordt gebruik gemaakt van minimaal 50% gerecycled of organische materialen, maar New Balance zegt daarbij niets over schoenen. Het bedrijf is actief bezig met verduurzaming en geeft op de website aan dat zij in 2025 geen chemicaliën meer willen gebruiken en uitstoten. Deze lichtgewicht hardloopschoen vormt zich goed naar je voet en heeft een rubberen voorkant, zodat hij nog langer mee gaat. Je kunt de schoen hier vinden.

3. Hylo Athletics

vegan hardloopschoenen Hylo
Corn runners – Hylo Athletics

Wij vinden dat deze vegan hardloopschoen niet mag missen in een top 5 beste vegan hardloopschoenen! Hylo Athletics is een merk dat enkel duurzame producten ontwikkelt. Zij hebben daarom ook maar één hardloopschoen voor mannen en één voor vrouwen ontwikkeld, in verschillende kleuren. Alle materialen die in de schoen worden gebruikt zijn duurzaam en zoveel mogelijk herbruikbaar. Het merk zet zich ook in voor de circulaire economie, waarbij zij afgedragen schoenen opnieuw gebruiken in hun productieproces. De reviews over de hardloopschoen zijn wisselend, maar overwegend positief. Mede daardoor hebben wij deze schoen op de derde plek gezet, hoewel deze qua duurzaamheid misschien zelfs bovenaan dient te staan. Echter, zijn we van mening dat comfort bij hardloopschoenen nog steeds één van de belangrijkste eigenschappen is. Niet in de laatste plaats, omdat het wel gaat over het welzijn van je lichaam.

4. Saucony Endorphin Speed

Saucony endorphin vegan
Endorphin Speed – Saucony

Deze vegan hardloopschoen van Saucony, een bekend merk gespecialiseerd in hardloopschoenen, produceert onder andere deze vegan optie. Hoewel niet alle schoenen van het merk vegan zijn, zet Saucony zich wel in voor het gebruik van zoveel mogelijk organische, gerecyclede en natuurlijke materialen. Het merk is zelf niet erg duidelijk over de doelen op het gebied van duurzaamheid en vegan opties, waardoor we deze hardloopschoen op een lagere plek zetten. De kwaliteit van deze vegan hardloopschoen is wel goed. De schoen is ontworpen met een focus op een zo gunstig mogelijke afrol van de voet, zodat je efficiënter rent. Ook is deze weer extra licht en de zool veert goed mee. Hier heb je de keuze uit meerdere kleuren, die misschien beter bij je passen.

5. Reebok Forever Floatride Grow

vegan hardloopschoenen Reebok
Forever Floatride Grow – Reebok

De Forever Floatride Grow is de eerste plantaardige hardloopschoen die Reebok op de markt heeft gebracht. De schoen bestaat voor tenminste 50% uit plantaardig materiaal. De bovenkant is gemaakt met eucalyptusschors, wat zorgt voor verademing rondom de voet. In de zool is casterbonenolie (ook wel wonderolie) verwerkt in combinatie met natuurlijk rubber, wat zorgt voor grip. In het voetenbed zit alg verwerkt, wat zorgt voor comfort en demping. Reebok is onderdeel van de Adidas-groep (zie ook nummer 1 hierboven), die al enkele jaren bezig zijn om hun productieproces transparanter en duurzamer te maken. De kleur van de schoen kan een nadeel zijn, omdat alleen bovenstaande kleurencombinatie mogelijk is.

Dames hardloopschoenen

Dit is onze top 5 vegan hardloopschoenen, waarmee je hopelijk de keuze voor nieuwe hardloopschoenen makkelijker kunt maken. Ben je nieuwsgierig naar de beste hardloopschoenen van 2023? Kijk dan vooral hier even, want we hebben die ook op een rij gezet. Benieuwd waar je verder op moet letten bij het kopen van nieuwe vegan hardloopschoenen? Dit artikel vertelt je alles over overpronatie, onderpronatie en waar goede hardloopschoenen aan moeten voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *