De leukste apps voor het trainen van je hersenen

Naast krachttraining en duursporten is het ook belangrijk om je hersenen te blijven trainen. Hierdoor heb je minder kans op hersenaandoeningen gedurende je leven, zoals dementie. Iedereen wil gezond oud worden, met zoveel mogelijk plezier en geluk in je leven. Hier horen natuurlijk gezonde hersenen bij. In dit artikel bespreken we daarom de leukste apps voor het trainen van je hersenen.

Wat is het trainen van je hersenen en waar is het goed voor?

Het belangrijk dat je je hersenen stimuleert en tot beweging aanzet. Hierdoor heb je minder kans op hersenaandoeningen gedurende je leven en word je gezonder en vitaler oud. Uitdaging prikkelt je hersenen en hierdoor bouwt het nieuwe verbindingen tussen hersencellen. Wanneer nieuwe verbindingen aangemaakt worden bouw je cognitieve reserve op. Hierdoor wordt de schade in je hersenen sneller herstelt. Hoe meer cognitieve reserve je hebt, hoe langzamer de veroudering van je hersenen gaat. Hierdoor blijf je langer vitaal en fit van geest. Op die manier stel je dus de veroudering van je hersenen uit. Doe je dagelijks aan hersengymnastiek door middel van spelletjes, puzzels, lezen of andere hersenkrakers? Dan zorg je voor een goede hersengezondheid.

Naast bovenstaande hersentraining is het ook belangrijk voor gezonde hersenen om op de volgende zaken te letten:

  • Goed te bewegen
  • Gezonde voeding
  • Voldoende slaap
  • Geregeld te ontspannen
  • Het onderhouden van sociale contacten
  • Het luisteren naar muziek

Dit alles daagt je hersenen uit om nieuwe verbindingen te maken en je cognitieve reserves op te bouwen. In dit artikel gaan we verder in op de leukste apps voor het trainen van je hersenen.

AKO Altijd iets om te lezen

De leukste apps voor het trainen van je hersenen

Wil je makkelijk en op de juiste manier aan voldoende dagelijkse hersenactiviteit komen? Dan ga je de volgende apps erg leuk vinden. Een halfuur tot uur per dag hersentraining is al voldoende om jouw hersenen te trainen. Lees snel mee om te ontdekken wat onze favoriete apps zijn.

Peak

Deze game is gratis te downloaden via zowel de Apple store als Google Play. Al 12 miljoen mensen zijn je voorgegaan. In deze app heb je ongeveer 45 unieke spellen die jouw hersenen activeren. Een complete trainingssessie kost 10 minuten van je tijd. Al deze spellen zijn ontwikkeld door neurowetenschappers en spelletjesexperts. Vanuit gerenommeerde universiteiten waaronder Cambridge en New York University. Daarnaast kan je zelf bepalen of je korte games doet of wat langere games wanneer je meer tijd hebt. Zo kun je in de game je Nederlands verbeteren, werken aan je concentratie of logisch en kritisch leren nadenken. De app houdt ook je voortgang bij en zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. Interesse in deze app? Klik dan op de volgende link voor Apple en deze link voor Android. Het enige nadeel van deze app is dat je er na een korte periode al voor moet betalen.

Elevate

Dit is de Apple iPhone app van het jaar. Het is vergelijkbaar met bovenstaande app Peak. Elevate bestaat uit ongeveer 40+ hersenspelletje die je helpen van het trainen van de hersenen. Deze app is ontworpen om je te helpen met het verbeteren van de volgende eigenschappen: je aandachtscurve, spreekvaardigheid, denkvermogen, geheugen en rekenvaardigheden. Om deze app gratis te kunnen gebruiken moet je wel een account aanmaken. Daarnaast kun je in-app aankopen doen. Wanneer je deze app drie keer per week gebruikt, is er bewezen dat je een groei doormaakt in je cognitieve vaardigheden. Denk hierbij aan productiviteit en zelfvertrouwen. Ook maak je meer verbindingen aan in je hersenen, waardoor je cognitieve reserves opbouwt. Interesse? Klik hier voor de Apple link en hier voor Android link om de app te downloaden.

Sudoku

Waarschijnlijk heb je dit spelletje weleens gedaan of gezien: Sudoku. Dit is een puzzel bestaande uit negen bij negen vakjes die gegroepeerd zijn als negen blokken van drie bij drie vakjes. In de vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden op zo’n manier dat in elke horizontale lijn én in elke verticale kolom en in elk van de negen blokjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. In een aantal vakjes zijn de cijfers al ingevuld. Wat je mogelijk niet had verwacht is dat de puzzel is gemaakt door een Amerikaanse architect en freelance puzzelmaker. Zijn naam is Howard Garns. Sudoku is Japans voor isoleer de getallen. Sudoku draagt bij aan je concentratievermogen en vergroot je systematisch denken. Er zijn verschillende soorten Sudoku puzzels die je verder kunnen uitdagen. Ideaal voor je het opbouwen van je cognitieve reserves. Klik hier voor de Apple link en hier voor de Android link. Het enige nadeel van deze app zijn de vele in-game reclames.

Wil je meer weten over het worden van mentaal fit? Wij schreven eerder al een artikel over de beste ademhalingsoefeningen en de voordelen. Om dit artikel te lezen klik hier. Ook schreven we al een interessant artikel over krachttraining en yoga. Houd ook onze rubriek mentaal fit goed in de gaten! Deze vullen wij geregeld aan met nieuwe artikelen. Heb je tips, ideeën of vragen voor ons? Laat dan een berichtje achter in de reacties.

Tip van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *