De beste oordopjes voor hardlopen! Onze top 5!

Oordopjes zijn onmisbaar voor een goede hardloopsessie. Wie rent er geen personal best met een heerlijke beat op de achtergrond?! Hierbij vinden we het op de redactie prettig dat je de omgeving in de gaten kan houden, want dat is wel zo veilig! Misschien heb jij wel andere eisen. In dit artikel gaan we dieper in op de beste oordopjes voor hardlopen. Waar moet je op letten en welk type oordopje past het beste bij jou? Uiteraard ontbreken onze eigen favoriete oordoppen ook zeker niet.

Verschillende soorten oordopjes

Er zijn veel verschillende oordopjes op de markt. Denk hierbij aan koptelefoons, oorhaken, nekbanden, bone conduction en de simpele draadloze oordoppen. Wat zijn de voor- en nadelen van deze verschillende oordopjes? De beste oordopjes staan hieronder voor jou op een rij!

Koptelefoon

De meeste bekende sportoordopjes zijn de koptelefoons. Een koptelefoon is een systeem waarbij over elk oor een geluidspreker hangt die muziek overbrengt in je oor. Deze twee luidsprekers zijn verbonden met een band over je hoofd. In de categorie koptelefoon bestaan twee soorten: de over ear koptelefoon en de on ear koptelefoon.

Over ear koptelefoon

Een over ear koptelefoon valt over je oren heen, waardoor je de omgevingsgeluiden minder of vrijwel niet hoort. De oorschelpen van de koptelefoon zijn groter, wat ervoor kan zorgen dat je veel zweet onder de schelpen. Daarnaast is een over ear koptelefoon ook lastiger te vervoeren als je deze niet draagt. Als je langere tijd muziek luistert, zit de over ear koptelefoon heerlijk. Hij drukt niet erg op je oren en voelt daardoor comfortabel aan.

On ear koptelefoon

Bij een on ear koptelefoon rusten de oorpads op je oren en vallen dus niet over je hele oor heen. De on ear koptelefoons zijn lichter qua gebruiksgemak en zijn laten geluid door. Hij is lichter dan een over ear koptelefoon en daardoor comfortabeler en beter te dragen. Helaas wordt omgevingsgeluid minder gefilterd. Het voordeel daarvan is dat deze wel veiliger is voor sporten op de openbare weg. Tijdens lange draagsessie merk je wel dat de on ear koptelefoons sneller irriteren, omdat ze constant op de oor drukken.

In dit segment is er keuze om naast de standaard koptelefoon te kiezen voor een noise cancelling koptelefoon. Hierbij worden de omgevingsgeluiden gefilterd.

Oordopjes

Steeds meer sporters willen niet meer sporten met al die vervelende draden in de nek of lastige draden die je in je telefoon moet pluggen om muziek te luisteren tijdens het sporten. Er zijn twee verschillende soorten oordopjes waar we je alle voor- en nadelen over vertellen: de draadloze oordopjes en de oordoppen met snoer.

Draadloze oordopjes

De draadloze oordopjes zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven en zeker niet bij sporters. De draadloze oordopjes zijn als het ware twee luidsprekers in je oor waarbij geen draad meer nodig is. Ze werken via bluetooth. Je verbind de oordoppen aan op je telefoon of smartwatch en je kunt direct met je workout beginnen. Met deze oortjes heb je meer bewegingsvrijheid en ben je niet gelimiteerd aan de lengte van het snoer. Daarnaast krijg je bij draadloze oordopjes ook een hoesje waar ze inzitten, zodat je ze niet kwijtraakt. Dit hoesje is tegelijkertijd een powerbank die jouw oortjes opladen. Niet iedereen vindt draadloze oordopjes prettig. Bij het sporten is er bijvoorbeeld een kleine kans dat de oordoppen uit je oor vallen. Daarnaast zijn niet alle draadloze oordopjes geschikt om buiten in de regen mee te sporten.

Oordopjes met draad in de nek

Als je bang bent dat de draadloze oordopje uitvallen tijdens de workout, zijn er ook opties met snoer beschikbaar. Hierbij zit er een kabel in je nek die de oordopjes met elkaar verbinden. Hierdoor houdt je de bewegingsvrijheid met de rest van je lichaam, omdat je via bluetooth verbonden bent aan je telefoon of smartwatch. Met het snoer in de nek regel je het volume en speel je simpel een volgend nummer af. Dit is makkelijk tijdens het sporten en hoef je niet telkens je telefoon te pakken. In vergelijking met de volledig draadloze oordopjes is dit een goedkopere optie.

Wil je jouw telefoon niet meer meeslepen bij elke sportsessie en heb je een smartwatch? Kijk dan eens naar oordoppen met een bluetooth connectie. Je zet je muziek op de smartwatch, doet je draadloze oordopjes in en bent klaar om je workout te starten. Wel zo makkelijk! Ook zie je bij sommige oordoppen haken om de oren. Deze haken zorgen dat je oordopjes niet uit je oren vallen en geven draagcomfort bij het sporten.

Bone conduction

Een vrij nieuwe vorm van oordopjes zijn de bone conduction oordoppen. De wat? Dat dachten wij ook toen we het voor het eerst hoorden. Dit zijn oordopjes die niet in je oor zitten, maar rusten op je jukbeenderen. Hierdoor komt het geluid met vibraties je oor binnen. Het voordeel hiervan is dat je het omgevingsgeluid goed blijft horen. Daarnaast blijven deze tijdens het sporten goed zitten en zijn ze draadloos. Een nadeel is dat de locatie buiten je oor zorgt dat de audio niet helemaal top is. Mocht je ervan houden om je muziek goed hard te zetten, kunnen de mensen om je heen wel meeluisteren.

cshow cshow

Onze top 5 beste oordopjes

Na het lezen van de verschillende mogelijkheden voor oordopjes ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar onze top 5. Voordat je overgaat op de aanschaf van één van onderstaande oordoppen, is het belangrijk dat je deze probeert proef te dragen en zoveel mogelijk informatie inwint. Op de redactie zijn we fan van onderstaande oordopjes bij het sporten, maar dit kan uiteraard per persoon verschillend zijn.

1. Apple Airpods Pro (in ear)

Dit is onze favoriet. Hij zit lekker en vast in het oor tijdens het hardlopen. De geluidskwaliteit is zeer goed en de oordopjes zien er modern uit. Ook zijn ze waterdicht en van hoge kwaliteit. Doordat deze draadloos zijn en een goed design hebben, zijn ze multifunctioneel en kun je ze bijvoorbeeld ook dragen naar kantoor. Dit zijn wel één van de duurste oordoppen in de lijst. De batterijduur is ongeveer 24 uur, in combinatie met de oplaadbare hoes.

2. Miiego BOOM draadloze over-ear (koptelefoon)

Ben je meer fan van een koptelefoon? Dan is de Miiego Boom een goede keuze. Deze zit stabiel tijdens het hardlopen en heeft verwisselbare en comfortabele oorkussens. Dit is handig als je de koptelefoon wilt gebruiken voor zowel het sporten als voor ontspanning. De oorkussens voor hardlopen kunnen ook in de wasmachine. Per oplaadbeurt kun je 36 uur muziek luisteren. Een ander voordeel is dat de koptelefoon zowel met als zonder draad kunt gebruiken. Deze koptelefoon staat op nummer twee, omdat we op de redactie meer fan zijn van de draadloze oordopjes.

3. Bose SoundSport Wireless (in ear)

Deze Bose SoundSport Wireless in-ear oordopjes zijn bij de consumentenbond als beste uit de test gekomen. De test was gericht op oordopjes met draad in de nek. Het geluid komt krachtig uit de speakers, waardoor je net even meer power krijgt tijdens het hardlopen. Deze oordoppen zijn special ontworpen voor het comfort en stabiliteit bij verschillende sporten. Ook heeft de draad een super handige menuknop. De oordopjes kun je ook gebruiken om te bellen. De batterij gaat een stuk korter mee dan bovenstaande oordoppen, namelijk ongeveer 6 uur.

4. Aftershokz TREKZ AIR (bone conduction)

Dit is een superlicht sportoordopje van maar 36 gram. Je voelt bijna niet dat je deze op hebt. Daarnaast is hij veilig voor de verschillende buitensporten waarbij je deel neemt aan het verkeer. Hiervoor is hij speciaal ontworpen. Het is een ijzersterk oordopje, omdat deze gemaakt is van titanium, waardoor hij bestendig is tegen vallen en onvoorzichtigheid. Uiteraard is deze voorzien van bluetooth, een menuknop en de mogelijkheid om te bellen via de ingebouwde microfoon. De batterijduur komt net als de nummer drie neer op ongeveer 6 uur.

5. JBL Free II Truly Wireless (in ear)

JBL mag niet ontbreken in onze top 5. Deze in ear oordopjes zijn draadloos en maken uiteraard ook verbinding via bluetooth. De oordopjes zijn spatwater dicht, dus je kunt ook door de regen hardlopen. De batterijduur is ook bij deze 6 uur, waardoor je alle workouts prima kunt overbruggen. Met de oplaadcapaciteit van de case is de totale batterijduur 24 uur. Deze JBL oordopjes hebben een comfortabele pasvorm en vallen niet snel uit je oor. Al met al heerlijke oordoppen en daarom een goede nummer 5.

Ben je naast de beste oordopjes voor hardlopen ook geïnteresseerd in meer informatie over de beste hardloopschoenen? Klik dan eens op deze link! Zijn wij oordopjes vergeten? Laat dan een reactie achter en vertel ons welke jij in dit overzicht mist.

Tip van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *