Compressiekousen nodig of overbodig?

Bij compressiekousen denk je waarschijnlijk aan mensen met problemen met hun bloedsomloop en niet direct aan hardlopen. Toch is tegenwoordig deze niet meer weg te denken bij zowel de amateur als de professionele hardlopers. Zijn compressiekousen nodig of overbodig? We zijn benieuwd wat jij denkt na het lezen van dit artikel!

Wat zijn compressiekousen?

Compressiekousen zijn elastische steunkousen die ondersteuning bieden bij de stimulering van de bloedsomloop in je benen. Deze steunkousen zijn in beginsel bedoelt voor mensen die last hebben van spataders, vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. De laatste jaren hebben onderzoekers ontdekt dat deze soort sokken ook voordelen hebben bij hardlopen en ander sporten.

Wat zijn de voordelen van compressiekousen?

In bijna elke sport waar je de beenspieren gebruikt zijn compressiekousen een standaard uitrusting. Denk hierbij aan atletiek, gymnastiek, wielrennen en triatlon. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat compressiekousen flinke voordelen geven ten opzichte van het niet dragen ervan. De volgende voordelen zijn het meest interessant voor hardlopers:

  • Efficiënter gebruik van je uithoudingsvermogen. De compressiekousen zorgen voor goede doorbloeding. Vervolgens maak je efficiënter gebruik van de zuurstof die in je bloed terechtkomt, waardoor jou lichaam met hetzelfde uithoudingsvermogen veel minder moeite heeft om via het bloed je lichaam te voorzien van zuurstof. Hierdoor worden je hardloopprestaties beter.
  • Sneller herstel. Er zijn compressiekousen die je na het sporten aantrekt, zodat de afvalstoffen sneller uit je benen verdwijnen. Deze hebben als het ware dezelfde werking als een massage bij topsporters na een run. Daarnaast spelen ook eiwitten een belangrijke rol bij herstel.
  • Voorkomen van blessures. De compressiekousen zorgen ervoor dat de benen warm blijven en op deze manier blessures in de koude maanden worden voorkomen. Goed kleden naar de temperatuur helpt daar uiteraard ook bij.
  • Minder snel last van kramp en verzuring. Dit sluit aan bij bovenstaande punt, omdat de sokken ervoor zorgen dat je spieren warm blijven.

Bij de aanschaf van compressiekousen is het verstandig om rekening te houden met verschillende aandoeningen waarbij deze geen verstandig idee zijn. Deze aandoeningen hebben vaak te maken met slagaderen of zenuwen. Voordat je begint met het dragen hiervan, is het goed om een huisarts of professional te raadplegen. De professional helpt je verder met goed en deskundig advies.

Shop nu!

Wat zijn populaire merken voor compressiekousen?

Als je je verdiept in compressiekousen. kom je verschillende merken tegen. Zelf zagen wij in eerste instantie door de bomen het bos niet meer, maar we hebben voor jou de meest populaire merken op een rijtje gezet.

Herzog

Waarschijnlijk zie je deze sokken vaak voorbij komen als je een rondje aan het hardlopen bent. Ze hebben een grote herkenbare H op de voorkant staan. Herzog is een Nederlands bedrijf dat zich volledig heeft gespecialiseerd in compressiekousen voor sporters. Dit bedrijf stopt veel geld in de ontwikkeling van innovatieve compressiekousen.

Compressiekousen nodig of overbodig
Pro Sock – Herzog

Bauerfeind

Dit is een familiebedrijf dat zich focust op moderne oplossingen op het gebied van medische hulpmiddelen. In vergelijking met Herzog is Bauerfeind meer allround aanwezig in de medische hulpmiddelen en sportbranche. Een favoriete sok van ons is de Bauerfeind Run Ultralight.

Bauerfriend Bauerfriend
Run Ultralight – Bauerfeind

Danish Endurance

Dit is een van de bekendste en grootste bedrijven die compressiekousen voor sporters verkoopt. Dit Deense bedrijf sponsort meerdere olympische atleten. Naast compressiekousen hebben ze ook meerdere producten als wandelsokken, t-shirts en ondergoed. De producten zijn van hoge kwaliteit. Je kunt ze herkennen aan de Deense vlag op de kousen.

Compressiekousen nodig of overbodig
Organic Cotton – Danish Endurance

Compressiekousen nodig of overbodig?

Ben je opzoek naar kousen die een verschil kunnen maken? Dan is het een goed idee om je eens te gaan verdiepen in compressiekousen. Het heeft veel voordelen voor hardlopers en andere sporters die met name hun beenspieren gebruiken. Bij het juiste gebruik is het een goede toevoeging op je uitrusting.

Wil je ook op andere manieren jouw hardloopprestaties verbeteren? Wij schreven eerder al over onze favoriete hardloopschoenen. Klik hier voor onze top 5! Heb jij leuke tips voor onze community hierover of andere interesses? Laat dan je reactie achter onder dit artikel!

cshow cshow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *